12.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΠοιος είναι ο Kyle Rittenhouse και γιατί δικάζεται;

Ποιος είναι ο Kyle Rittenhouse και γιατί δικάζεται;


Της Ροδάνθης Αλεξίου,

Τι συμβαίνει στη δίκη του 18χρονου Kyle Rittenhouse, ο οποίος πριν έναν χρόνο είχε δολοφονήσει 2 άνδρες και τραυμάτισε έναν τρίτο κατά τη διάρκεια βίαιων διαδηλώσεων στην Kenosha; Πολλοί μπορεί να είχαν ακούσει για την υπόθεση του τότε 17χρονου, όταν οι πράξεις του έκαναν τον γύρο του κόσμου τον Αύγουστο του 2020. Διαδηλώσεις είχαν ξεσπάσει στις Η.Π.Α. ήδη από τον Ιούνιο αυτού του έτους μετά την άγρια δολοφονία του George Floyd από αστυνομικούς και οι πολίτες είχαν βγει στους δρόμους για να διαδηλωσουν υπέρ του Black Lives Matter Movement. Δύο μήνες μετά, ένας άλλος Αφροαμερικανός δέχτηκε πυρά από όπλο αστυνομικού και πυροδότησε διαδηλώσεις που είχαν αυτήν τη φορά πιο βίαιο χαρακτήρα (καταστροφή μαγαζιών, βανδαλισμοί). Την τρίτη μέρα των διαδηλώσεων, εμφανίστηκε στην περιοχή ο Rittenhouse και τότε ξεκινάει η ιστορία της υπόθεσης που εξιστόρησε ο ίδιος, όταν βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Πηγή Εικόνας: CBSNews

Ο Rittenhouse δεν μένει στην Kenosha, έχει όμως σχέσεις με την κοινότητα, αφού εκεί μένει ο πατέρας του και έχει δουλέψει ο ίδιος ως ναυαγοσώστης. Το βράδυ της 25ης Αυγούστου, θέλησε να προστατέψει τις περιουσίες από βανδαλισμούς και να προσφέρει πρώτες βοήθειες σε τραυματίες στις διαδηλώσεις, όπως ισχυρίστηκε. Εμφανίστηκε στο κέντρο των αναταράξεων με ένα όπλο στο χέρι. Το όπλο, φυσικά, δεν μπορούσε να το είχε αγοράσει ο ίδιος, άρα είχε ζητήσει από έναν μεγαλύτερο φίλο του να το αγοράσει εκ μέρους του. Ισχυρίστηκε ότι είχε στην κατοχή του το όπλο για να προστατεύσει τον εαυτό του αν χρειαζόταν και όχι για να επιτεθεί σε κάποιον. Ο Rittenhouse, ο οποίος είχε ανεβάσει στους λογαριασμούς του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις προηγούμενες μέρες post υπέρ της αστυνομίας και για το Blue Lives Matter, εξιστόρησε την επαφή που είχε με το πρώτο του θύμα, ονόματι Rosenbaum, λίγο πριν τον πυροβολήσει.

Ο Rosenbaum απείλησε τον Rittenhouse, σύμφωνα με τη μαρτυρία του 18χρονου, και μετά άρχισε να τον κυνηγάει μαζί με μια άλλη ομάδα ανθρώπων. Αυτή την εκδοχή την επιβεβαίωσε και η μαρτυρία του Gaige Grosskreutz, που τραυματιστηκε από τον Rittenhouse λίγη ώρα αργότερα. Κάποιος άγνωστος πυροβόλησε στον αέρα και, ενώ ο Rosenbaum προσπάθησε να πάρει το όπλο από τον Rittenhouse, εκείνος τον πυροβόλησε τέσσερεις φορές, υποστηριζοντας ότι ήταν αυτοάμυνα. Ένα κοινό μαζεύτηκε γύρω του και το δεύτερο θύμα του, ο Anthony Huber, τον χτύπησε με το skateboard του και ο Rittenhouse άνοιξε ξανά πυρ, σκοτώνοντάς τον ακαριαία. Ο τελευταίος εμπλεκόμενος στη διαπλοκή, ο Gaige Grosskreutz, νόμιζε ότι ο Rittenhouse ήταν active shooter, γι’ αυτό όταν βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο, σήκωσε το όπλο του προς το μέρος του, αλλά ο Rittenhouse πρόλαβε να τον τραυματίσει πρώτος.

Πηγή εικόνας: Kenosha News

Ο Rittenhouse παραδόθηκε την επόμενη μέρα και, την 1η Νοεμβρίου 2021, ξεκίνησε η πολυαναμενόμενη δίκη του. Οι δικηγόροι του 18χρονου ισχυρίζονται ότι ο κατηγορουμενος έδρασε σε αυτοάμυνα και μέχρι στιγμής οι μάρτυρες επιβεβαιώνουν στοιχεία που υποστηρίζουν αυτήν τη θέση. Ο Rittenhouse ήταν ένας 17χρονος με ένα όπλο στο χέρι ανάμεσα σε χαοτικές διαδηλώσεις. Αν μπει στη φυλακή, θα υπάρξει μάρτυρας των πιο συντηρητικών Αμερικανών που θεωρούν ότι έκανε τη δουλειά που οι ενήλικες δεν τολμούσαν για να βάλει τάξη, ενώ αν αφεθεί ελεύθερος η απόφαση θα δώσει το μήνυμα ότι μπορούν απλοί πολίτες να λάβουν τον νόμο στα χέρια τους. Μένει να δούμε την απόφαση και να ξανασυζητήσουμε πόσο έχει επηρεάσει ο πολιτικός διχασμός τις Η.Π.Α.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Kyle Rittenhouse: Accused teen takes stand in his own defense, BBC, Διαθέσιμο εδώ.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ροδάνθη Αλεξίου
Ροδάνθη Αλεξίου
Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα και τελείωσε την Γερμανική Σχολή Αθηνών πριν συνεχίσει ως προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Μεγάλο πάθος της τα ταξίδια, η λογοτεχνία και οι ξένες γλώσσες, που προσπαθεί να τις χρησιμοποιήσει ως μέσο κατανόησης πολιτισμών. Την ενδιαφέρει η παγκόσμια πολιτική, η ανθρώπινη κοινωνική συμπεριφορά και φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί την περιέργειά της για κάθε καινούριο τεχνολογικό επίτευγμα για να συμβάλει στην δημιουργία ενός πιο ασφαλούς και δίκαιου εικονικού κόσμου.