22.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΑγορά & Πανδημία: Μία έντονα αρνητική σχέση τείνει να γίνει μακροχρόνια

Αγορά & Πανδημία: Μία έντονα αρνητική σχέση τείνει να γίνει μακροχρόνια


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Στη σκιά της ανακοίνωσης των νέων μέτρων προς υπεράσπιση της δημόσιας υγείας έναντι της απειλής του κορωνοϊού, δε θα μπορούσε να μην γίνει αναφορά στο πώς αυτά δύνανται να επηρεάσουν την αγορά. Η διάκριση μεταξύ εμβολιασμένων και μη είναι ξεκάθαρη, και οι πρώτοι τείνουν να χαρακτηριστούν προνομιούχοι σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα, έναντι των δεύτερων, που σίγουρα περιθωριοποιούνται. Ωστόσο, κάποιες αποφάσεις έρχονται να ταράξουν την οικονομική ζωή, στην οποία τα άτομα θα έχουν διακριτούς ρόλους ανάλογα τη στάση που ο καθένας έχει επιλέξει αναφορικά με την προστασία από τον κορωνοϊό.

Από τις πρώτες κιόλας ώρες, εκτός των αντιδράσεων των ίδιων των πολιτών, έχουν ξεκινήσει οι αντιδράσεις από μεριάς καταστηματαρχών και επιχειρηματιών γενικότερα. Η ελεύθερη πρόσβαση, εκτός των θρησκευτικών χώρων και των χώρων προμήθειας φαρμακευτικών και πρώτης ανάγκης αγαθών, αποτελεί παρελθόν. Κυριολεκτικά παρελθόν. Δεν υπάρχει πια κανένα περιθώριο χωρίς κάποιος να έχει υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο, τουλάχιστον να μπορεί να έχει φυσιολογική ζωή ως οικονομικό ον.

Πηγή εικόνας: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

Οι αποφάσεις επηρεάζουν τον κλάδο της λιανικής σε μεγάλο βαθμό, όπου έως τώρα δεν απαιτούνταν κάποιου είδους πιστοποίηση για να μπορέσει ένας πελάτης να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του. Κομμωτήρια και κουρεία στην ίδια λίστα, μιας και η είσοδος θα γίνεται αποκλειστικά μέσω των εγγράφων που θεσπίζουν τα αρμόδια όργανα. Η εστίαση ήταν σχεδόν βέβαιο πως δεν θα μπορούσε να ξεγλιστρήσει και έτσι, κάθε νάιλον, κάθε τζάμι και γενικότερα κάθε είδους κατασκευή, θα μετατρέπει έναν χώρο σε εσωτερικό και, επομένως, η είσοδος θα επιτρέπεται αποκλειστικά σε εμβολιασμένους και όσους έχουν νοσήσει.

Στις τάξεις των επιχειρηματιών, οι διαμαρτυρίες είναι παραπάνω από έντονες. Είναι εύλογος ο προβληματισμός καθενός, μιας και για να καταφέρει κάποιος να πιει έναν καφέ, ας μας επιτρεπεί η έκφραση, θα πρέπει να έχει ελεγχθεί, πληρώνοντας τουλάχιστον 10€, αν μιλάμε για γρήγορο έλεγχο, είτε πολύ παραπάνω, αν ο έλεγχος γίνει μοριακά, και όλα αυτά για τα 3€ ή τα 4€ που θα πρέπει να δαπανήσει για τον καφέ του. Ακόμα χειρότερη η κατάσταση, όταν θα θελήσει κάποιος να ρίξει αυτή τη ματιά στα εμπορικά καταστήματα, την οποία θα πρέπει πλέον να πληρώνει ακριβά.

Πηγή εικόνας: protothema.gr

Με τους αριθμούς να κάνουν λόγο για περισσότερα από 2.000 λουκέτα σε καταστήματα εστίασης —και ποιος ξέρει πόσα ακόμα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανεμπορίου—, η διαφαινόμενη κρίση μπορεί να πάρει τεράστιες διαστάσεις. Αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι, τότε και το 2022, που διαφαίνεται στον ορίζοντα, η τάση αυτή αναμένεται να αυξηθεί.

Τι μέλλει γενέσθαι, ουδείς γνωρίζει. Το σίγουρο είναι πως εκτός των πλεονεκτημένων που αποκτούν οι εμβολιασμένοι, προκύπτει ένα νέο συγκριτικό πλεονέκτημα των καταστημάτων και των επιχειρήσεων με διαδικτυακή και εξ’ αποστάσεως δράση, έναντι όσων λειτουργούσαν αποκλειστικά φυσικά. Ένα ζήτημα είναι, φυσικά, ο εκσυγχρονισμός και η επανειλλημένη προσπάθεια για αφύπνιση όσων είχαν τη δυνατότητα, αλλά το καθυστερούσαν, ένα άλλο όμως είναι για όσους για διάφορους λόγους αδυνατούσαν και αφήνονται στην τύχη τους σιγά σιγά. Οψόμεθα…


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • Σε vertigo η αγορά λόγω των νέων μέτρων, Capital. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.