18.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΧρηματιστήριο και μηχανοκίνητος αθλητισμός μαζί

Χρηματιστήριο και μηχανοκίνητος αθλητισμός μαζί


Του Άρη Κατσίδη,

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός φαίνεται να έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού μετά και την προβολή της σειράς ντοκιμαντέρ της Formula 1 “Drive to Survive” στο Netflix. Η εν λόγω σειρά δίνει μια νέα, ξεχωριστή οπτική γωνία για το σπορ, παρουσιάζοντας πρόσωπα και πράγματα με τέτοιο τρόπο, ώστε το κοινό να γνωρίσει καλύτερα τον συγκεκριμένο κόσμο.

Το παραπάνω γεγονός δίνει, λοιπόν, την ευκαιρία σε πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες να κάνουν ένα βήμα πιο πέρα, είτε στον οικονομικό είτε στον αγωνιστικό τομέα, τη συγκεκριμένη περίοδο. Έτσι, ένας από τους πιο γνωστούς αθλητές που έχει περάσει από τα motorsports, ο πρώην πρωταθλητής του IndyCar, Michael Andretti θέλει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, με την είσοδο της εταιρείας του στο χρηματιστήριο. Το όνομα της οικογένειας Andretti έχει καταστεί θρύλος στον κόσμο της αυτοκίνησης, αφού ο πατέρας του Michael, Mario, ήταν νικητής αγώνων τόσο του IndyCar όσο και στην F1, ενώ ο γιος του Marco τρέχει αυτήν τη στιγμή σε αγώνες, όντας από τους καλύτερους οδηγούς της εταιρείας.

Πηγή εικόνας: GettyImages

Η Andretti Acquistion Co., την Πέμπτη που μας πέρασε, συγκέντρωσε 200 εκ. από την είσοδό της στο Χρηματιστήριο, με τη μετοχή να ανεβαίνει από τα 10 δολάρια που βρισκόταν αρχικά. Μάλιστα, η Andretti, για την είσοδό της στο Χρηματιστήριο, δεν έκανε την χρονοβόρα με «κουραστική διαδικασία» των IPOs, αλλά μέσω SPACs, τα οποία τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει μόδα στον χώρο των χρηματιστηρίων στις Η.Π.Α. Ωστόσο, τι είναι τα SPACs; Πρόκειται, λοιπόν, για εταιρείες ειδικού σκοπού για εξαγορές. Πιο συγκεκριμένα θα λέγαμε ότι αποτελούν μια οντότητα που έχει ως σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων. Όταν όλοι γνωρίζουν ότι θα συγχωνευτεί με μία ιδιωτική εταιρεία, αλλά δεν ξέρουν ποια ακριβώς είναι αυτή, η εταιρεία ονομάζεται “blank check company”, δηλαδή εταιρεία λευκής επιταγής. Μέχρι τη συγχώνευση, τα χρήματα των μετόχων κρατούνται σε ένα trust account και μετά την επιτυχή συγχώνευση είτε παίρνουν μετοχές της συγχωνευμένης εταιρείας από το μερίδιο τους είτε λαμβάνουν τα χρήματά τους και ένα επιτόκιο. Ακόμα, η διαδικασία είναι άμεση, καθώς δεν χρειάζονται πάνω από τέσσερις μήνες για να ολοκληρωθεί.

Υπενθυμίζουμε ότι η Andretti ήταν σε συζητήσεις πέρσι το φθινόπωρο με την Alfa Romeo-Sauber στην F1, με σκοπό την εξαγορά της, κάτι το οποίο δεν έγινε, έχει όμως συμμετοχή σε πολλά motorsports, όπως το IndyCar, την Formula E, τα Supercars και το Extreme E.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ

  • Racing legend Michael Andretti is taking a spin on Wall Street, edition.cnn.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης Κατσίδης
Άρης Κατσίδης
Είναι φοιτητής του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις οικονομικές ειδήσεις, ενώ παρακολουθεί σταθερά το χρηματιστήριο. Ως χόμπι έχει τον αθλητισμό, την ιστορία, την γεωγραφία, αλλά και τα ταξίδια.