13.3 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕνίσχυσης συνέχεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της γειτονικής Ιταλίας

Ενίσχυσης συνέχεια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της γειτονικής Ιταλίας


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Η UniCredit και ο Όμιλος ΕΤΕπ, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤΕ), υπέγραψαν νέα συμφωνία για την παροχή χρηματοδότησης σε ιταλικές μικρομεσαίες και μεσαίας κεφαλαιοποίησης επιχειρήσεις. Η επιχείρηση υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), τον κύριο πυλώνα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη. Συνοπτικά:

  • Ο Όμιλος ΕΤΕπ (ΕΤΕπ & ΕΤΕ) εγγυάται στη UniCredit να διαθέσει περίπου 2 δις ευρώ για τη στήριξη των ιταλικών μικρομεσαίων και μεσαίας κεφαλαιοποίησης επιχειρήσεων.
  • Η επιχείρηση υποστηρίζεται από εγγύηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) — τον κύριο πυλώνα του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη.

Σε συνεργασία με τον Όμιλο ΕΤΕπ, η UniCredit SPA ολοκλήρωσε, με την UniCredit Bank AG να ενεργεί ως διακανονιστής μια νέα συνθετική τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου ύψους περίπου 2 δις ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος ARTS (Asset Risk Transfer Sharing) και σύμφωνα με το νέο σχέδιο “Unicredit Unlocked”. Το ΕΤΕ θα εγγυηθεί την ενδιάμεση δόση ενός χαρτοφυλακίου δανείων που έχει ήδη χορηγήσει η UniCredit σε ιταλικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αντεγγύηση από την ΕΤΕπ.

Πηγή εικόνας: unicreditgroup.eu

Το κεφάλαιο που απελευθερώθηκε από το τιτλοποιημένο χαρτοφυλάκιο των 2 δις ευρώ χρησιμοποιείται στη συνέχεια για την ανάπτυξη νέων δανείων 720 εκατ. ευρώ για τη στήριξη νέων έργων που εκτελούνται από ιταλικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η συμφωνία που υπογράφηκε εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας που εγκαινίασαν η UniCredit και η ΕΤΕπ για την υποστήριξη των μικρομεσαίως επιχειρήσεων στην Ιταλία. Τα τελευταία έξι χρόνια, οι πόροι της ΕΤΕπ της UniCredit για επιχειρήσεις στην Ιταλία ανήλθαν σε περισσότερα από 4 δις ευρώ, με σχεδόν 6.000 έργα να έχουν χρηματοδοτηθεί μέχρι σήμερα.

Τον Μάιο του 2021, η UniCredit και η ΕΤΕπ υπέγραψαν συμφωνία για την έναρξη επενδύσεων ύψους 2,5 δις ευρώ για τη στήριξη μεγάλων και μεσαίων ιταλικών επιχειρήσεων, βοηθώντας τις να μετριάσουν τις οικονομικές συνέπειες που προκάλεσε η κρίση του COVID-19. Αυτή ήταν η πρώτη επιχείρηση στην Ιταλία που υποστηρίχθηκε από το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων (ΠΤΕ), μέρος του πακέτου διάσωσης της Ε.Ε. 540 δις ευρώ που εγκρίθηκε στον απόηχο της πανδημίας COVID-19. Με την υποστήριξη του ΠΤΕ, η ΕΤΕπ παρείχε εγγύηση έως και 750 εκατ. ευρώ (75%) του νέου χαρτοφυλακίου δανείων της UniCredit, η οποία, χάρις στην πρόσθετη χρηματοδότηση και τον μηχανισμό συμπληρωματικότητας, θα ενεργοποιήσει επενδύσεις 2,5 δις ευρώ.

Πηγή εικόνας: tanea.gr

Καθαρά εγκυκλοπαιδικά, το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων (ΠΤΕ) δημιουργήθηκε από τον Όμιλο ΕΤΕπ (ΕΤΕπ και ΕΤΕ) με συνεισφορές από την Ιταλία και άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για την προστασία των εταιρειών που υποφέρουν από την κρίση του COVID-19. Χρησιμοποιώντας σχεδόν 25 δις ευρώ σε εγγυήσεις, το ΠΤΕ δίνει τη δυνατότητα στην ΕΤΕπ και στο ΕΤΕ να παρέχουν γρήγορα δάνεια, εγγυήσεις, μετοχές και άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Το ΠΤΕ αποτελεί μέρος της δέσμης μέτρων ανάκαμψης που έχει τεθεί σε εφαρμογή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο την παροχή συνολικού ύψους 540 δις ευρώ για τη στήριξη των τομέων της οικονομίας της Ε.Ε. που έχουν πληγεί περισσότερο.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ

  • Italy: UniCredit provides additional credit to SMEs through a new synthetic securitisation guaranteed by the EIB Group, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.