19.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΈντονη αβεβαιότητα κυριεύει τις αγορές

Έντονη αβεβαιότητα κυριεύει τις αγορές


Του Χρήστου Πουλιδάκη,

Η σημερινή συνεδρίαση ήρθε αντιμέτωπη με προβλήματα δυσλειτουργίας στο σύστημα, για πολλές ώρες. Αναλυτικότερα, την Δευτέρα οι συναλλαγές δεν ξεκίνησαν στις 10:30 π.μ., αλλά περίπου πέντε ώρες αργότερα, πράγμα που προκάλεσε έντονη ανησυχία. Το γεγονός αυτό κλονίζει άμεσα της αξιοπιστία της αγοράς με άμεσο αντίκτυπο τη πτώση τους Γενικού Δείκτη, αφού οι επενδυτές επέλεξαν κινήσεις ρευστοποιήσεων και κλειδώματος κάποιων θέσεων. Τέλος, άλλος ένας προβληματισμός ήρθε στο τραπέζι, η αξιολόγηση της Ελληνικής οικονομίας από τον οίκο S&P, που δεν πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, οδήγησε την αγορά να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,43% στις 901,15 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 899,62 μονάδων (-0,60%) και 908,81 μονάδων (+0,42%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57,6 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,67%, στις 2.177,63 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,67% στις 586,40 μονάδες.

Στο ταμπλό, ο ΟΠΑΠ με το -3,03% και η ΔΕΗ με το -2% ήταν τα μεγαλύτερα “βαρίδια” στην αγορά. Άνω του 1% ήταν και η πτώση σε Jumbo, Alpha Bank, Σαράντη, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΕΛΧΑ, ΕΧΑΕ, Eurobank, Λάμδα, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ και ΓΕΚ Τέρνα. Στον αντίποδα, ο Titan με το +1,06% πρόσφερε στηρίξεις, ενώ ήπια ανοδικά κινήθηκαν και οι ΑΔΜΗΕ,ΟΤΕ, Aegean, Coca Cola και Ελλάκτωρ. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Πειραιώς, Εθνική και Motor Oil.

Πηγή εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Το ελληνικό χρηματιστήριο πασχίζει να διατηρήσει το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, χωρίς να έχει βρει τις δυνάμεις για να ανέβει σε υψηλότερα επίπεδα. Αναλυτικότερα, την Τρίτη υπήρξαν ήπιες μεταβολές στις τραπεζικές μετοχές, όμως με την βοήθεια τίτλων του 25αρη, όπως Viohalco και Μπέλα, η αγορά μπόρεσε στο τέλος να βρει τα στηρίγματά της. Οι επενδυτές ήρθαν για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με τα την έξαρση της πανδημίας, αφού η αναστολή των παρελάσεων στη Βόρεια Ελλάδα έφερε ξανά προβληματισμούς στο παρασκήνιο με αποτέλεσμα αυτό να αποτυπωθεί κι στις σημερινές τους κινήσεις.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,10% στις 902,09 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 901,33 μονάδων (+0,02%) και 906,31 μονάδων (+0,57%). Ο τζίρος ανήλθε στα 51,2 εκατ. Ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,15%, στις 2.180,85 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,34% στις 584,40 μονάδες.

Στο ταμπλό, το +2,74% της Βιοχάλκο, αλλά και το +2,65% της Jumbo παρείχαν σημαντικές στηρίξεις στον Γενικό Δείκτη, όπως και τα άνω του 1% κέρδη σε Σαράντη και Μυτιληναίο. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Coca Cola, Ελλάκτωρ, Πειραιώς και ΔΕΗ, με τη Eurobank να κλείνει χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν τα Ελληνικά Πετρέλαια (-2,44%) και ο ΑΔΜΗΕ (-2,31%), ενώ Λάμδα και Alpha Bank έκλεισαν με απώλειες 1,42% και 1,07% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Aegean, Titan, Motor Oil, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΧΑ και ΟΤΕ.

Για μια ακόμη συνεδρίαση, επικρατεί η στασιμότητα στην αγορά με μοναδική ασπίδα τον ενεργειακό κλάδο. Αναλυτικότερα, την Τετάρτη ο πρωταγωνιστής της συνεδρίασης ήταν η ΔΕΗ λόγω της ΑΜΚ αλλά και τα ΕΛΠΕ, τα οποία έκλεισαν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Επίσης, ο τραπεζικός κλάδος ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με οριακές μεταβολές, συνοδευόμενες με έναν χαμηλό γενικό τζίρο, γεγονός που προϊδεάζει ότι δεν υπάρχουν πολλά εφόδια ανόδου. Σε γενικές γραμμές, παρατηρούμε ότι η εγχώρια αγορά δεν ακολουθεί το διεθνές momentum, όπως για παράδειγμα την ανοδική πορεία του DAX.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,50% στις 906,57 μονάδες, ενώ σήμερα μεταξύ 901,58 μονάδων (-0,06%) και 907,14 μονάδων (+0,56%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,5 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,61%, στις 2.194,14 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,28% στις 586,04 μονάδες.

Στο ταμπλό, η ΔΕΗ έκλεισε με κέρδη 3,41%, με τα Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με +2,17% και τις ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, ΕΛΧΑ, ΕΥΔΑΠ και Εθνική με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Motor Oil, Aegean, Eurobank, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης και ΟΤΕ. Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ έχασε 2,24%, με τη ΓΕΚ Τέρνα και την Πειραιώς να ακολουθούν με -1,21% και -1% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Titan, Jumbo και Λάμδα. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η Alpha Bank.

Την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών παρέμεινε κλειστό λόγω την εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου.

Η αδυναμία την ελληνικής αγοράς είναι ευδιάκριτη, αφού για άλλη μια φορά έχασε το έδαφος των 900 μονάδων. Αναλυτικότερα, την Παρασκευή, οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για την μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ δεν έπεισαν καθόλου τις αγορές της Ευρώπης. Μάλιστα, οι επενδυτές πόνταραν στην άνοδο αυτών, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να εκτιναχθούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να εξακοντίζεται στο 1,3%. Δεδομένου των ανωτέρω αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει αβεβαιότητα στη περιρρέουσα ατμόσφαιρα αλλά και αναξιοπιστία προς την Κεντρική Τράπεζα από τους επενδυτές. Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι ήταν αναμενόμενο αυτή η εξέλιξη να αντικατοπτρίζεται και στα χρηματιστήρια, αφού είναι άμεσα και στενά συνδεμένα.

Πηγή εικόνας: Lifo

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,94% στις 898,06 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 894,58 μονάδων (-1,32%) και 907,02 μονάδων (+0,05%). Ο τζίρος ανήλθε στα 104,26 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,05%, στις 2.171,20 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,81% στις 581,29 μονάδες.

Στο ταμπλό, οι απώλειες σε Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, ΟΠΑΠ, Βιοχάλκο και Jumbo ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Eurobank και ΟΤΕ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Alpha Bank, Aegean, Πειραιώς, Coca Cola, Σαράντης, ΕΧΑΕ, Titan, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, με την Εθνική να κλείνει χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, η ΕΛΧΑ έκλεισε στο +0,11% και ο Μυτιληναίος στο +1,02%.

Σε επίπεδο Οκτωβρίου τώρα, τα κέρδη του Γενικού Δείκτη περιορίστηκαν στο 3,75%, του FTSE 25 στο 3,63% και του τραπεζικού κλάδου στο 6,94%. Άλλωστε, η βραχύβια εβδομάδα δεν ήταν θετική, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει 0,77%.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χρήστος Πουλιδάκης
Χρήστος Πουλιδάκης
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, είναι προπτυχιακός φοιτήτης στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Αυτή η επιστήμη του κινεί εξαιρετικά το ενδιαφέρον και γι'αυτό του άρεσει να σχολιάζει και να ενημερώνει τον κόσμο πάνω σε αυτό.