16.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕΤΕπ: Στόχος, ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας να απαλλαγεί από τη χρήση άνθρακα

ΕΤΕπ: Στόχος, ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας να απαλλαγεί από τη χρήση άνθρακα


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων παρουσίασε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας το πλαίσιο Ευθυγράμμισης του Παρισιού για τους Αντισυμβαλλομένους. Η ανακοίνωση έγινε στα πλαίσια της εκδήλωσης της UNFCCC COP26 για την ευθυγράμμιση των χρηματοπιστωτικών αλυσίδων με τους στόχους του Παρισιού, που απώτερο σκοπό έχουν την υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα κατά την πολυδιαφημισμένη μετάβαση.

Ο Όμιλος ΕΤΕπ είναι η πρώτη πολυμερής αναπτυξιακή τράπεζα που ασχολείται με τις ευρύτερες δραστηριότητες των πελατών, ενώ παράλληλα τους βοηθά να απαλλαγούν από τη χρήση άνθρακα και να διαχειριστούν τις κλιματικές απειλές.

Η Συμφωνία του Παρισιού δεσμεύει τις χώρες να στρέψουν τις ροές χρηματοδότησης προς μια πορεία, μια κατεύθυνση με χαμηλές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και ανάπτυξη κλιματικά ανθεκτική. Ήδη από τις αρχές του 2021, όλα τα νέα έργα και δραστηριότητες του Ομίλου ΕΤΕπ συμβαδίζουν με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού. Ωστόσο, αυτό αφήνει ανοιχτό το ερώτημα για το αν ο Όμιλος ΕΤΕπ θα είναι σε θέση να υποστηρίξει ένα πράσινο έργο με έναν πελάτη που, στις ευρύτερες δραστηριότητές του, συνεχίζει να επενδύει σε ζημιογόνες δραστηριότητες, σε ό,τι αφορά πάντα τη χρήση άνθρακα.

Πηγή εικόνας: Eurosif

Το νέο πλαίσιο που βγήκε στο φως της δημοσιότητας, παρέχει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τη συνέχεια στο άμεσο μέλλον. Από το 2022 και έπειτα, οι εταιρικοί πελάτες της ΕΤΕπ θα πρέπει να αναπτύξουν και να αποκαλύψουν σχέδια απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές και ανθεκτικότητας. Γενικά, η ΕΤΕπ δεν θα χρηματοδοτεί πλέον τυπικά έργα χαμηλών εκπομπών άνθρακα εταιρειών με υψηλές εκπομπές, εάν η εταιρεία συνεχίσει να δραστηριοποιείται ή να επενδύει σε δραστηριότητες που δεν ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού. Ζητείται από τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αυξήσουν τις γνωστοποιήσεις που σχετίζονται με το κλίμα. Ο Όμιλος ΕΤΕπ προσφέρει τεχνική υποστήριξη στους πελάτες για να τους βοηθήσει να προετοιμάσουν αξιόπιστα και ισχυρά σχέδια με γνώμονα το κλίμα.

Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, Werner Hoyer, σχολίασε στα πλαίσια της συνεδρίασης: «Η διάσκεψη για το κλίμα COP26 αποτελεί ορόσημο στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Έχει σημειωθεί απτή πρόοδος από τότε που εγκρίθηκε η Συμφωνία του Παρισιού το 2015, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη σε τροχιά προς το μηδέν. Απαιτείται επειγόντως περισσότερη φιλοδοξία. Ως τράπεζα για το κλίμα της Ε.Ε., δεσμευόμαστε πλήρως να υποστηρίξουμε τον ιδιωτικό τομέα στην πράσινη μετάβασή του. Η έναρξη του πλαισίου του Paris Alignment for Counterparties σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για τη συνεργασία με τους πελάτες μας για την ανάληψη ουσιαστικής δράσης για το κλίμα και την προετοιμασία για την πράσινη οικονομία του μέλλοντος».

Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, Werner Hoyer. Πηγή εικόνας: Liberal.gr

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Ambroise Fayolle, πρόσθεσε: «Ο παγκόσμιος χρηματοπιστωτικός τομέας πρέπει να ευθυγραμμίσει τις δραστηριότητές του με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού. Τώρα, επεκτείνουμε το υπάρχον πλαίσιο ευθυγράμμισης του Παρισιού πέρα ​​από τα έργα που χρηματοδοτούμε, για να συμπεριλάβουμε δραστηριότητες εταιρειών και χρηματοοικονομικών διαμεσολαβητών. Η ΕΤΕπ είναι η πρώτη πολυμερής αναπτυξιακή τράπεζα που το πράττει και, ως εκ τούτου, οδηγεί τον δρόμο προς το πράσινο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και την υποστήριξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, Alain Godard, δήλωσε: «Για να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση η πρώτη ουδέτερη από τον άνθρακα ήπειρο μέχρι τα μέσα του αιώνα, πρέπει να υποστηρίξουμε τις εταιρείες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αναλάβουν δράση για το κλίμα τώρα. Ως ειδικός πάροχος χρηματοδότησης κινδύνου, το ΕΤΕπ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη μιας πράσινης ανάκαμψης από την πανδημία COVID-19. Χαίρομαι που το ΕΤΕπ, ως μέρος του Ομίλου ΕΤΕπ, εγκαινιάζει το πλαίσιο Ευθυγράμμισης του Παρισιού για Αντισυμβαλλόμενους για να υποστηρίξει την πράσινη μετάβαση των χρηματοοικονομικών μας εταίρων σε όλη την Ευρώπη».

Πηγή εικόνας: Fintech Finance

Όπως είναι πλέον ολοφάνερο, η κατεύθυνση είναι μία, συγκεκριμένη και σαφής. Η απεμπλοκή από την εκτενή χρήση άνθρακα είναι αποφασισμένη και αναμένουμε την καθολική εφαρμογή της σύντομα. Καλό είναι από εδώ και στο εξής, κάθε νέο άνοιγμα, κάθε εταιρεία που έχει τη δυνατότητα της επιλογής, να εστιάζει και στα περιβαλλοντικά κατάλοιπά της, καθώς υπάρχει τρόπος, δίχως να περιοριστούν δραστηριότητες και κέρδη, να προστατευθεί το περιβάλλον και το κλίμα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • COP26: EIB Group engages with clients to help them align to the goals of the Paris Agreement, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.