20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαCargoShare: Σύγχρονη, εύκολη, γρήγορη και οικονομική μεταφορά φορτίων

CargoShare: Σύγχρονη, εύκολη, γρήγορη και οικονομική μεταφορά φορτίων


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο κλάδος της ναυτιλίας έχει απασχολήσει την στήλη των Οικονομικών του OffLine Post. Άλλωστε, ζούμε σε μία χώρα στην οποία η ναυτιλία έχει διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο από τις απαρχές της. Ο στόλος, τα έσοδα, οι διεθνείς σχέσεις, τα εμπορεύματα, είναι κάποια από τα αντικείμενα που έχουν αναπτυχθεί κατά περιόδους.

Το τελευταίο διάστημα, λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, είχαν αναδειχθεί και ζητήματα γύρω από τη δυσκολία στη μεταφορά φορτίων, απόρροια της κρίσης και σε οικονομικό επίπεδο, λόγω κορωνοϊού. Έτσι, λοιπόν, σήμερα, θα ασχοληθούμε με μία νεοσύστατη νεοφυή επιχείρηση, η οποία επιδιώκει την καινοτομία στον χώρο της μεταφοράς φορτίων μέσω της υδάτινης οδού. Ο λόγος για την CargoShare.

Τι είναι η CargoShare και τι πρεσβεύει;

Η CargoShare, αποτελεί μια διαδικτυακή πλατφμόρμα με λειτουργία αποκλειστικά online πλατφόρμα, η οποία υπόσχεται να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο από την επικοινωνία ως και την σύναψη συμφωνιών μεταξύ πλοιοκτητών, ναυλωτών και μεσαζόντων. Ανάμεσα στα προβλήματα που αντιμετώπιζαν έως τώρα όσοι ασχολούνται με τον κλάδο ήταν τα υψηλά διαπραγματευτικά κόστη (brokerage fees), η χρήση απαρχαιωμένων πια μέσων επικοινωνίας όπως το άκρως ξεπερασμένο fax, καθώς και η αδιαφάνεια μιας και το έργο των μεσαζόντων δεν παρακολουθούνταν από κανένα μέσο. Ο αλγόριθμος που είναι αρμόδιος για την όλη λειτουργία της CargoShare υπόσχεται να προσφέρει λύσεις σε όλα τα παραπάνω, μέσω της αστραπιαίας αποστολής εντολών και μηνυμάτων, αλλά στην διαφανή πια διαπραγμάτευση και εκτέλεση σχεδίων.

Λειτουργία της πλατφόρμας

Πηγή εικόνας: CargoShare’s Official Facebook Page

Ένα άκρως φιλικό προς τον χρήστη περιβάλλον είναι εκεί και περιμένει όποιον επιχειρήσει να το δοκιμάσει. Οι επαγγελματίες του χώρου θα διατηρήσουν τις συνήθειες τους, όμως θα έχουν στα χέρια τους πια ένα σύγχρονο εργαλείο. Πιο συγκεκριμένα, αφού ο χρήστης μετά την δημιουργία λογαριασμού, εισάγει την ανάγκη του και ο αλγόριθμος της CargoShare τού δείχνει αλλά και την ίδια στιγμή του επικοινωνεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τις καλύτερες δυνατές επιλογές, σύμφωνα με διάφορα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά που λαμβάνονται υπόψιν. Έπειτα, εφόσον ο χρήστης ικανοποιηθεί από τα αποτελέσματα, δύναται να προχωρήσει στις ανάλογες διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί τελικά η ναύλωση και να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Τομείς εξειδίκευσης

Τα μέλη που απαρτίζουν την ομάδα της CargoShare εστιάζουν στα κομμάτια των dry bulk και general cargo, θεωρώντας πως το πακέτο λύσεων που προσφέρουν εξυπηρετεί πληρέστερα τους εν λόγω κλάδους. Έχοντας πάντα την επιθυμία να ανταποκρίνονται στις τρέχουσες τάσεις της αγοράς, η απόφαση αυτή ήταν προϊόν αρκετής σκέψης και πολυετών μελετών.

Οι επιδιώξεις της πλατφόρμας και οι περίοδοι κρίσης

Όπως και κάθε άλλος τομέας, έτσι και αυτός των μεταφορών δια της υδάτινης οδού έχει τα πάνω και τα κάτω του. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, μόνιμη επιδίωξη όλων των συμβαλλομένων είναι η προάσπιση των οικονομικών και όχι μόνο συμφερόντων, πράγμα που εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ ακόμη και με περιορισμένο κύκλο εργασιών σε περιόδους κρίσεων. Έτσι, λοιπόν, η CargoShare έρχεται να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια όλων για την σχεδίαση μιας καλύτερης στρατηγικής.

Πηγή εικόνας: cargoshare.org

Τα πρώτα feedback από την αγορά

Σαν κάθε επιχείρηση που σέβεται τον εαυτό της, παρομοίως και η CargoShare επιδιώκει την διατήρηση διαύλου επικοινωνίας με το πελατολόγιο της, ώστε να είναι σε θέση να γνωρίζει τυχόν προβλήματα και δυνατότητες βελτίωσης σε πραγματικό χρόνο. Από τα πρώτα στοιχεία που έχει λάβει, έχει διαπιστωθεί η τεράστια ανάγκη για συνεχείς συγκρίσεις τιμών, ώστε πάντοτε να προκύπτει για τον πελάτη η πιο συμφέρουσα και value for money επιλογή.

Τα σχέδια της CargoShare για την επόμενη μέρα

Αν παραμείνει στάσιμη γνωρίζει πως δεν θα επιβιώσει στην αγορά κι έτσι εκτός των βραχυπρόθεσμων στόχων που έχει θέσει, περί τελειοποίησης του προϊόντος, έχει θεσπίσει μία λίστα μακροπρόθεσμων στόχων. Διασφάλιση σημαντικού μεριδίου της αγοράς, διεύρυνση δυνατοτήτων της πλατφόρμας είναι οι σπουδαιότεροι εξ’ αυτών. Η αδιάκοπη παρακολούθηση της ναυτιλιακής αγοράς καθώς και των αναγκών αυτής, με ταυτόχρονη αξιοποίηση των πιο σύγχρονων τεχνολογικών μέσων πρόκειται να οδηγήσουν την CargoShare στην επίτευξη των στόχων της.

Πηγή εικόνας: joc.com

Η σχέση και η διαφοροποίηση με τον ανταγωνισμό

Η CargoShare είναι, ήδη, αναγνωρισμένη ως νεοφυής επιχείρηση εγγεγραμμένη στο Elevate Greece, λαμβάνει την υποστήριξη του ACEin του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και δέχεται χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας & Τεχνολογίας, όμως σε διεθνές επίπεδο συναντά αρκετούς ανταγωνιστές. Θέλοντας να ξεχωρίσει από την μάζα, η ομάδα της CargoShare δεσμεύεται για την παροχή έντονων ποιοτικών χαρακτηριστικών και την διατήρηση μίας απόλυτα εχέμυθης και αξιόπιστης συνεργασίας προσαρμοσμένης αποκλειστικά με τον κάθε πελάτη ξεχωριστά.

Πίσω από κάθε πετυχημένη ιδέα, κάθε επιχείρηση, σε όποιο στάδιο κι αν αυτή βρίσκεται, υπάρχει μια συγκροτημένη ομάδα, η οποία καθημερινά καταβάλλει σπουδαία προσπάθεια για την υλοποίηση των στόχων. Στην προκειμένη περίπτωση, την ομάδα ομάδα αυτή απαρτίζουν οι: Γκιόκας Μάριος ως CEO και Co-Founder, Xιωτίνης Κωνσταντίνος ως CTO και Co-Founder, Πατριανάκος Στέφανος ως Chartering Manager και Κίσσας Παναγιώτης ως Financial Manager.

Από την πλευρά μας, του ευχόμαστε καλή συνέχεια, καλή επιτυχία στην απαιτητική συνέχεια που τους περιμένει. Η όρεξη για δουλειά και η συνεχής επαγρύπνηση, θα είναι τα εφόδιά τους για μία πορεία προς την καθιέρωσή τους ανάμεσα στους κορυφαίους στον κλάδο της μεταφοράς φορτίων. Ελπίδα όλων μας, να φιλοξενήσουμε σύντομα στη στήλη κι άλλες ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες με όραμα και φιλοδοξίες.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.