25.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΜια επικείμενη νίκη των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022;

Μια επικείμενη νίκη των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022;


Της Ροδάνθης Αλεξίου,

Το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Τρίτης, δεν ευνοεί καθόλου τον Joe Biden και το κόμμα του. Πολλοί, μάλιστα, το θεωρούν σημάδι για μια αποτυχία στις επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές του 2022 για τον έλεγχο του Κογκρέσου. Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν δέχτηκε πλήγμα μόνο από ένα μέτωπο, καθώς μετράει δύο μεγάλες ήττες σε δύο πολιτείες: την πιο καθοριστική πολιτική αναμέτρηση στη Virginia και το New Jersey. Μια μέρα που ήταν ιδιαίτερης σημασίας για τον Αμερικανό Πρόεδρο, αφού σήμανε την επέτειο ενός χρόνου από τη νίκη του έναντι του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του, το κύριο μήνυμα που έλαβε από τους ψηφοφόρους του ήταν ξεκάθαρο: η πολιτική «Δεν είμαστε ο Trump» δεν λειτουργεί πια. Τι συνέβη, όμως, στις 3 Νοεμβρίου, που έφερε τέτοιο πανικό στο Δημοκρατικό Κόμμα;

Νίκη των Ρεπουμπλικάνων στη Virginia. Πηγή Εικόνας: Chicago Sun Times

Ας ξεκινήσουμε με την ανασκόπηση της ημέρας στην πολιτεία της Virginia, όπου η νίκη του Ρεπουμπλικάνου Glenn Youngkin για το αξίωμα του Κυβερνήτη έκανε τον γύρο του κόσμου. Ο 54χρονος, πλέον, Κυβερνήτης δεν είχε πολιτική εμπειρία, αλλά η υποψηφιότητά του υποστηριζόταν από τον Donald Trump, κερδίζοντας έτσι την υποστήριξη πολλών συντηρητικών οικογενειών της πολιτείας του, χωρίς να εκφράζει ο ίδιος τις πιο ακραίες απόψεις του Ρεπουμπλικάνου πολιτικού. Ο Youngkin κατάφερε με αυτόν τον τρόπο να κερδίσει και τους υποστηρικτές του τέως Προέδρου και τους “swing” ψηφοφόρους, οι οποίοι ήταν αντίθετοι στην πολιτική Trump. Η έξυπνη τακτική του να μην παρουσιάσει ένα επιθετικό προφίλ σαν του Trump στο κοινό και η μεγάλη προσωπική του περιουσία, η οποία του εξασφάλισε πολλές διαφημίσεις για την καμπάνια του, του έδωσαν τελικά τη νίκη έναντι του Δημοκρατικού πρώην Κυβερνήτη, Terry McAuliffe. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 50,9% υπέρ του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου. Οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν και τις θέσεις του Αντικυβερνήτη, ο/η οποίος/α ψηφίζεται σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο στη Virginia και μπορεί να προέλθει από το αντίπαλο κόμμα του Κυβερνήτη, και τέλος, τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα. Η νίκη στη Virginia, η οποία είχε ψηφίσει Biden στις προεδρικές εκλογές του 2020, έδωσε ελπίδες στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για να ανακαταλάβουν το Κογκρέσο στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου του 2022.

Ο Ρεπουμπλικάνος Edward Durr επικράτησε έναντι του Δημοκρατικού Stephen M. Sweeney για τη θέση του Προέδρου της Γερουσίας στο New Jersey / Πηγή Εικόνας: 6ABC

Ποιο ήταν το εκλογικό αποτέλεσμα σε μια άλλη καθοριστική μάχη στο New Jersey; Για τη θέση του Κυβερνήτη, ο Δημοκρατικός Philip D. Murphy κατάφερε με τη μικρή διαφορά του 1,6% των ψήφων να κερδίσει την επανεκλογή του έναντι του Ρεπουμπλικάνου Jack Ciattarelli – σε μια αναμέτρηση που οι Δημοκρατικοί θεωρούσαν εύκολη. Η μάχη για τη δεύτερη πιο ισχυρή θέση στην περιοχή δεν είχε το ίδιο θετικό αποτέλεσμα για του Δημοκρατικούς. Ο Ρεπουμπλικάνος Edward Durr, οδηγός φορτηγών και χωρίς καμία πολιτική εμπειρία, επικράτησε στη θέση του Προέδρου της Γερουσίας του παραδοσιακά «γαλάζιου» New Jersey. Ο Durr, με το προεκλογικό του σποτάκι να είναι γυρισμένο σε κινητό, είχε κατηγορήσει τον αντίπαλό του, Stephen M. Sweeney, ότι είχε υποστηρίξει τυφλά αποφάσεις σχετικά με τον COVID-19 (ασθενείς με κορωνοϊό σε γηροκομεία, κλείσιμο μαγαζιών) και έφτιαξε μια καμπάνια με στόχο τη μείωση φόρων. Ο Sweeney βρέθηκε στο στόχαστρο του να είναι Δημοκρατικός νομοθέτης στην κρίση της πανδημίας, μια κρίση που κόστισε το αξίωμα και άλλων πολιτικών αρχηγών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πίεση για τους Δημοκρατικούς μετά τις εκλογές της Τρίτης / Πηγή Εικόνας: ABC News

Το κλίμα στην Washington την επόμενη μέρα από τις εκλογικές αναμετρήσεις, ήταν τεταμένο για το επιτελείο του Biden. Οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου ήρθαν γρήγορα: «Οι άνθρωποι είναι αναστατωμένοι και δεν έχουν σιγουριά σχετικά με πολλά πράγματα, από τον COVID-19 μέχρι τα σχολεία και τις θέσεις εργασίας, για μία σειρά καταστάσεων, αλλά και αναφορικά με το κόστος ενός γαλονιού βενζίνης. Επίσης, και για το αν είμαι ικανός να περάσω και να υπογράψω σε νόμο την πρωτοβουλία μου “Build Back Better”. Είμαι σε μία θέση από την οποία θα δείτε πολλά πράγματα να βελτιώνονται ταχύτατα και με ευελιξία». Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είδε, φυσικά, μια ευκαιρία να κερδίσει την πλειοψηφία στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε έναν ακριβώς χρόνο, καθιστώντας την επικύρωση νομοθεσίας του Biden δύσκολη για το δεύτερο μισό της προεδρίας του. Νίκες σημειώθηκαν, βέβαια, και για το στρατόπεδο των Δημοκρατικών Δημάρχων στη Νέα Υόρκη, με την επικράτηση του Eric Adams, Αφροαμερικανού πρώην αστυνομικού, και στη Βοστώνη, με την ιστορική νίκη της Michelle Wu.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος πρέπει να μεριμνήσει γρήγορα για τη ψήφιση της νομοθεσίας σχετικά με την προώθηση της κοινωνικής ατζέντας και της ατζέντας για το κλίμα, έτσι ώστε να δείξει στους 81 εκατομμύρια ψηφοφόρους του από τις εκλογές του 2020, ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δεν είναι άπραγο και, κατά συνέπεια, ότι έχει μια ελπίδα στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • ΗΠΑ: Ο Ρεπουμπλικάνος Γκλεν Γιάνγκιν προηγείται στην πολιτεία της Βιρτζίνια, iefimerida, Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ροδάνθη Αλεξίου
Ροδάνθη Αλεξίου
Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα και τελείωσε την Γερμανική Σχολή Αθηνών πριν συνεχίσει ως προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Μεγάλο πάθος της τα ταξίδια, η λογοτεχνία και οι ξένες γλώσσες, που προσπαθεί να τις χρησιμοποιήσει ως μέσο κατανόησης πολιτισμών. Την ενδιαφέρει η παγκόσμια πολιτική, η ανθρώπινη κοινωνική συμπεριφορά και φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί την περιέργειά της για κάθε καινούριο τεχνολογικό επίτευγμα για να συμβάλει στην δημιουργία ενός πιο ασφαλούς και δίκαιου εικονικού κόσμου.