21.1 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμη«Στηρίξτε τους νέους»: Ηχηρό μήνυμα και σχέδιο από το Μαξίμου

«Στηρίξτε τους νέους»: Ηχηρό μήνυμα και σχέδιο από το Μαξίμου


Της Ειρήνης Κοτρούτσου,

Ενόσω η Αξιωματική Αντιπολίτευση φωνάζει και «κιτρινίζει» για να μας πείσει ότι στέκεται δίπλα στους νέους, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έμπρακτα καταρρίπτει τον μύθο που θέλει μόνο την Αριστερά να στηρίζει τη νεολαία και να στηρίζεται σε αυτήν. Ήδη από την άνοιξη, στο Μέγαρο Μαξίμου εργάζονται πυρετωδώς οι υψηλά ιστάμενοι – ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο Υπουργός και Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και Θεόδωρος Λιβάνιος, αντίστοιχα, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης και η Παυλίνα Σπανδώνη, επιστημονική συντονίστρια προγραμμάτων κατά του κοινωνικού αποκλεισμού – προκειμένου να καταρτίσουν ένα συνεκτικό και στέρεο σχέδιο για την υποστήριξη των νέων ανθρώπων. Μεγάλη είναι και η συμβολή του Παύλου Μαρινάκη, Προέδρου της ΟΝΝΕΔ, στο όλο εγχείρημα.

Πάνω σε ποιους άξονες θα αναπτυχθεί αυτό το σχέδιο, λοιπόν;  Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ζητήσει να δοθεί έμφαση στην ισότητα παροχής των ευκαιριών, στην ανοιχτή πρόσβαση στη γνώση, στην εξωστρέφεια και τη διεύρυνση της συμμετοχής των νέων στην πολιτική και, τέλος, στην οικονομική και κοινωνική δράση. Από τη θεωρία στην πράξη, τα παραπάνω γίνονται πραγματικότητα με καινοτόμα μέτρα, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των νέων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι να καταφέρουν να φύγουν από το πατρικό σπίτι, να βρουν ένα δικό τους και να ξεκινήσουν τη ζωή τους ως αυτόνομοι και ανεξάρτητοι ενήλικες. Η ακρίβεια στα ενοίκια «χτυπάει κόκκινο», ενώ η αγορά ενός σπιτιού στην ηλικία των 20 έως 25 ετών είναι μάλλον δύσκολη, έως και αδύνατη για τη μέση ελληνική οικογένεια. Η ελληνική κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη πλήρως τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, επεξεργάζεται τη δημιουργία ενός προγράμματος «Εξοικονομώ», ειδικά για νέους, το οποίο δεν θα αφορά μόνο την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας, αλλά θα περιλαμβάνει και διάφορες άλλες δαπάνες επισκευής. Κατά αυτόν τον τρόπο, ένας νέος που θα βρει ένα παλιό σπίτι ή διαμέρισμα σε πολύ χαμηλή τιμή ή που θα του μεταβιβαστεί ένα σπίτι που χρήζει επισκευών, θα έχει στα χέρια του ένα χρηματοδοτικό εργαλείο από το κράτος, το οποίο θα τον βοηθήσει να ανταπεξέλθει στα έξοδα επισκευής και, εν τέλει, να αποκτήσει το δικό του σπίτι.

Φωτογράφος: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Στο ίδιο πλαίσιο θα ενταχθεί και η «κοινωνική στέγη». Κτήρια της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), αλλά και οικόπεδα για ανέγερση κατοικιών αναζητούνται σε όλη την επικράτεια. Αυτά θα αποτελέσουν κατοικίες που θα δοθούν σε νέους, έναντι χαμηλού ανταλλάγματος. Ας μην ξεχνάμε ότι η αναμόρφωση του παλιού εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό και η συγκέντρωση διαφόρων υπηρεσιών Υπουργείων και Οργανισμών σε εκείνη την τοποθεσία θα απελευθερώσει περίπου 127 κτήρια με συνολική δομημένη επιφάνεια 353.380 τετραγωνικών μέτρων. Η αξιοποίηση των κτιρίων, που θα απελευθερωθούν, θα γίνει με βασικό κριτήριο την «κοινωνική κατοικία» για τους νέους.

Το δεύτερο καινοτόμο μέτρο είναι το «πρώτο ένσημο» και θα αφορά νέους έως 29 ετών χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία. Όταν θα προσλαμβάνονται για πλήρη απασχόληση, θα ενισχύονται από την πολιτεία με 1.200 ευρώ επί έξι μήνες, με τα 600 ευρώ αυτού του ποσού να κατευθύνονται στους εργοδότες, ώστε να μειώνεται το μισθολογικό κόστος, και τα εναπομείναντα 600 απευθείας στους νέους, επιπλέον του μισθού τους, για να τα αξιοποιούν όπως οι ίδιοι επιθυμούν. Παράλληλα, οι επιδοτούμενες θέσεις εργασίας αυξάνονται από 100.000 σε 150.000 στο σύνολό τους.

Ταυτόχρονα, καθιερώνεται η Ψηφιακή Κάρτα Νέων, στην οποία θα συγκεντρώνονται όλες οι παροχές του κράτους για νέους έως 29 ετών. Ακόμη, η ενίσχυση της εκπαίδευσης και της διά βίου μάθησης, καθώς και ο εκσυγχρονισμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στηρίζονται πλέον και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τέλος, ενισχύεται στην πράξη η γονεϊκότητα, η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και η επανένταξη των νέων μητέρων στην αγορά εργασίας, με την επιδότηση δημιουργίας νέων βρεφονηπιακών σταθμών και χώρων φύλαξης παιδιών εντός των επιχειρήσεων. Σημαντική είναι και η προσπάθεια για λειτουργία των ολοήμερων σχολείων έως τις 17:30 το απόγευμα.

Πρόκειται για ένα ολιστικό και καλά κοστολογημένο σχέδιο της Κυβέρνησης χωρίς προχειρότητες. Οι νέοι αναμένουμε την υλοποίησή του!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Επιχείρηση με κωδικό «Στηρίξτε τους νέους», του Κώστα Παπαχλιμίντζου, Παραπολιτικά, Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ειρήνη Κοτρούτσου
Ειρήνη Κοτρούτσου
Γεννημένη στην Αθήνα το 2002, είναι φοιτήτρια της Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι λάτρης των μοντέλων προσομοίωσης των συνεδριάσεων του Ο.Η.Ε. και της ρητορικής. Στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων βρίσκονται ζητήματα που άπτονται της πολιτικής και της οικονομίας. Η συμμετοχή της στα κοινά την γεμίζει ενέργεια. Της αρέσει το θέατρο, αγαπημένοι της συγγραφείς ο Νίτσε και ο Καζαντζάκης και αγαπημένος της ποιητής ο Καβάφης.