20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΞεδιπλώνοντας τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες

Ξεδιπλώνοντας τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Μια μελέτη στα ενδότερα των τραπεζών, ακόμη και των ελληνικών, που δεν συγκαταλέγονται ανάμεσα στις σπουδαιότερες του κόσμου, πάντοτε έχει αρκετό ενδιαφέρον. Αυτή τη φορά, ο μεγεθυντικός φακός θα εστιάσει στις καταθέσεις.

Τα πρώτα γενικά νούμερα αναφέρουν 36 εκατομμύρια ενεργούς λογαριασμούς για περίπου 10 εκατομμύρια διαπιστευμένους καταθέτες. Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, στο χαμηλότερο επίπεδο καταθετών, δηλαδή αυτών μεταξύ 0 και 1.000 ευρώ, το πλήθος που κατατάσσεται εντός της βάσης της πυραμίδας χωρίζεται στη μέση, σε καταθέτες που έχουν ως 100€ στον λογαριασμό τους και σε αυτούς από 100 ως και 1.000 ευρώ. Αμφότερες υποκατηγορίες αφορούν το 35% των ενεργών καταθετών εντός ελληνικών συνόρων. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο σχετίζεται με τον κορωνοϊό και την υγειονομική κρίση, που ακόμα ταλαιπωρεί την παγκόσμια κοινότητα. Το 2020, λοιπόν, ημερολογιακό έτος κατά το οποίο η οικονομική δραστηριότητα ήταν αισθητά περιορισμένη, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 25 δις ευρώ, γεγονός που, επίσης, υποδηλώνει τη μειωμένη κατανάλωση, αλλά και τη ροή κεφαλαίων προερχόμενα από τα μέτρα στήριξης.

Πηγή εικόνας: newmoney.gr

Στο πρώτο σκαλί, όπως προαναφέρθηκε, συναντάμε καταθέτες μικρής δυναμικής με το συνολικό ύψος του ποσού εντός λογαριασμού να μην ξεπερνά τα 1.000€. Σχεδόν το 72% του πλήθους των καταθετών στην Ελλάδα ανήκει σε αυτό το στρώμα, όμως καλύπτει μόλις το 1,7% του συνολικού όγκου καταθέσεων. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, σε αυτό το σημείο, για να καλυφθεί ο συνολικός όγκος στα ανώτερα στρώματα, μικρό πλήθος κατέχει σχετικά μεγάλη μερίδα κεφαλαίων.

Επόμενο σκαλί, αυτό των καταθέσεων μεταξύ ενός και 5.000 ευρώ. Και πάλι, το όρια είναι χαμηλά και έτσι πρόκειται για μικροκαταθέτες, οι οποίοι και αποτελούν το 13,8% του συνολικού πλήθους και το 6,5 του όγκου των καταθέσεων. Ακόμα ένα βήμα προς τα πάνω και καταθέσεις που φτάνουν ως τις 50.000€ και φυσικά υψηλότερες των 5.000€. Σε αυτό το επίπεδο, συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό κεφαλαίων, με βάση τον διαχωρισμό της έρευνας αναφοράς. Ένα ποσοστό της τάξης του 38,9% επί του συνολικού όγκου καταθέσεων είναι η συγκομιδή του 12,5% των καταθετών που συγκαταλέγονται στο επίπεδο αυτό. Το 1,2% βλέπει στους λογαριασμούς του ποσά ως 100.000€ και συνεισφέρει στο 16,4% του όγκου, ενώ, τέλος, το 0,6% κατέχει τουλάχιστον εξαψήφια ποσά και βοηθά στη συγκέντρωση του 36,5% (!) του συνολικού όγκου.

Πηγή εικόνας: in.gr

Στα πρόσθετα στοιχεία αναφορικά με τις καταθέσεις, εύκολα συμπεραίνει κανείς και μόνος του, πως στα χαμηλότερα στρώματα βρίσκονται άνθρωποι σχετικά μικρότεροι σε ηλικία, εργαζόμενοι σε δημόσιο ή και ιδιωτικό τομέα. Όσο τα ποσά αυξάνονται, μεγαλώνει ο μέσος όρος ηλικίας και πληθαίνουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Στα κορυφαία επίπεδα, οι ηλικίες ξεπερνούν τα 60 έτη και φυσικά εμφανίζεται, εκτός των άλλων, και η ιδιότητα των συνταξιούχων.

Τα νούμερα είναι σαφέστατα και πλήρως αντιπροσωπευτικά, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των καταθετών και γενικότερα των απασχολούμενων εντός ελληνικών συνόρων, είναι χαμηλόμισθοι και δυσκολεύονται να αποταμιεύσουν και να διατηρήσουν ποσά στους καταθετικούς λογαριασμούς τους, μιας που προέχει η επιβίωση. Έτσι, τη μερίδα του λέοντος αναφορικά με τον όγκο των καταθέσεων αναλαμβάνουν οι λίγοι και καλοί, οι οποίοι παρά το συντριπτικά μικρότερο πλήθος τους, κουβαλούν στις πλάτες τους το βάρος των κεφαλαίων.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Αυτό είναι το προφίλ του Έλληνα καταθέτη, Capital. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.