21.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομία«Οικονομικά πράσινες» δράσεις και στη Γαλλία

«Οικονομικά πράσινες» δράσεις και στη Γαλλία


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δημιουργεί μια νέα γραμμή χρηματοδότησης ύψους 1 δις ευρώ με το Caisse des Dépôts για να επιταχύνει την υλοποίηση έργων θερμικής ανακαίνισης για οργανισμούς κοινωνικής στέγασης. Χάρις σε αυτήν τη χρηματοδότηση, η Banque des Territoires (Caisse des Dépôts) θα μπορεί να συνεχίσει να χορηγεί δάνεια σταθερού επιτοκίου σε όλους τους φορείς εκμετάλλευσης εκτός από την προσφορά οικολογικού δάνειού της. Αυτή η δράση επιβεβαιώνει τη δύναμη της ευρωπαϊκής εταιρικής σχέσης “Alliance Logement Social”, που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 για να διευκολύνει την πρόσβαση σε ευρωπαϊκούς πόρους για όλους τους οργανισμούς κοινωνικής στέγασης.

Η ανακαίνιση κτιρίων αποτελεί ουσιαστικό μοχλό για την επίτευξη του στόχου της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% σε ευρωπαϊκή κλίμακα έως το 2030. Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτόν τον τομέα, το «κύμα» ανακαινίσεων για την Ευρώπη», που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2020, στοχεύει να διπλασιάσει το ετήσιο ποσοστό ενεργειακής ανακαίνισης οικιστικών και μη κτιρίων έως το 2030.

Στη Γαλλία, το Εθνικό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Ενέργειας-Κλίματος (PNIEC) στοχεύει στον κτιριακό τομέα, την ανακαίνιση 500.000 κατοικιών ετησίως, συμπεριλαμβανομένων 100.000 μονάδων κοινωνικής κατοικίας, και ειδικότερα στην ανακαίνιση όλων των κατοικιών που προσδιορίζονται ως θερμικά φίλτρα.

Πηγή εικόνας: CC4V

Στο πλαίσιο αυτό, και δεδομένου του ελλείμματος διαρθρωτικών επενδύσεων για την επίτευξη αυτών των στόχων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποφάσισε να χορηγήσει στη Banque des Territoires νέο κονδύλιο χρηματοδότησης 1 δις ευρώ. Αυτό το κονδύλιο θα επεκτείνει την προσφορά χρηματοδότησής του συμπληρωματικά προς το οικολογικό δάνειο, με δάνεια σταθερού επιτοκίου με διάρκεια μεταξύ 15 και 30 ετών. Θα επιτρέψει την επιτάχυνση και την εκβιομηχάνιση της θερμικής ανακαίνισης των κοινωνικών κατοικιών, δίνοντας σε όλους τους οργανισμούς τη δυνατότητα, χωρίς διάκριση, να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δάνεια.

Αυτή η νέα συσκευή αναμένεται να συμβάλλει στη χρηματοδότηση της ανακαίνισης περίπου 70.000 μονάδων κοινωνικής κατοικίας σε ολόκληρη τη Γαλλία, για μείωση τουλάχιστον 40% της πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας των κτιρίων. Υλοποιείται, στη συνέχεια, τριών προηγούμενων φακέλων που υπογράφηκαν μεταξύ 2015 και 2020, συνολικού ύψους 2 δις ευρώ για θερμική ανακαίνιση και κατασκευή κοινωνικών κατοικιών.

Αυτή η εταιρική σχέση καταδεικνύει τη συμπληρωματικότητα της Banque des Territoires και της ΕΤΕπ ως μακροπρόθεσμων χρηματοδοτών οργανισμών κοινωνικής στέγασης. Υπογράφεται στο πιο παγκόσμιο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εταιρικής σχέσης “Alliance Logement Social”. Αυτή η συμφωνία συνεργασίας, που υπεγράφη στις 15 Σεπτεμβρίου 2020 μεταξύ της Banque des Territoires, της Social Union for Housing, της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, έχει ως στόχο να διευκολύνει την πρόσβαση των οργανισμών από την κοινωνική στέγαση στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε κοινωνικές υποδομές γενικού ενδιαφέροντος.

Πηγή εικόνας: Group Caisse des Dépôts

«Είναι σημαντικό να βοηθήσουμε να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση η πρώτη ουδέτερη οικονομία για τα αέρια θερμοκηπίου έως το 2050, να επενδύσουμε στην ενεργειακή νηφαλιότητα των κατοικιών και ειδικότερα να εξαλείψουμε τα θερμικά φίλτρα», δήλωσε ο Ambroise Fayolle, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ. Και πρόσθεσε: «Η ΕΤΕπ, η τράπεζα για το κλίμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει κινητοποιηθεί πλήρως με τους εταίρους της στη Συμμαχία Κοινωνικής Στέγασης, και ειδικότερα τη Banque des Territoires, για να υποστηρίξει μια προσιτή και βιώσιμη προσφορά στέγασης».

«Οι οργανώσεις κοινωνικής στέγασης καινοτομούν έντονα για την αποκατάσταση των αποθεμάτων τους. Ένας σημαντικός χρηματοδότης του κλάδου, η Banque des Territoires, τους υποστηρίζει μέσω των δάνειών της για την υλοποίηση κοινωνικών και περιβαλλοντικών έργων. Η συνεργασία μας με την ΕΤΕπ μάς επιτρέπει πλέον να διαδραματίζουμε ενδιάμεσο ρόλο στην πρόσβαση σε ευρωπαϊκούς πόρους και, ως εκ τούτου, να προσφέρουμε χρηματοδότηση που είναι ολοένα και πιο προσαρμοσμένη στις ανάγκες των χορηγών και στο ζήτημα του κλίματος», δήλωσε από την πλευρά του ο Eric Lombard, Διευθύνων Σύμβουλος της Caisse des Dépôts.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • France : La BEI engage 1 milliard d’euros auprès de la Banque des Territoires pour l’efficacité énergétique des logements sociaux, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.