25.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΟικονομική ανάπτυξη και βιωσιμότητα στο προσκήνιο για τον Werner Hoyer

Οικονομική ανάπτυξη και βιωσιμότητα στο προσκήνιο για τον Werner Hoyer


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, Hoyer, ενώθηκε με τους ηγέτες της Ε.Ε. και της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης υποσχόμενος υποστήριξη για την οικονομική ανάκαμψη και βιώσιμες επενδύσεις στην Ανατολική Γειτονία. Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπέγραψε μερικές από τις πρώτες επενδύσεις στο πλαίσιο του Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου της Ε.Ε. στην περιοχή: συνολικά 171 εκατ. ευρώ, που συνδυάζουν δάνεια της ΕΤΕπ και επιχορηγήσεις της Ε.Ε. για τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Αυτές οι επενδύσεις στη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία θα ενισχύσουν τη ψηφιοποίηση, την ενεργειακή απόδοση και τη δράση για το κλίμα, καθώς και την εκπαίδευση. Θα ξεκλειδώσουν, επίσης, νέες πηγές χρηματοδότησης για την ταχύτερη ανάκαμψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την πανδημία του κορωνοϊού. Η Τράπεζα τόνισε, επίσης, την πρόθεσή της να παράσχει χρηματοδότηση και τεχνογνωσία για στρατηγικές επενδύσεις στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν μετά την πρόσφατη κοινή αποστολή της σε αυτές τις δύο χώρες, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Όλες οι δραστηριότητες της ΕΤΕπ έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίξουν το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο της Ε.Ε. (EIP) για την Ανατολική Εταιρική Σχέση που παρουσιάστηκε από τον Επίτροπο Olivér Várhelyi τον Ιούλιο του 2021. Το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο προσφέρει 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεων της Ε.Ε. σε χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, με δυνατότητα κινητοποίησης έως και 17 δις ευρώ σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για τις οικονομίες της περιοχής.

Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, Werner Hoyer, δήλωσε: «Οι επενδύσεις που μόλις ολοκληρώσαμε με τους εταίρους μας στη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία ενισχύουν την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, καθώς και τη δέσμευση της Team Europe να διασφαλίσει τη βιώσιμη και ανθεκτική κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη του εταίρου μας. Η Ομάδα Ευρώπης και οι χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης μοιράζονται το ίδιο όραμα για ένα ασφαλές, ευημερούν, πράσινο και βιώσιμο μέλλον για τα παιδιά μας, ένα μέλλον που προσφέρει θέσεις εργασίας, ασφάλεια και καθαρό περιβάλλον σε όλους. Η ΕΤΕπ είναι πολύ περήφανη που μπορεί να υποστηρίξει αυτό το κοινό όραμα με τις επενδύσεις μας σε βασικούς οικονομικούς τομείς, όπως η ψηφιοποίηση, η εκπαίδευση, η δράση για το κλίμα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Προσβλέπουμε στην ευκαιρία να ενισχύσουμε περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και να ενισχύσουμε τον ρόλο της ΕΤΕπ ως ενός από τους μεγαλύτερους πολυμερείς επενδυτές στις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Θέλουμε να παραμείνουμε αξιόπιστη πηγή οικονομικής και τεχνικής υποστήριξης για την Ανατολική Εταιρική Σχέση και να προωθήσουμε την ατζέντα δράσης για το κλίμα στην περιοχή».

Πηγή εικόνας: Liberal.gr

Στις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης — Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία —, η ΕΤΕπ προσφέρει προσβάσιμη, μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση που υποστηρίζεται από εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τεχνικές συμβουλές για την προετοιμασία έργων με δυνατότητα τραπεζικής. Συμπληρώνει τη χρηματοδότηση δανείων προσελκύοντας επιχορηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Teresa Czerwinska, η οποία είναι υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις στις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, δήλωσε: «Ως βασικός ενδιαφερόμενος στην Ανατολική Εταιρική Σχέση, η ΕΤΕπ συνεχίζει να υποστηρίζει την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των χωρών εταίρων της Ε.Ε. στην Ανατολική Γειτονία μέσω ενίσχυσης της πανευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Οι πιο πρόσφατες επενδύσεις μας είναι αφιερωμένες στη δημιουργία των συνθηκών που απαιτούνται για καλύτερη ψηφιακή συνδεσιμότητα στη Γεωργία, μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση και πιο βιώσιμο μέλλον στη Μολδαβία, καθώς και ταχύτερη ανάκαμψη από τον COVID-19, ανακαίνιση περίπου χιλίων μεμονωμένων σχολείων και νοσοκομείων και εκσυγχρονισμό υποδομής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στην Ουκρανία. Αυτό το πακέτο επενδύσεων ύψους 171 εκατομμυρίων ευρώ είναι μόνο η αρχή της υποστήριξής μας για την περιοχή στο πλαίσιο του Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου της Ε.Ε. και προσβλέπουμε στη συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς στην Ανατολική Εταιρική Σχέση για την υλοποίηση των φιλόδοξων στόχων μας που έχουμε θέσει για το μέλλον».

Βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση και οδική συνδεσιμότητα για τη Μολδαβία

Στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, η ΕΤΕπ ηγείται μιας φιλόδοξης πρωτοβουλίας της Ε.Ε. για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων κτιρίων στη χώρα, επιτρέποντας μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 47% και ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας 136 GWh. Οι ανακαινίσεις και οι αναβαθμίσεις που χρηματοδοτούνται από δάνειο 30 εκατομμυρίων ευρώ από την τράπεζα της Ε.Ε. θα τονώσουν, επίσης, την τοπική και περιφερειακή οικονομική δραστηριότητα, θα αυξήσουν την απασχόληση στον κατασκευαστικό κλάδο και με τη σειρά τους θα επιταχύνουν την ανάκαμψη της οικονομίας της Μολδαβίας μετά την COVID-19. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) συγχρηματοδοτεί αυτό το έργο, το οποίο επωφελείται επίσης από επιχορηγήσεις της Ε.Ε.

Η ΕΤΕπ υπέγραψε, επίσης, επιστολή προθέσεων με την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, με σκοπό τη διάθεση 150 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη της αποκατάστασης και αναβάθμισης οδικών τμημάτων προτεραιότητας του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) και την υλοποίηση οδικών μέτρα ασφαλείας σε επιλεγμένα οδικά τμήματα.

Από την έναρξη της πανδημίας το 2020, η ΕΤΕπ έχει παράσχει 20 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη της ταχείας ανάκαμψης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Μολδαβίας από την πανδημία του κορωνοϊού.

Πηγή εικόνας: blogs.worldbank.org

Λειτουργική εκπαίδευση για σύγχρονες θέσεις εργασίας, υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση δημοσίων κτιρίων στην Ουκρανία

Στην Ουκρανία, η τράπεζα της Ε.Ε. θα επενδύσει 58 εκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσει το σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης της χώρας και να διασφαλίσει την αποτελεσματική κατάρτιση των νέων στις επαγγελματικές δεξιότητες που απαιτούνται από τους τοπικούς εργοδότες.

Επιπλέον, 20 εκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν σε τοπικό νόμισμα θα παρασχεθούν στην Κρατική Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών της Ουκρανίας (Ukreximbank) προκειμένου να ενισχυθεί η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή χρηματοδότηση για τις τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να επιταχυνθεί η ανάκαμψή τους από την πανδημία του κορωνοϊού.

Μια επιχορήγηση 5,2 εκατομμυρίων ευρώ από την Επενδυτική Πλατφόρμα Γειτονίας της Ε.Ε. που υπογράφηκε στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης θα διευκολύνει την προετοιμασία και την υλοποίηση ενός δανείου πλαισίου της ΕΤΕπ 300 εκατομμυρίων ευρώ με στόχο την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης σε περίπου 1.000 δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων. σχολεία, πολιτιστικά κέντρα και νηπιαγωγεία.

Από την αρχή της πανδημίας, η ΕΤΕπ έχει υποστηρίξει τη συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ουκρανίας επενδύοντας περίπου 1,39 δισεκατομμύρια ευρώ για την αστική ανάπτυξη, τις πιστωτικές γραμμές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις μεταφορές, τη ψηφιοποίηση, την καινοτομία, την ενέργεια και την ανακατασκευή των υποδομών σε περιοχές που έχουν πληγεί από τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία.

Γρήγορο διαδίκτυο για καλύτερη ποιότητα ζωής και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες στην αγροτική Γεωργία

Στη Γεωργία, η ΕΤΕπ θα επενδύσει 34 εκατομμύρια ευρώ για την παροχή συνδέσεων Διαδικτύου υψηλής ταχύτητας σε περίπου 500.000 άτομα που ζουν σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές. Το δάνειο θα χρηματοδοτήσει την εγκατάσταση περίπου 5.000km καλωδίων οπτικών ινών και θα παρέχει υποδομή ανοικτής πρόσβασης στο Διαδίκτυο για τους τηλεπικοινωνιακούς φορείς της Γεωργίας.

Η επένδυση θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής, θα δημιουργήσει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και θα αυξήσει την ανθεκτικότητα της Γεωργίας στην κρίση.

Πηγή εικόνας: producebusiness.com

Η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ υποστηρίζει τη δράση για το κλίμα, την ανάκαμψη του COVID-19, τις μεταφορές και τη συνδεσιμότητα και τη ψηφιοποίηση

Από το 2020, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει εγκρίνει δάνεια 1,52 δις ευρώ για τις χώρες της Ανατολικής Γειτονίας, δηλαδή την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία, υποστηρίζοντας τις προτεραιότητες και τις βασικές πρωτοβουλίες της Ε.Ε.

Αυτό περιελάμβανε επενδύσεις για ταχύτερη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας μέσω της υποστήριξης για την ανάκαμψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον COVID-19, τη δράση για το κλίμα, τη ψηφιοποίηση και το γρήγορο Διαδίκτυο, καθώς και έργα μεταφορών και συνδεσιμότητας σε όλη την περιοχή.

Από το 2014 έως σήμερα, η τράπεζα της Ε.Ε. έχει επενδύσει 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε όλους τους βασικούς οικονομικούς τομείς σε χώρες εταίρους της Ανατολικής Γειτονίας της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας, όπου η ΕΤΕπ διέκοψε όλες τις δραστηριότητές της για να υποστηρίξει τις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά του καθεστώτος στο Μινσκ.

Οι δραστηριότητες της ΕΤΕπ στην Ανατολική Γειτονία περιλάμβαναν επενδύσεις και τεχνική βοήθεια στην προετοιμασία έργων για την ανακαίνιση νοσοκομείων και την προμήθεια ζωτικής σημασίας ιατρικού εξοπλισμού COVID-19, γρήγορα δίκτυα Διαδικτύου και την κατασκευή μεγάλων οδικών διαδρόμων στη Γεωργία. Η ΕΤΕπ επένδυσε, επίσης, στην ανακαίνιση δημοτικών κοινωνικών υποδομών, κέντρων καινοτομίας και στη ψηφιοποίηση των ταχυδρομικών υπηρεσιών στην Ουκρανία, καθώς και στη δημιουργία πιστωτικών γραμμών για μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Μολδαβίας για την επιτάχυνση της ανάκαμψής τους από τον COVID-19.

Πηγή εικόνας: Liberal.gr

Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο της Ε.Ε. (EIP): Στις 2 Ιουλίου 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας περιέγραψαν μια πρόταση σχετικά με τον τρόπο προώθησης των προτεραιοτήτων για συνεργασία με τους ανατολικούς εταίρους μας τα επόμενα χρόνια. Αυτή η ατζέντα βασίζεται στους πέντε μακροπρόθεσμους στόχους, με πυρήνα την ανθεκτικότητα, όπως ορίζεται για το μέλλον της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης τον Μάρτιο του 2020. Θα υποστηριχθεί από ένα οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο ύψους 2,3 δις ευρώ σε επιχορηγήσεις, συνδυασμούς και εγγυήσεις, με δυνατότητα κινητοποίησης έως και 17 δις ευρώ σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • EIB President Werner Hoyer joins EU and Eastern Neighbourhood heads of state to pledge support for economic development and sustainable recovery in Eastern Partnership countries, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.