16.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΟδικός χάρτης για τις επόμενες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Οδικός χάρτης για τις επόμενες κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ


Της Σοφίας Ζαφειροπούλου,

Ενόψει του επικείμενου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, παρουσίασε τη νέα γραμμή πλεύσης, την οποία θα ακολουθήσει η παράταξη. Συγκεκριμένα, το συνέδριο που θα διεξαχθεί στην Αθήνα από τις 23 έως τις 27 Φεβρουαρίου του 2022 αναμένεται να αποτελέσει μία προσπάθεια επαναχάραξης της πορείας του και εναρμονισμού του με τις ανάγκες του σήμερα.

Από το κεντρικό σύνθημα του συνέδριου «Φέρνουμε την κοινωνία στο κόμμα» καθίσταται σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υιοθετήσει μία πιο εξωστρεφή πολιτική που θα εδράζεται σε πολιτικού περιεχομένου παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες σε φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας. Βάσει των δηλώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής από τον αρχηγό του κόμματος, το κέντρο βάρους θα εστιάζεται στην ανεργία, στην άνοδο των τιμών, στις κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες και την πανδημία.

Φωτογράφος: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Στην εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας προέβη στις εξής διαπιστώσεις: «Μπαίνουμε σε ένα δύσκολο χειμώνα, οι αλλεπάλληλες αποτυχίες της κυβέρνησης θα αυξήσουν την κοινωνική πίεση. Οφείλουμε να εξετάσουμε ποιες πρωτοβουλίες θα λάβουμε, ειδικά στο μείζον ζήτημα της ακρίβειας που απειλεί τη βιωσιμότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις… ένα στα τρία νοικοκυριά δέχονται ήδη μεγάλη πίεση, πριν ακόμα εφαρμοστούν οι νέες εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και την αγορά… Ήδη σημειώνεται αύξηση 40% στην τιμή του πετρελαίου, ενώ το 37% των επιχειρήσεων βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα του λουκέτου. Οι τιμές αυξάνονται καθημερινά και η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών μειώνεται διαρκώς ραγδαία». Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι: «Στο πλαίσιο αυτό, η πρότασή μας για άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ έχει εξαιρετικά βαρύνουσα σημασία και πρέπει να γίνει η προμετωπίδα μας».

Οι προτάσεις, οι οποίες χαρακτηρίζουν τη ρηξικέλευθη γραμμή πλεύσης του κόμματος, κατηγοριοποιούνται σε δύο μέρη: Τις προτάσεις που αφορούν στο σύνολο και χαρακτηρίζονται από μία σειρά εξωστρεφών πολιτικών πρωτοβουλιών και τις προτάσεις που αφορούν στην εσωτερική αναδιαμόρφωση του κόμματος.

Αναλυτικότερα, η πρώτη κατηγορία προτάσεων συμπεριλαμβάνει την πολιτική καμπάνια για την προστασία των επιχειρήσεων και των νοικοκυρών από την ακρίβεια, την υποβολή πρότασης νόμου στη Βουλή για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, την προώθηση του εμβολιασμού σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, που θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τοξικοεξαρτημένους, πρόσφυγες και αστέγους και τη σύσταση μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα ασκεί έλεγχο στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και θα συλλειτουργεί με αντιπολιτευόμενα κόμματα. Στις προτάσεις της δεύτερης κατηγορίας εντάσσονται μία τρίμηνη καμπάνια και οι ανοιχτές ως προς το κοινό περιφερειακές συνδιασκέψεις, με σκοπό την εγγραφή νέων μελών στο κόμμα, καθώς και η δημιουργία των εξειδικευμένων επιτροπών, και, συγκεκριμένα, η Σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, η οποία θα έχει τον αποφασιστικό ρόλο για τη συγκρότηση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, της Επιτροπής Απόφασης και της Επιτροπής Καταστατικού.

Πηγή εικόνας: ikarianews.gr

Από τα προαναφερθέντα, καθίσταται σαφές ότι το 3ο Συνέδριο αποτελεί μία προσπάθεια οργανωτικής ανασυγκρότησης του κόμματος και διεύρυνσης της εκλογικής του βάσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει γνώση των αδύναμων σημείων του, όπως και της πολιτικής γείωσης που βίωσε στις προηγούμενες εκλογές. Αλλάζοντας στρατηγική και μετασχηματίζοντας το κόμμα, ευελπιστεί να λάβει την απαιτούμενη ώθηση για να επανέλθει στην εξουσία. Εν καιρώ, θα φανεί εάν κάποια ενδεχόμενη συμπόρευση των πολιτών με το κόμμα θα είναι συγκυριακή ή αποτέλεσμα ώριμης πολιτικής στάσης των πολιτικών μελών του απέναντι στους ψηφοφόρους.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Τσίπρας: Κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ, ant1news.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Ζαφειροπούλου
Σοφία Ζαφειροπούλου
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1999. Βρίσκεται στο τρίτο έτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό και λατρεύει τα ταξίδια.