19.1 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΗ ΕΤΕπ βραβεύτηκε για τη συμβολή της στην ανάκαμψη της οικονομίας

Η ΕΤΕπ βραβεύτηκε για τη συμβολή της στην ανάκαμψη της οικονομίας


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Το σπουδαίο έργο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της υγειονομικής και κατ’ επέκταση της οικονομικής κρίσης, ήρθε να αναγνωρίσει το GLOBSEC, ερευνητικό ινστιτούτο με έδρα τη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας. Το ετήσιο βραβείο για τη Γηραιά Ήπειρο παρέλαβε η αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Λιλιάνα Πάβλοβα, στο Tatra Summit 2021, συνάντηση στην οποία παρευρίσκονταν ηγέτες δημόσιων και ιδιωτικών φορέων προκειμένου να συζητηθούν πολιτικά και οικονομικά ζητήματα, που επιφέρουν πιέσεις σε παγκόσμια κλίμακα.

Για την ιστορία και μόνο, προηγούμενοι βραβευθέντες του θεσμού είναι οι Σβιατλάνα Τσιχανουσκάγια, ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρώην υποψήφια Πρόεδρος στη Λευκορωσία, ο πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Σε δηλώσεις της για την τιμητική αυτή διάκριση για την ΕΤΕπ, η Αντιπρόεδρος Λιλιάνα Πάβλοβα είπε: «Η ΕΤΕπ είναι εξαιρετικά περήφανη για το έργο της να ωθήσει την ευρωπαϊκή οικονομία και κοινωνία να ανακάμψει από τον COVID-19 και να βοηθήσει περισσότερες από 100 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα αποτελέσματα είναι σαφή: εκατομμύρια θέσεις εργασίας σώθηκαν, εκατοντάδες χιλιάδες εταιρείες συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται, καλύτερα νοσοκομεία και εκατομμύρια εμβολιασμένοι άνθρωποι. Το νέο μας Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων πλησιάζει κάθε μέρα στον στόχο του να κινητοποιήσει 200 ​​δισεκατομμύρια ευρώ για την οικονομία της Ε.Ε. Θέλω να ευχαριστήσω την Globsec, που αναγνώρισε ότι η ΕΤΕπ είναι ένας μεγάλος αρωγός».

Πηγή εικόνας: eib.org

Από την έναρξη της πανδημίας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων έχουν παράσχει περισσότερα από 56 δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις, την υγειονομική περίθαλψη και την ανάπτυξη εμβολίων, θέλοντας να στηρίξει έμπρακτα κάθε προσπάθεια στον δρόμο προς την ανάκαμψη και την επαναφορά στην κανονικότητα.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων της Τράπεζας αποτελεί μέρος ενός πακέτου 540 δις ευρώ για τον COVID-19 που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ταμείο επέτρεψε στον Όμιλο της ΕΤΕπ να αυξήσει δραματικά την υποστήριξη για τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες, όπως έχει παραδεχθεί και στο παρελθόν η ΕΤΕπ, αποτελούν κινητήριο μοχλό των εγχώριων οικονομιών και συνεπώς της συνολικής κατάστασης.

Ο Όμιλος ΕΤΕπ υποστήριξε έργα για τον τερματισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, τη θεραπεία νοσούντων και την ανάπτυξη εμβολίου. Βρήκε, επιπλέον, χρηματοδότηση χρησιμοποιώντας τη χρηματοδοτική διευκόλυνση InnovFin Infectious Diseases Finance και άλλα χρηματοδοτικά μέσα που μοιράστηκαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Τράπεζα χρηματοδότησε επείγοντα έργα υποδομής και βοήθησε στην προμήθεια υγειονομικού υλικού και προμηθειών σε όλον τον κόσμο.

«Το 2020, η ΕΤΕπ ενέκρινε έργα αξίας άνω των 9,2 δισεκατομμυρίων ευρώ αφιερωμένα στην καταπολέμηση του COVID-19», δήλωσε η αντιπρόεδρος Πάβλοβα, συμπληρώνοντας πως «άλλα 2 δισεκατομμύρια ευρώ βρίσκονται σε εξέλιξη για έργα COVID-19 για την υγεία και τη ζωή το 2021». Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενέκρινε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας COVAX, για να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι στις φτωχότερες χώρες, που ενδεχομένως να υστερούν σε θέματα κρατικού προϋπολογισμού και συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, μπορούν και αυτοί να κάνουν εμβόλιο. Τέλος, τονίστηκε πως υπάρχουν ακόμη ανοιχτές συζητήσεις για να συνεχίσουν οι χρηματοδοτήσεις προς διάφορα παγκόσμια προγράμματα διανομής εμβολίων που βοηθούν ευάλωτους πληθυσμούς παντού στον κόσμο.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • EIB Group wins European Award for global fight against COVID-19, EIB, διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.