20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕνεργειακές επενδύσεις με φόντο το μέλλον

Ενεργειακές επενδύσεις με φόντο το μέλλον


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Το 2018, όταν η ΕΤΕπ συμφώνησε το πρώτο της δάνειο με τη σουηδική εταιρεία παραγωγής μπαταριών Northvolt, δεν είχαν ακούσει πολλοί άνθρωποι εκτός τεχνολογικών κύκλων το όνομά τους. Τώρα, αφού απέδειξε ότι η ιδέα της για μπαταρία ιόντων λιθίου λειτούργησε, και μετά από συμφωνίες με εταιρείες όπως η Scania, η BMW και η Volkswagen, η εταιρεία ανακοίνωσε τη συναρμολόγηση της πρώτης μπαταρίας ιόντων λιθίου στο εργοστάσιό της στη Βόρεια Σουηδική Skellefteå.

«Η αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι το κλειδί για μια κοινωνία ουδέτερη από άνθρακα, και οι μπαταρίες είναι το κλειδί για να φτάσουμε εκεί», λέει ο Peter Carlsson, Διευθύνων Σύμβουλος της Northvolt και πρώην στέλεχος στον κολοσσό ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla. «Προσπαθώ να δείξω στην Ευρώπη ότι η ενέργεια χωρίς άνθρακα μπορεί να αποθηκευτεί και να διανεμηθεί καλύτερα με υψηλότερη ποιότητα και χαμηλότερο κόστος και να γίνει πιο βιώσιμη και πραγματικά διαθέσιμη. Θέλω να εμπνεύσω την αλλαγή και να κάνω μια αλλαγή για την Ευρώπη».

Ο Werner Hoyer, Πρόεδρος της ΕΤΕπ, δήλωσε: «Η στροφή προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα απαιτεί επενδύσεις σε θεμελιώδεις τεχνολογικές αλλαγές. Είμαστε ενθουσιασμένοι με τα επιτεύγματα της Northvolt και ανυπομονούμε να υποστηρίξουμε, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πιο καινοτόμα έργα, που προωθούν την καθαρή ενέργεια και συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

Πηγή εικόνας: businessnews.gr

Καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα γίνονται πιο δημοφιλή και η παραγωγή τους αυξάνεται ραγδαία, οι κατασκευαστές εξακολουθούν να βασίζονται κυρίως σε μπαταρίες που εισάγονται από την Ασία. Τώρα, η Northvolt είναι πεπεισμένη ότι η Ευρώπη αλλάζει τον αγωνιστικό χώρο.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστήριξε για πρώτη φορά τη «γραμμή επίδειξης» της ιδέας της Northvolt στο Västerås, όχι μακριά από τη Στοκχόλμη. Το επόμενο βήμα ήταν η αύξηση της κλίμακας, που σήμαινε τον σχεδιασμό και την κατασκευή του πρώτου στο είδος του εργοστασίου προηγμένων μπαταριών στην Ευρώπη. Και πάλι, η ΕΤΕπ διασφάλισε ότι η Northvolt θα μπορούσε να βασιστεί στη χρηματοδότηση που χρειαζόταν, με την υποστήριξη της Ε.Ε. Μετά από μερικά χρόνια, ένα γιγαεργοστάσιο, που ονομάζεται Northvolt Ett —που σημαίνει «ένα» στα σουηδικά—, δείχνει ότι για τη Northvolt, αυτό είναι πραγματικά μόνο η αρχή.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • A highway to sustainable batteries, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.