20.1 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΗ Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χαράζει ένα οικονομικό μέλλον περισσότερο πράσινο

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χαράζει ένα οικονομικό μέλλον περισσότερο πράσινο


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Σύμφωνα με χθεσινές ανακονώσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μπορούμε πλέον να μιλάμε για μία πολύ πιο οικολογική επιχειρηματική και οικονομική γενικά δραστηριότητα.

Έτσι, λοιπόν, από την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, με κάθε επισημότητα, η ΕΤΕπ θα ενώσει τις δυνάμεις της με τις Multilateral Development Banks (MDBs), σε μια ελεύθερη μετάφραση με τις λεγόμενες Πολυμερείς Αναπτυξιακές Τράπεζες, αν θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε έτσι. Πρωταρχικός στόχος της συνεργασίας αυτής δεν είναι άλλος από τη δίκαιη μετάβαση σε αυτή την πράσινη οικονομία, με διαρκή υποστήριξη προς χώρες και άλλους πελάτες με σκοπό την ισχυροποίηση των οικονομιών μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Πηγή εικόνας: Shutterstock

Οι MDBs δημοσίευσαν πρόσφατα μία λίστα με τους πέντε βασικούς άξονες, με τους οποίους θα κινηθούν προκειμένου να υλοποιήσουν τα πλάνα τους. Ακολουθώντας πιστά τις γραμμές αυτές, θα υποστηρίξουν χώρες και άλλους πελάτες στην απομάκρυνση και την απεξάρτησή τους, ουσιαστικά, από τη χρήση ορυκτών καυσίμων και προς τις χαμηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την ανθεκτικότητα σε ό,τι αφορά το κλίμα, με τρόπο που να μοιράζεται το κόστος και τα οφέλη, ενώ υποστηρίζει και προστατεύει παράλληλα κοινότητες, βιομηχανίες και εργαζόμενους. Οι πέντε αρχές είναι:

  • Επίτευξη στόχων για το κλίμα, επιτρέποντας ταυτόχρονα κοινωνικοοικονομικά αποτελέσματα και οικοδόμηση προόδου στους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης,
  • Υποστήριξη για την απομάκρυνση από τις οικονομικές δραστηριότητες έντασης εκπομπών αερίων θερμοκηπίου μέσω χρηματοδότησης, δραστηριοτήτων πολιτικής και συμβουλευτικών υπηρεσιών και ανταλλαγής γνώσεων,
  • Κινητοποίηση της δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης και ενισχυμένο συντονισμό,
  • Υποστήριξη των επηρεαζόμενων εργαζομένων και των κοινοτήτων για τον μετριασμό των επιπτώσεων και την αύξηση των ευκαιριών και
  • Διαφανής και χωρίς αποκλεισμούς σχεδιασμό, εφαρμογή και παρακολούθηση προγραμμάτων δίκαιης μετάβασης, που περιλαμβάνουν σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς και ομάδες που επηρεάζονται.

Στο ίδιο πλαίσιο δράσης, οι MDBs θα συνεργαστούν με εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την ανάπτυξη στρατηγικών χρηματοδότησης και πολιτικής που υποστηρίζουν μια δίκαιη μετάβαση που προάγει την οικονομική διαφοροποίηση και ένταξη στη νέα εποχή.

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Ricardo Mourinho Félix, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα της δίκαιης μετάβασης, δήλωσε: «Για να επιτύχουμε τους κλιματικούς στόχους του Παρισιού, πρέπει να στραφούμε σε μια πράσινη οικονομία και να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω. Η ΕΤΕπ συνεργάζεται με άλλες MDBs βάσει κοινών αρχών για τη χρηματοδότηση μιας δίκαιης μετάβασης. Αυτήν τη στιγμή, εργαζόμαστε πάνω σε μια πρόταση για δίκαιη μετάβαση στο πλαίσιο του οδικού χάρτη μας για την Τράπεζα για το Κλίμα, η οποία θα δείξει πώς ο δανεισμός μας, τα χρηματοοικονομικά μας μέσα, αλλά και οι υπηρεσίες τεχνικής βοήθειας και συμβουλευτικής μας, μπορούν να υποστηρίξουν ένα πράσινο μέλλον για όλους μας, ιδιαίτερα στις περιφέρειες και για τις κοινότητες που έχουν τα περισσότερα να πάνε».

O Ricardo Mourinho Félix. Πηγή εικόνας: eib.orgeib.org

Η ανάγκη για δίκαιη μετάβαση ορίζεται στο προοίμιο της Συμφωνίας του Παρισιού, το οποίο αναφέρει «τις επιταγές μιας δίκαιης μετάβασης του εργατικού δυναμικού και της δημιουργίας αξιοπρεπούς εργασίας και ποιοτικών θέσεων εργασίας, σύμφωνα με εθνικά καθορισμένες αναπτυξιακές προτεραιότητες». Αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής εργασίας των MDBs, καθώς εργάζονται από κοινού για να ευθυγραμμίσουν τις δραστηριότητές τους με τους μακροπρόθεσμους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

Ο Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα επενδύσεων που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, εργασιακών, οικονομικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μετάβασης προς την ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τη μετάβαση. Εντός της Ε.Ε., ο Όμιλος ΕΤΕπ θα υποστηρίξει όλους τους πυλώνες του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης. Εκτός της Ε.Ε., η ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τη Δίκαιη Μετάβαση στο πλαίσιο της δράσης για το κλίμα και της κοινωνικής ανάπτυξης, διαμορφώνοντας την προσέγγισή της σε συνεργασία με τις άλλες MDBs.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ

  • EIB joins fellow Multilateral Development Banks to support a just transition, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.