17.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςColin Powell: Ο πρώτος Αφροαμερικανός Υπουργός Εξωτερικών «έφυγε» από τη ζωή

Colin Powell: Ο πρώτος Αφροαμερικανός Υπουργός Εξωτερικών «έφυγε» από τη ζωή


Της Ροδάνθης Αλεξίου,

Τη Δευτέρα, μια από τις πιο σημαντικές πολιτικές φιγούρες των Ηνωμένων Πολιτειών των δεκαετιών του ’90 και του ’00, ο Colin Powell, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών. Ο Powell, υπήρξε ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Ασφαλείας και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξωτερική πολιτική των Η.Π.Α. κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών του Ψυχρού Πολέμου και στη συνέχεια κατά την περίοδο μετά της επίθέσης στους Δίδυμους Πύργους, το 2001.

Ο Ronald Reagan με τον Σύμβουλό του Colin Powell / Πηγή Εικόνας: ABC News

Γεννημένος στο Bronx της Νέας Υόρκης από Τζαμαϊκανή οικογένεια, πήγε σε δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, ο Πρόεδρος Biden δήλωσε ότι: “He believed in the promise of America because he lived it. And he devoted much of his life to making that promise a reality for so many others”. Ο Powell δεν μπήκε κατευθείαν στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Εντάχθηκε στον αμερικανικό στρατό, όπου και υπηρέτησε στο Νότιο Βιετνάμ για δύο θητείες και οι γνώσεις και εμπειρίες του τον οδήγησαν στον ρόλο του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρώην Προέδρου Ronald Reagan. Σε αυτή τη θέση έδειξε την στρατηγική του ικανότητα, βοηθώντας σε διαπραγματεύσεις με την τότε Σοβιετική Ένωση του Gorbachev. Το 1989, ανέλαβε την πιο υψηλόβαθμη θέση στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ευρισκόμενος στο πλάι του Ρεπουμπλικάνου Προέδρου H. W. Bush. Κέρδισε μεγάλη δημοσιότητα με τη διαχείριση της κρίσης στον Πόλεμο του Κόλπου και δεν υποστήριξε την προτροπή της Αμερικανίδας Εκπροσώπου στον Ο.Η.Ε., Madeleine Albright, για ένοπλη επίθεση στη Βοσνία. Η διαχείριση της κρίσης στο Κουβέιτ, το 1991, με την εισβολή του Ιράκ του Saddam Hussain, τον μετέτρεψε σε ένα από τα πιο γνωστά ονόματα της αμερικανικής πολιτικής σκηνής. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ήταν τόσο δημοφιλής, που πολλοί πίστευαν ότι θα γινόταν ο πρώτος Αφροαμερικανός Πρόεδρος των Η.Π.Α. — έναν δρόμο που ποτέ δεν ακολούθησε.

Το μεγαλύτερο λάθος της πολιτικής του καριέρας ήταν η ομιλία στον Ο.Η.Ε. τον Φεβρουάριο του 2003. Εκεί, ισχυρίστηκε ότι το Ιράκ αποτελούσε παγκόσμια απειλή, γιατί είχε στην κατοχή του βιολογικά όπλα, δικαιολογώντας έτσι την αμερικανική εισβολή στην περιοχή έναν μήνα αργότερα από τον George W. Bush. Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν επαληθεύτηκαν ποτέ. Και ενώ οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εντόπισαν και έπιασαν τον Saddam στο Βόρειο Ιράκ, ο οποίος στη συνέχεια εκτελέστηκε από την ιρακινή κυβέρνηση, στην περιοχή επικράτησε χάος και μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Πηγή Εικόνας: Le Monde

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πολιτικής καριέρας του Powell, ήταν το γεγονός ότι στα τελευταία χρόνια της ζωής του απομακρύνθηκε από το Ρεπουμπικανικό Κόμμα και έδειξε την υποστήριξή του σε Δημοκρατικούς πολιτικούς. Ενώ είχε συνεργαστεί στενά με Ρεπουμπλικάνους Προέδρους, όπως o Reagan και ο Bush, ο Powell υποστήριξε δημόσια την υποψηφιότητα του Barack Obama το 2008 και δεν ψήφισε τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Donald Trump στις εκλογές του 2016 και 2020. Πριν μερικούς μήνες, είχε δηλώσει μάλιστα ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του πια Ρεπουμπλικάνο και ότι παρακολουθεί τα πολιτικά γεγονότα σαν απλός θεατής.

Ο Powell έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό τη Δευτέρα, παρόλο που ήταν πλήρως εμβολιασμένος. Έπασχε, όμως, από την ασθένεια Parkinson και από καρκίνο στο αίμα τα τελευταία χρόνια, ασθένειες που τον έθεσαν σε κίνδυνο όταν προσβλήθηκε από την πανδημική νόσο. Ο πολιτικός και στρατιωτικός που κατάφερε το «Αμερικανικό Όνειρο» και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις ιστορικές εξελίξεις, οι οποίες επηρεάζουν ακόμα την παγκόσμια πολιτική σκηνή, όπως η κρίση στη Μέση Ανατολή, σίγουρα θα μείνει στα βιβλία της Ιστορίας.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Colin Powell Dies, dies, trailblazing general stained by Iraq, AP News, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ροδάνθη Αλεξίου
Ροδάνθη Αλεξίου
Γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα και τελείωσε την Γερμανική Σχολή Αθηνών πριν συνεχίσει ως προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Μεγάλο πάθος της τα ταξίδια, η λογοτεχνία και οι ξένες γλώσσες, που προσπαθεί να τις χρησιμοποιήσει ως μέσο κατανόησης πολιτισμών. Την ενδιαφέρει η παγκόσμια πολιτική, η ανθρώπινη κοινωνική συμπεριφορά και φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί την περιέργειά της για κάθε καινούριο τεχνολογικό επίτευγμα για να συμβάλει στην δημιουργία ενός πιο ασφαλούς και δίκαιου εικονικού κόσμου.