13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνία«Αίθουσα ηρεμίας»: Μια καινοτομία που θα γίνει προϋπόθεση για το ελληνικό σχολείο!

«Αίθουσα ηρεμίας»: Μια καινοτομία που θα γίνει προϋπόθεση για το ελληνικό σχολείο!


Της Κυριακής Μαλλιαρίδου,

Σε μία πρωτοποριακή κίνηση για τα ελληνικά δεδομένα προέβη το 12ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου, που εκτός από τις συνηθισμένες αίθουσες διδασκαλίας, διαθέτει πλέον και την «Αίθουσα Ηρεμίας – Ησυχίας». Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως ακόμη και στον χώρο του σχολείου τα παιδιά έχουν ανάγκη τον χώρο και τον χρόνο τους, εφόσον περνούν πολλές ώρες εκεί και ο συναισθηματικός τους κόσμος μεταβάλλεται συνεχώς. Άλλωστε, ποιος δε θα ήθελε έναν κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, ώστε να ηρεμεί ύστερα από κάποια ένταση και συγχρόνως να μυηθεί σε τεχνικές αυτοδιαχείρισης και ελέγχου; Τόσο απλό και συγχρόνως τόσο σημαντικό!

Η συγκεκριμένη αίθουσα θέτει στο επίκεντρο την ψυχική υγεία των μαθητών, τη βελτίωση της σχολικής επίδοσης, την ομαλή ένταξη και προσαρμογή τους στο σχολείο με παιδαγωγικές μεθόδους αποφόρτισης – εκτόνωσης, εξάσκησης της συγκέντρωσης και της προσοχής. Η δημιουργία της έγινε στο πλαίσιο της συμμετοχής του σχολείου στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+ και ως αποτέλεσμα της ανταλλαγής διδακτικών πρακτικών. Το εγχείρημα αυτό παρουσιάστηκε επισήμως πρόσφατα και όλοι ευελπιστούν στην καλύτερη δυνατή λειτουργία της αίθουσας και αναμένουν θετικά αποτελέσματα στη μαθησιακή διαδικασία, τη ψυχική υγεία και τις διαπροσωπικές σχέσεις των μαθητών.

Πηγή εικόνας: talcmag.gr

Πρόκειται για έναν χώρο ευφάνταστο, με χρώματα, φωτορυθμικά, σάκους του μποξ, στρώματα και αντικείμενα με τα οποία τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να αποφορτιστούν και να εστιάσουν σε αυτά χαλαρώνοντας το πνεύμα τους. Μία ακόμη αγαπημένη τους δραστηριότητα λαμβάνει χώρα εκεί και φυσικά αυτή είναι η ζωγραφική. Μέσα από τα χρώματα και τα σχέδια, αποτυπώνουν στο χαρτί τη συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται κι έτσι καταφέρνουν να τη ξεπεράσουν, αφού η σκέψη τους απορροφάται από το δημιούργημά τους.

Προσωπικά, αισθάνομαι ενθουσιασμένη για την ύπαρξη της εν λόγω αίθουσας και θεωρώ πως θ’ αποτελέσει το έναυσμα για να δούμε κι άλλες τέτοιες αίθουσες σε όλες τις σχολικές βαθμίδες. Το ελληνικό σχολείο μάς δείχνει πως αλλάζει, προοδεύει με γνώμονα πάντα το κάθε παιδί και τις ιδιαιτερότητές του. Μία τέτοια τάξη κρίνεται πλέον αναγκαία σε κάθε σχολική μονάδα, εφόσον στις μέρες μας εντοπίζουμε όλο και περισσότερα παιδιά να εμφανίζουν ανήσυχες και νευρικές συμπεριφορές. Ποιοι οι παράγοντες; Ποικίλοι! Αναμφισβήτητα, το οικογενειακό περιβάλλον λόγω των δυσχερειών που βιώνουμε, τα πολύωρα ηλεκτρονικά παιχνίδια, που προκαλούν στα παιδιά ένταση, θυμό αλλά και ο κοινωνικός περίγυρος. Το θέμα είναι πως μπορούμε να μειώσουμε αυτό το φαινόμενο που μαστίζει την εποχή μας και το σχολείο ήδη έχει κάνει την αρχή. Είναι σημαντικό ν’ αντιληφθούμε όλοι πόσο σημαντικό είναι να αντικρίζουμε και να μεγαλώνουμε εσωτερικά ήρεμα παιδιά, διότι μόνο έτσι θα αποτραπούν ακραίες συμπεριφορές του μέλλοντος. Η αίθουσα ηρεμίας πρέπει να υπάρχει όχι μόνο σε κάθε σχολείο αλλά και σε κάθε σπίτι, γιατί το μέλλον είναι τα παιδιά!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Το πρώτο ελληνικό δημόσιο σχολείο με αίθουσα ηρεμίας, kidotfestival.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριακή Μαλλιαρίδου
Κυριακή Μαλλιαρίδου
Γεννήθηκε και ζει στην Ξάνθη. Έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Κομοτηνή). Επιμορφώθηκε στην «Ειδική Αγωγή κι Εκπαίδευση», «Στην Σχολική Ψυχολογία» και στην «Ελληνική ως Δεύτερη Ξένη Γλώσσα» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Είναι κάτοχος διπλώματος άριστης γνώσης της Αγγλικής γλώσσας και Η/Υ. Η θέλησή της να προσφέρει «τροφή» για σκέψη και προβληματισμό την οδήγησε στην σύνταξη άρθρων. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με το βόλεϊ, με προγράμματα Φιλαναγνωσίας και είναι λάτρης των ταξιδιών.