20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΗ ΕΤΕπ επενδύει και στον κλάδο της υγείας

Η ΕΤΕπ επενδύει και στον κλάδο της υγείας


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Η Lysogene, μια εταιρεία-πλατφόρμα γονιδιακής θεραπείας φάσης 3, που στοχεύει σε ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ), ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει συνάψει δανειακή σύμβαση 15 εκατομμυρίων ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να επιταχύνει την ανάπτυξη της πλατφόρμας γονιδιακής θεραπείας της .

Η χρηματοδότηση θα υποστηρίξει την κλινική ανάπτυξη των υποψηφίων κορυφαίων προϊόντων της εταιρείας, και ειδικότερα την κλινική δοκιμή φάσης 1/2 με το LYS-GM101 για τη θεραπεία της γαγγλιοσίδωσης GM1 και την έναρξη των προκλινικών μελετών με το LYS-FXS01 στο σύνδρομο Εύθραυστου Χ .

Η Lysogene θα λάβει το δάνειο της ΕΤΕπ σε τρεις δόσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας πρώτης δόσης 3 εκατομμυρίων ευρώ που μπορεί να αναληφθεί άνευ όρων και δύο άλλων δόσεων των 5 εκατομμυρίων ευρώ και των 7 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα με την ολοκλήρωση των προκαθορισμένων ορόσημων.

Πηγή εικόνας: sofinnovapartners.com

Από την έναρξή του, ο στόχος του Lysogene είναι να αναπτύξει γονιδιακές θεραπείες για σπάνιες και μη ιάσιμες ασθένειες που επηρεάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ξεκινώντας με ασθένειες για τις οποίες δεν υπάρχει κατάλληλη θεραπεία παρά την ξεκάθαρη ιατρική ανάγκη. Αυτή η πράξη εντάσσεται στο δάνειο του προγράμματος EGF Venture Debt, ένα προϊόν εγγυημένο στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων, που έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει εταιρείες των οποίων η δραστηριότητα επηρεάζεται αρνητικά από την επιδημία COVID-19 ή αναπτύσσουν προϊόντα που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την καταπολέμηση της πανδημίας .

Ο Ambroise Fayolle, Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, εξηγεί: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξουμε τη Lysogene, η οποία έχει αποκτήσει πραγματική τεχνογνωσία στον τομέα της γονιδιακής θεραπείας τα τελευταία 10 χρόνια και βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής στην ιστορία της για να γίνει ένα αναγνωρισμένο γονίδιο πλατφόρμα θεραπείας. Με έναν πλούσιο και διαφοροποιημένο αγωγό, η Lysogene έχει ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον. Εξάλλου, αυτή η χρηματοδότηση είναι πλήρως σύμφωνη με την εντολή που δόθηκε στην ΕΤΕπ από τους μετόχους της -τα κράτη μέλη της ΕΕ- να υποστηρίξει την καινοτομία σε όλη την Ευρώπη».

Πηγή εικόνας: lesechos.fr

Ο Stéphane Durant des Aulnois, Chief Financial Officer της Lysogene σχολίασε: «Είμαστε πολύ ευγνώμονες για την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη που έδειξε η ΕΤΕπ, η οποία καταδεικνύει την εγκυρότητα της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της Lysogene ως μια τεχνολογική πλατφόρμα που αναπτύσσει στοιχεία γονιδιακής θεραπείας από πρώιμες έρευνες Σε κλινικό στάδιο. Με το μη αραιωτικό BPI των 4,3 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο, αυτό ανεβάζει τις συνολικές συμφωνίες χρηματοδότησης σε σχεδόν 20 εκατομμύρια ευρώ».

Αυτό το δάνειο θα έχει σταθερό επιτόκιο μειούμενο, ανάλογα με τη δόση και μια συγκεκριμένη σχετική διάρκεια. Για παράδειγμα, η πρώτη δόση θα έχει κεφαλαιοποιημένο επιτόκιο 8% με πενταετή διάρκεια. Το δάνειο συμπληρώνεται από συμφωνία έκδοσης Δικαιωμάτων Αγοράς Μετοχών προς την ΕΤΕπ, ο αριθμός των οποίων ποικίλλει ανάλογα με τη δόση και την τιμή της μετοχής της Lysogene. Κάθε ΔΑΜ θα δίνει το δικαίωμα εγγραφής σε μία κοινή μετοχή της Lysogene στην τιμή εγγραφής των €0,01 και στην τιμή άσκησης που υπολογίζεται βάσει του σταθμισμένου μέσου όρου των 30 ημερών διαπραγμάτευσης που προηγούνται της τιμολόγησης, με έκπτωση 5,0%[ 1]. Τα ΔΑΜ θα έχουν διάρκεια 20 ετών και θα μπορούν να ασκηθούν 5 χρόνια μετά την ανάληψη της πρώτης δόσης ή με την εμφάνιση ορισμένων γεγονότων, αποφεύγοντας έτσι την απομείωση για τους υφιστάμενους μετόχους βραχυπρόθεσμα. Η συμφωνία περιλαμβάνει μια ρήτρα προσαρμογής της ισοτιμίας άσκησης που θα μπορούσε να ισχύει, υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Κατά τη λήξη της πρώτης δόσης ή με την επέλευση ενός συγκεκριμένου γεγονότος, η ΕΤΕπ θα έχει το δικαίωμα να πωλήσει τα ΔΑΜ της στη Lysogene για την εγγενή τους αξία, ως εναλλακτική λύση στην άσκηση των δικαιωμάτων της.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ

  • France: Lysogene enters into a loan agreement of €15 million with the EIB, ΕΙΒ, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.