14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠοια η σημασία της ύπαρξης υπαίθριων αμφιθέατρων;

Ποια η σημασία της ύπαρξης υπαίθριων αμφιθέατρων;


Της Μαρίας Τσούκα,

Πριν λίγες ήμερες εγκαινιάστηκε το μεγαλύτερο, υπαίθριο, πανεπιστημιακό αμφιθέατρο της χώρας, χωρητικότητας 700 καθήμενων, ένα αληθινό κόσμημα στο κέντρο της Πανεπιστημιούπολης, στη Θεολογική Σχολή και πλέον είναι σε χρήση από την κοινότητα του ΕΚΠΑ.

Ο Πρύτανης, Kαθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, κατά την τελετή εγκαινίων, αναφέρθηκε στις εργασίες ανακαίνισης του υπαίθριου αμφιθεάτρου επισημαίνοντας ότι «αποκαταστάθηκε στο συντομότερο δυνατό διάστημα, λόγω και των νέων συνθηκών που διαμορφώνουμε για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και είναι ήδη έτοιμο προς χρήση από την ακαδημαϊκή κοινότητα του ΕΚΠΑ. Ήδη 4 ορκωμοσίες έχουν πραγματοποιηθεί δίνοντας μεγάλη χαρά στους αποφοίτους και τους οικείους και ταυτόχρονα δίνοντας τον παλμό της σημαντικής αλλαγής που συντελείται στο ΕΚΠΑ με μεθοδικό και ουσιαστικό τρόπο. H παρέμβαση του Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Αν. Καθηγητή κ. Χρήστου Καραγιάννη, ο οποίος πρότεινε στη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ την αξιοποίησή του για την τέλεση των διά ζώσης ορκωμοσιών αποφοίτησης των φοιτητών του ΕΚΠΑ, ήταν καθοριστική. Οι Πρυτανικές Αρχές ανέλαβαν όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί ταχύτατα η διαδικασία ανακαίνισης του Αμφιθεάτρου, σε στενή συνεργασία με τον Αντιπρύτανη κ. Νικόλαο Βούλγαρη, με τη συμβολή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Ιδρύματος και του Διευθυντή της κ. Γιάννη Μπαρμπαρέσου, καθώς και της Εταιρείας Αξιοποιήσεως και Διαχειρίσεως της Περιουσίας του Πανεπιστημίου μας και του Προέδρου της Καθηγητή κ. Νικόλαου Θωμαΐδη να διαδραματίζουν επίσης καταλυτικό ρόλο».

Πηγή εικόνας: skai.gr

Ο Πρύτανης, αναφερόμενος στο ανακαινιστικό έργο που υλοποιείται κατά τα τελευταία έτη και στην Πανεπιστημιούπολη, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο ότι το υπαίθριο αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής είναι έτοιμο προς αξιοποίηση και για πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες θα αναδείξουν τη συμβολή του ΕΚΠΑ στην καλλιέργεια και ανάπτυξη του Πολιτισμού, ενώ σημείωσε ότι οι Πρυτανικές Αρχές έχουν εκπονήσει και η Σύγκλητος έχει εγκρίνει το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης του Ιδρύματος, όπου μεταξύ των στρατηγικών εργαλείων που προβλέπονται για την επίτευξη των στόχων του Ιδρύματος είναι αφενός η συντήρηση και η αναβάθμιση των υπαρχουσών κτηριακών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου, αφετέρου η ανέγερση ή αγορά νέων εγκαταστάσεων για τη στέγαση Τμημάτων και υπηρεσιών, νέων ή παλαιών, καθώς και την κάλυψη νέων αναγκών τους.

«Το σχέδιο αυτό, υλοποιείται γοργά πλέον από τις Πρυτανικές Αρχές σε συνεργασία με τις Σχολές και τα Τμήματα και πάντα με το έργο και την επίβλεψη της αρμόδιας Τεχνικής Υπηρεσίας, έτσι ώστε οι υποδομές μας να είναι πάντα στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, υπηρετώντας την αποστολή μας», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου.

Πηγή εικόνας: hub.uoa.gr

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι οι νέες συνθήκες ζωής που μας επέβαλε η πανδημία καθιστούν κάτι παραπάνω από αναγκαία την ίδρυση και άλλων υπαίθριων αμφιθεάτρων όχι μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά κυρίως για την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ειδικά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών η τέλεση των ακαδημαϊκών μαθημάτων σε έναν υπαίθριο χώρο μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κοινωνικοποίησης των φοιτητών, καθώς ένα υπαίρθο αμφιθέατρο μπορεί να προσομοιάζει σε ένα αντίστοιχο campus που συναντά κανείς στο εξωτερικό. Ενώ, μπορεί να προσδώσει νέο ρόλο στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα με τη διοργάνωση και τέλεση πολιτιστικών εκδηλώσεων στο συγκεκριμένο χώρο, αναδεικνύοντας έτσι και μία άλλη πτυχή ενός ακαδημαικού χώρου.

Συνεπώς, πρόκειται χωρίς αμφιβολία, για μία ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, μία απόφαση που δίνει ξανά ελπίδες επαναφοράς στην κανονικότητα και το χαμόγελο στα παιδιά και τις οικογένειες που επί δύο χρόνια τώρα έβλεπαν να πραγματοποιούνται σημαντικές στιγμές της ζωής τους μέσα από μία οθόνη. Ας ελπίσουμε αυτή η κίνηση αυτή η κίνηση να αποτελέσει την όαση μέσα στην έρημο….


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Εγκαινιάστηκε το μεγαλύτερο υπαίθριο αμφιθέατρο της χώρας, Foititikanea.gr, Διαθέσιμο εδώ


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Τσούκα
Μαρία Τσούκα
Γεννημένη το 1996 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης με κατεύθυνση την Ψυχολογία και τις Επιστήμες της Αγωγής. Η μεγάλη της αγάπη είναι τα παιδιά, γιατί πιστεύει ότι μέσα από τα μάτια τους, μπορούμε να δούμε τον κόσμο πιο όμορφο, πιο χρωματιστό. Από την ξεγνοιασιά τους μαθαίνουμε πολλά και εξοπλιζόμαστε με ένα βασικό προσόν: την υπομονή. Γνωρίζει Γαλλικά, Αγγλικά και Ιταλικά και στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τον εθελοντισμό.