18.7 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΜικρομεσαίες επιχειρήσεις και γυναικείο φύλο στις προτεραιότητες της ΕΤΕπ για την Αφρική

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γυναικείο φύλο στις προτεραιότητες της ΕΤΕπ για την Αφρική


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Ο Όμιλος Ecobank, ο κορυφαίος παναφρικανικός τραπεζικός όμιλος, υπέγραψε συμφωνία για μακροπρόθεσμη πιστωτική διευκόλυνση 100 εκατομμυρίων ευρώ για 9 χρόνια με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Η σύναψη του συμφώνου συνεργασίας αυτού επιβεβαιώνει τις στοχευμένες στρατηγικές κινήσεις της ΕΤΕπ, με την αρωγή και του Ομίλου Ecobank αυτήν τη φορά, για επιχειρηματικές επενδύσεις σε ολόκληρη την Αφρική, με ιδιαίτερη στήριξη στους τομείς που επηρεάστηκαν περισσότερο από την πανδημία COVID-19.

Ο Ade Ayeyemi, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ecobank, δήλωσε: «Στην Ecobank, δεσμευόμαστε πλήρως να παρέχουμε μια σειρά πρωτοβουλιών που υποστηρίζουν την ανάπτυξη και την επιτυχία των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Αφρικής και δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης. Αυτό ενημέρωσε την πιστωτική διευκόλυνση που μόλις εξασφαλίσαμε από την ΕΤΕπ, η οποία πιστεύουμε ότι θα έχει πραγματικό αντίκτυπο στην κοινή μας αποστολή για την ανάπτυξη των Μ.Μ.Ε. σε ολόκληρη την Αφρική. Η διευκόλυνση των 100 εκατομμυρίων ευρώ θα υποστηρίξει την ανάκαμψη των αφρικανικών Μ.Μ.Ε. από την πανδημία του COVID-19, ενώ παράλληλα θα τους δώσει την ώθηση να αξιοποιήσουν τις τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης από την τεράστια ενιαία αγορά της Αφρικανικής Ηπειρωτικής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών. Ευχαριστούμε την ΕΤΕπ για την εστίαση και τη δέσμευσή της στην ήπειρο».

Πηγή εικόνας: newafricanmagazine.com

Ο Ambroise Fayolle, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, από τη μεριά του, δήλωσε: «Η ΕΤΕπ, ως μέρος της Ομάδας Ευρώπης, συνεργάζεται με κορυφαίες τράπεζες και χρηματοοικονομικούς εταίρους σε όλη την Αφρική για να ενισχύσει την πρόσβαση του ιδιωτικού τομέα στη χρηματοδότηση. Αυτή η τελευταία συνεργασία με τον Όμιλο Ecobank, θα βοηθήσει τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις προκλήσεις που προκαλεί η πανδημία COVID-19, να ξεκλειδώσουν οικονομικές και κοινωνικές ευκαιρίες, ειδικά για Μ.Μ.Ε. και επιχειρήσεις που ανήκουν σε γυναίκες και διευθύνονται από γυναίκες, σε όλη την Υποσαχάρια Αφρική τις επόμενες εβδομάδες».

Η τελευταία συνεργασία μεταξύ του Ομίλου Ecobank και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την υποστήριξη των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα σε ολόκληρη την Αφρική συμφωνήθηκε επίσημα στην αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στο Τόγκο και τη Λομέ, παρουσία του Koen Doens, Γενικού Διευθυντή Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια επίσκεψης της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στο Τόγκο από τον Αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, Ambroise Fayolle, τον Rémy Rioux, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Γαλλικής Αρχής Ανάπτυξης, και τον Koen Doens.

Η εγκατάσταση χωρίζεται σε τρεις περιφερειακές εγκαταστάσεις: τη Δυτική και Κεντρική Αφρική, την Ανατολική Αφρική και τη Νότια Αφρική. Η χρηματοδότηση θα παρέχεται μέσω των θυγατρικών της Ecobank για επενδυτικά έργα που αναλαμβάνουν εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Η ΕΤΕπ διέθεσε τη διευκόλυνση μέσω του μηχανισμού ταχείας αντίδρασης COVID-19 για οντότητες του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται σε επιλεγμένους παραγωγικούς τομείς, με λιγότερους από 3.000 υπαλλήλους.

Πηγή εικόνας: guidestar.org

Το δάνειο της ΕΤΕπ θα συνοδεύεται, επίσης, από τεχνική βοήθεια στο πλαίσιο του προγράμματος AWRI (African Women Rising Initiative) της ΕΤΕπ, με κατάρτιση εστιασμένη στη χρηματοδότηση του γυναικείου φύλου και ανάπτυξη ικανοτήτων για δανεισμό σε επιχειρηματίες θηλυκού γένους, σε στενή ευθυγράμμιση με την πρωτοβουλία Ellevate του Ομίλου Ecobank, που υποστηρίζει τις γυναίκες που δραστηριοποιούνται στον επιχειρηματικό κλάδο σε όλη την ήπειρο. Ο Όμιλος Ecobank και η ΕΤΕπ αναγνωρίζουν τη σημασία της διασφάλισης της πρόσβασης στη χρηματοδότηση από επιχειρήσεις που ανήκουν σε γυναίκες και στοχεύουν στην κάλυψη αναγκών για γυναίκες, από γυναίκες για γυναίκες, θα έλεγε κανείς με απλούστερα λόγια, ιδίως σε περιόδους οικονομικής και επενδυτικής αβεβαιότητας που σχετίζεται με τον COVID-19. Ο Όμιλος Ecobank και η ΕΤΕπ εργάζονται, επίσης, για μια Συμφωνία Διευκόλυνσης Καταμερισμού Κινδύνων, ονόματι «Πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση», ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, που θα διατεθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (EFSD) της Ε.Ε., η οποία θα στηρίξει δάνεια σε Μ.Μ.Ε. ύψους 95 εκατομμυρίων ευρώ.

Αυτή η συμφωνία διευκόλυνσης αποτελεί συνέχεια της υπογραφής από την ΕΤΕπ δανείου 12,5 εκατομμυρίων ευρώ στην Ecobank Malawi τον Δεκέμβριο του 2020, για τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση των Μ.Μ.Ε. στον αγροτικό τομέα του Μαλάουι για επέκταση, αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • The Ecobank Group secures €100 million credit facility from EIB to fund SMEs, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.