18.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΑνάπτυξη, κλίμα, μεταφορές και επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο για την ΕΤΕπ

Ανάπτυξη, κλίμα, μεταφορές και επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο για την ΕΤΕπ


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ενέκρινε στα μέσα της εβδομάδας που προηγήθηκε 9,2 δισεκατομμύρια ευρώ νέας χρηματοδότησης για 34 έργα για την επιτάχυνση της αστικής ανάπτυξης, την παροχή δράσης για το κλίμα, τη βελτίωση της υγείας και της εκπαίδευσης και το ξεκλείδωμα των επιχειρηματικών επενδύσεων σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα και με το επίσημο δελτίο τύπου που είδε το φως της δημοσιότητας.

«Η διάσκεψη COP26 στη Γλασκώβη έδειξε πόσο σημαντικό είναι να αυξηθούν οι επενδύσεις για τη μείωση των εκπομπών και την προσαρμογή σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα. Ο Όμιλος της ΕΤΕπ θα συνεχίσει να διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο σε αυτήν την παγκόσμια προσπάθεια. Η νέα στήριξη της ΕΤΕπ για μετασχηματιστικές τοπικές επενδύσεις που συμφωνήθηκε σήμερα, θα βοηθήσει στην αποφυγή του κλιματικού χάους και στην εξασφάλιση καθαρότερου αέρα, ασφαλέστερου νερού και πιο υγιών κοινοτήτων. Η ισχυρότερη δέσμευση της Τράπεζας της Ε.Ε. στη διαφάνεια θα θέσει ένα νέο σημείο αναφοράς για την αποκάλυψη πληροφοριών σχετικά με τις εκπομπές», δήλωσε ο Werner Hoyer, Πρόεδρος της ΕΤΕπ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε μια νέα Πολιτική Διαφάνειας για τον Όμιλο της ΕΤΕπ, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης για δημόσια αποκάλυψη όλων των πληροφοριών που σχετίζονται με τις περιβαλλοντικές εκπομπές. Αναλυτικότερα όλα τα βήματα φαίνονται παρακάτω.

Πηγή εικόναας: brief.com.cy

1) 3,8 δις ευρώ για την αστική ανάπτυξη, τις μεταφορές και την κοινωνική στέγαση 

Εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε πόλεις σε όλη την Ευρώπη θα επωφεληθούν από τη στήριξη της ΕΤΕπ για βιώσιμη αστική ανανέωση και επενδύσεις κοινωνικής στέγασης μεγάλης κλίμακας. Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την υποστήριξη για δημοτική δράση για το κλίμα στη Μπολόνια και την Πεσκάρα στην Ιταλία, την αναγέννηση δημόσιων κτιρίων και πάρκων στο Szczecin στην Πολωνία, τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη στην Oradea στη Ρουμανία και ένα νέο εθνικό πρόγραμμα αστικών επενδύσεων στη Σλοβενία.

Η ΕΤΕπ ενέκρινε την παροχή 1,1 δις ευρώ για τη στήριξη επενδύσεων μεγάλης κλίμακας για τη μείωση των λογαριασμών και των εκπομπών, βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση στις κοινωνικές κατοικίες σε ολόκληρη τη Βαλλωνία, στο Βέλγιο, παράλληλα με την ανοικοδόμηση όχθες ποταμών και την αντιπλημμυρική προστασία που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες του Ιουλίου 2021.

Το συμβούλιο έδωσε, επίσης, το πράσινο φως για χρηματοδότηση 1 δις ευρώ για μεγάλης κλίμακας αναβάθμιση ενεργειακής απόδοσης των κοινωνικών κατοικιών σε ολόκληρη τη Γαλλία, παράλληλα με τη στήριξη μιας νέας εθνικής πρωτοβουλίας κοινωνικής και οικονομικά προσιτής ανάπτυξης στέγης στην Ιρλανδία.

Την ίδια ώρα, οι χρήστες σιδηροδρόμων στην Ισπανία, την Ουκρανία και την Αίγυπτο θα επωφεληθούν από την υποστήριξη της ΕΤΕπ για την επέκταση δύο εθνικών σιδηροδρομικών σταθμών στη Μαδρίτη, τη χρηματοδότηση ηλεκτρικών τραμ, τρόλεϊ και μετρό στο Κίεβο και την αναβάθμιση μιας βασικής σιδηροδρομικής υπηρεσίας 119 χιλιομέτρων στο Κάιρο.

2) 2,3 δις ευρώ για τη δράση για το κλίμα, τις καθαρές μεταφορές και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 

Η ΕΤΕπ ενέκρινε τη χρηματοδότηση νέων μέτρων για την αποτελεσματικότερη χρήση του νερού στην κοιλάδα του Ιορδάνη και την καλύτερη προστασία των κοινοτήτων από πλημμύρες κατασκευάζοντας προσωρινές δεξαμενές για το νερό πλημμύρας αιχμής από τον ποταμό Τίσα στην Ουγγαρία. Υποστήριξε, επίσης, νέες επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στον τομέα των λυμάτων στη Μπρέσια, στην Ιταλία και το Βουκουρέστι.

Η νέα χρηματοδότηση της ΕΤΕπ για επενδύσεις σε ενεργειακά και ενεργειακά δίκτυα στην Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Γαλλία και την Τυνησία και σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, περιλαμβάνει, επίσης, την ανάπτυξη έξυπνων δικτύων, την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και την κλιμάκωση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

3) 1,9 δις ευρώ για την οικονομική ανθεκτικότητα στον COVID-19 και τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων

Ως μέρος της παγκόσμιας υποστήριξης της ΕΤΕπ για την ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας στον COVID-19, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε νέα επιχειρηματική χρηματοδότηση για την κλιμάκωση της μακροπρόθεσμης μίσθωσης για τομείς που είναι πιο εκτεθειμένοι στην πανδημία στην Ιταλία, τη χρηματοδοτική μίσθωση δράσης για το κλίμα στην Πολωνία και τη στοχευμένη χρηματοδότηση για μικρές επιχειρήσεις στη Γαλλία και Ιταλία.

Πηγή εικόνας: newsit.gr

4) 1,2 δις ευρώ για την υγεία και την εκπαίδευση 

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕπ συμφώνησε, τέλος, σε νέα χρηματοδότηση για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και της εκπαίδευσης σε όλη την Ευρώπη. Αυτό περιλαμβάνει την υποστήριξη της κατασκευής νέων νοσοκομείων στο Liberec στην Τσεχική Δημοκρατία και στο Hämeenlinna στη Φινλανδία, ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της παροχής τοπικών φαρμακείων και υπηρεσιών υγείας και αναβαθμίσεις σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Άλλο ένα πολύπλευρο πλάνο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων τίθεται σε εφαρμογή. Αναμένονται με μεγάλη αγωνία τα πρώτα αποτελέσματα, έστω κι αν σε πρώτη φάση κανένα από τα ανακοινωθέντα μέτρα δεν αφορά, άμεσα τουλάχιστον, την Ελλάδα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • EUR 9.2 billion EIB backing for urban development and housing, clean energy, sustainable transport and business, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.