12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΟι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του ευρωπαϊκού νότου στο προσκήνιο

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του ευρωπαϊκού νότου στο προσκήνιο


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB και EIF) και η BBVA ενώνουν τις δυνάμεις τους για άλλη μια φορά για να υποστηρίξουν τις ανάγκες κεφαλαίου κίνησης και ρευστότητας, καθώς και για να καλύψουν τους επενδυτικούς περιορισμούς των ισπανικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων  που πλήττονται από την κρίση του COVID-19. Για τον σκοπό αυτόν, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) θα εγγυηθούν μια δευτερεύουσα δόση συνθετικής τιτλοποίησης 120 εκατομμυρίων ευρώ μιας μικρομεσαίας επιχείρησης και χαρτοφυλακίου δανείων μικρής μεσαίας κεφαλαιοποίησης που προέρχεται από τη BBVA, επιτρέποντας στη βασκική τράπεζα να παροχή χρηματοδότησης άνω των 960 εκατ. ευρώ για τη στήριξη επενδύσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η εγγύηση του Ομίλου ΕΤΕπ θα ξεκλειδώσει πρόσθετο κεφάλαιο που θα χρησιμοποιηθεί από τη BBVA για την παροχή νέων δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για πολλαπλάσιο του ποσού της εγγύησης, με αποτέλεσμα να έχει σημαντικό αντίκτυπο. Αυτή η συμφωνία θα επιτρέψει στη BBVA να επεκτείνει τη δανειοδοτική της ικανότητα και να χορηγήσει επιπλέον χρηματοδότηση 960 εκατ. ευρώ σε μια κρίσιμη στιγμή για την ισπανική οικονομία.

Πηγή εικόνας: wintowin.gr

Η πράξη καλύπτει την πρώτη ζημιά μιας συνθετικής δομής τιτλοποίησης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων, η οποία εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως μέρος του πακέτου μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 540 δις ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του COVID-19.

Η ΕΤΕπ και η BBVA συνεργάζονται για περισσότερα από 30 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα δύο ιδρύματα έχουν υπογράψει περισσότερες από 140 πράξεις σε 17 χώρες, παρέχοντας 4,5 δις ευρώ άμεσης χρηματοδότησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Επιγραμματικά, λοιπόν, έχουμε:

  • Ο Όμιλος ΕΤΕπ (ΕΤΕπ και ΕΤΕ) πρόκειται να χορηγήσει εγγύηση έως και 120 εκατ. ευρώ στη BBVA, επιτρέποντας στην ισπανική τράπεζα να διοχετεύσει περισσότερα από 960 εκατ. ευρώ στην πραγματική οικονομία.
  • Η πράξη στοχεύει στην εξασφάλιση αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης και ρευστότητας, καθώς και στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για τις επιλέξιμες εταιρείες με ευνοϊκούς όρους.
  • Η εγγύηση καλύπτει το πρώτο τεμάχιο ζημίας σε συνθετική δομή τιτλοποίησης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων.

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Ricardo Mourinho Félix, δήλωσε: «Η BBVA είναι βασικός ομόλογός του Ομίλου ΕΤΕπ εδώ και 30 χρόνια. Μαζί, συνεχίζουμε να προωθούμε νέες πρωτοβουλίες στην ισπανική αγορά για την επίτευξη των στόχων της πολιτικής της Ε.Ε., υποστηρίζοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας».

Πηγή εικόνας: bbva.com

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΤΕ, Alain Godard, πρόσθεσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ολοκληρώσουμε μια από τις πρώτες συναλλαγές τιτλοποίησης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων με τη BBVA. Αυτό δείχνει ότι η BBVA και ο Όμιλος ΕΤΕπ έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ισπανία, ιδιαίτερα σε δύσκολες στιγμές όπως αυτές».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BBVA, Onur Genç, δήλωσε: «Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην ισπανική οικονομία. Μετά από αυτήν τη νέα συμφωνία με την ΕΤΕπ, θα συνεχίσουμε να τις βοηθάμε να αντιμετωπίσουν τα έργα τους, κυρίως στους τομείς της βιωσιμότητας και της ψηφιοποίησης, υποστηρίζοντας έτσι την ανάκαμψη».


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • EIB Group and BBVA to make €960 million available to Spanish SMEs, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.