15.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός"Caliphate" (2020 - ): Μια σειρά - σχόλιο εναντίον της προπαγάνδας και...

“Caliphate” (2020 – ): Μια σειρά – σχόλιο εναντίον της προπαγάνδας και του φανατισμού


Της Κατερίνας Κοκολογιάννη,

Ζούμε σε εποχές όπου η προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση βρίσκονται στο απόγειο της εμφάνισής τους. Οι νέοι πλέον έχουν πρόσβαση μέσω μιας συσκευής σε κάθε είδους πληροφορίες, οι οποίες μπορεί να είναι σωστές ή λάθος, υποκειμενικές ή αντικειμενικές. Έτσι, λόγω του υπέρμετρου όγκου πληροφοριών και πηγών, οι άνθρωποι σε αυτήν την τρυφερή ηλικία είναι δύσκολο να τις διαχωρίσουν και παγιδεύονται σε πλάνες. Με αυτό και άλλα ζητήματα σχετίζεται «Το Χαλιφάτο». Πρόκειται για μία συναρπαστική σειρά 8 επεισοδίων στην οποία Πρωταγωνιστούν οι Αλιέτ Όπχαϊμ, Γκιζέμ Ερντογάν, Αμέντ Μποζάν και Δημιουργοί είναι οι Βίλχελμ Μπέρμαν, Νίκλας Ρόκστρομ. Στο έργο αυτό, μέσω της εξιστόρησης του τρόπου στρατολόγησης των νέων στους Τζιχαντιστές, μεταδίδονται μηνύματα για τον κίνδυνο της προπαγάνδας και της ένταξης των ανθρώπων σε ακραίες οργανώσεις. 

Η υπόθεση του έργου εξελίσσεται ταυτόχρονα στη Συρία και τη Σουηδία. Όλα ξεκινούν με στιγμιότυπα από τον τρόπο με τον οποίο ζουν οι άνθρωποι στη Συρία. Η βλάστηση είναι υποανάπτυκτη και η ποιότητα ζωής των ανθρώπων χαμηλή. Μεταξύ ανδρών και γυναικών υπάρχει έντονο κοινωνικό χάσμα, μιας και ο ρόλος των γυναικών είναι τόσο υποβαθμισμένος, ώστε η άσκηση βίας σε αυτές να θεωρείται απαραίτητη για τον συνετισμό τους. Η νομοθεσία, η οποία ακολουθείται, είναι η «Σαρία», που είναι μία σειρά από πολύ αυστηρούς νόμους με πολύ αυστηρές και βάναυσες ποινές. Στους δρόμους οι γυναίκες συνοδεύονται από κάποιον άνδρα κηδεμόνα, ο οποίος είναι είτε σύζυγος είτε αδερφός είτε πατέρας είτε θείος, φορούν το Νιγκάμπ, το οποίο είναι μία μαύρη ενδυμασία που καλύπτει τις γυναίκες από την κορυφή έως και τα νύχια. Κάποια στιγμή συναντάμε την Πέρβιν, μία νεαρή μουσουλμάνα από τη Σουηδία, η οποία έπεσε η ίδια θύμα στο παρελθόν της προπαγάνδας ακραίων τζιχαντιστών, παντρεύτηκε έναν από αυτούς και βρέθηκε στη Συρία παγιδευμένη. Ο άντρας της είναι μέλος της οργάνωσης αυτής και ο ρόλος του είναι η ιχνηλάτηση πληροφοριών που θα βοηθήσουν σε τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη.

Πηγή Εικόνας: prensario.net

Παράλληλα, στη Σουηδία παρακολουθούμε μία οικογένεια μουσουλμάνων η οποία έχει αφομοιωθεί πλήρως στις νόρμες της δυτικής αυτής χώρας. Η οικογένεια αυτή αποτελείται από τον πατέρα, τη μητέρα και δύο κόρες, οι οποίες βρίσκονται στην εφηβεία. Η μεγαλύτερη κόρη παρακολουθεί στο διαδίκτυο βίντεο και άρθρα τα οποία σχετίζονται με την Παλαιστίνη και τον διωγμό των μουσουλμάνων. Στο σχολείο, όμως, η συνάντηση και η συναναστροφή των κοριτσιών με έναν εκπαιδευτικό, ο οποίος φαίνεται να είναι μέλος των ISIS τις οδηγεί σε άσχημα μονοπάτια.

Στην Συρία η Πέρβιν δεν αντέχει πλέον αυτήν τη ζωή για την ίδια και το παιδί της. Φοβάται και κινδυνεύει. Βλέπει ότι βρίσκεται παγιδευμένη σε ένα σπίτι, σε μία χώρα που θεωρεί τις γυναίκες αντικείμενα. Όλα ξεκινούν όταν μία φίλη της χάνει τον άντρα της και η αστυνομία έρχεται να τη συλλάβει για να την παντρέψει με κάποιον άλλον, καθώς πλέον δεν είχε νόμιμους κηδεμόνες. Η γυναίκα αυτή είχε στην κατοχή της κρυφά ένα κινητό τηλέφωνο, το οποίο το έδωσε στην Πέρβιν.

Στην αρχή η ίδια δεν ήθελε καμία επαφή με αυτό καθώς φοβήθηκε για τη ζωή της μιας και οι γυναίκες δεν επιτρέπονταν να κάνουν χρήση τέτοιων συσκευών. Στην πορεία, όμως, αφού δέχτηκε αρκετά χτυπήματα και προσβολές από τον σύζυγό της για κάτι στο οποίο δεν έφερε ευθύνη, αποφάσισε να γλιτώσει. Έτσι, επικοινώνησε με μία καθηγήτρια της από το σχολείο της όταν ζούσε στη Σουηδία. Η καθηγήτριά της αυτή τη φέρνει σε  επικοινωνία με μία αστυνομικό, η οποία εκείνη την περίοδο ασχολούνταν με τέτοιες υποθέσεις. Η αστυνομικός λοιπόν η οποία ήθελε να βοηθήσει τη νεαρή γυναίκα προσπαθεί επίσης να μάθει πληροφορίες για να μπορέσει να αποφευχθεί η επόμενη τρομοκρατική επίθεση κατά της Σουηδία. Τι θα γίνει τελικά, θα καταφέρει να σωθεί η Σουηδία από τους πιστούς του ISIS; Θα καταφέρει η Πέρβιν με το μωρό της να επιστρέψει σώα πίσω στη Σουηδία;

Πηγή Εικόνας: theaureview.com

Ταυτόχρονα, στη Σουηδία βλέπουμε τη μεγαλύτερη έφηβη κόρη να φανατίζεται όλο και περισσότερο με τη θρησκεία, η ίδια και η φίλη της και στην πορεία και η αδερφή της. Η φίλη της κοπέλας μεγαλώνει σε ένα τοξικό μονογονεϊκό περιβάλλον, όπου ο πατέρας της είναι αλκοολικός και πάσχει από κάποια ψυχική ασθένεια, καθώς επιτίθεται στην κόρη του, νομίζοντας ότι κινδυνεύει από αυτήν. Έτσι, λοιπόν, μία μέρα η νεαρή κοπέλα το σκάει από το σπίτι της πάνω σε μία στιγμή παράνοιας του πατέρα της και πέφτει πάνω σε εκείνον τον σχολικό σύμβουλο, ο οποίος προσφέρεται να τη φιλοξενήσει και να τη βοηθήσει. Η μεγαλύτερη, λοιπόν, κόρη συναντάει τη φίλη της στο σπίτι εκείνου του συμβούλου. Ο ίδιος μέσα από ταινίες, συζητήσεις, βίντεο και άρθρα προπαγανδίζει τα νεαρά κορίτσια και τα οδηγεί σε σημείο να θέλουν να φύγουν για τη Συρία. Έτσι, οι δύο αδερφές το σκάνε από το σπίτι τους όπως και η φίλη της μεγάλης αδερφής.

Εφόσον έχουν γίνει καλές Μουσουλμάνες, τα κορίτσια θεωρούν ότι μπορούν πλέον να πάνε στο Χαλιφάτο, έτσι ώστε να οδηγηθούν κάποια μέρα στον παράδεισο. Η περιγραφή του Χαλιφάτου φαντάζει ονειρική, τα κορίτσια βλέπουν φωτογραφίες από μεγαλοπρεπείς χώρους με πολυτελείας και άνεσης, πράσινες εκτάσεις με δέντρα και φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Τι θα γίνει λοιπόν στο τέλος; Θα φτάσουν τα τρία κορίτσια στον προορισμό τους και πώς θα τους φανεί άραγε η στυγνή πραγματικότητα; Μένει μόνο να αναμένουμε τη συνέχεια της σειράς για να το μάθουμε!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Caliphate (TV Series 2020– ), IMDb.com, διαθέσιμο εδώ.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αικατερίνη Κοκολογιάννη
Αικατερίνη Κοκολογιάννη
Γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 2001 στα Χανιά της Κρήτης. Είναι Φοιτήτρια του Παιδαγωγικού τμήματος Δημοτικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο. Έχει πάθος και αγάπη για την διδασκαλία και την Τέχνη, ενώ ελπίζει στην σύμπραξη αυτών των δύο για ένα σχολείο «πολύχρωμο». Λατρεύει τις όμορφες στιγμές με φίλους και την οικογένειά της. Μιλάει Αγγλικά και ασχολείται με τις πολεμικές τέχνες και την διαρκή επιμόρφωσή της μέσω σεμιναρίων και ημερίδων .