21.5 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟ αθλητισμός ως μία αγαπητή καθημερινή δραστηριότητα

Ο αθλητισμός ως μία αγαπητή καθημερινή δραστηριότητα


Της Αγγελικής Ουζουνάκη,

Αναφερόμενοι στον αθλητισμό, λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι μία πολυδιάστατη διαδικασία για την καθημερινότητα του εκάστοτε ανθρώπου. Αρχικά, όταν στις καθημερινές μας δραστηριότητες περιλαμβάνονται τέτοιου είδους ενασχολήσεις, δίνεται το περιθώριο στον ανθρώπινο οργανισμό να αναζωογονείται και να βοηθιέται σημαντικά ως προς την αποσυμφόρηση της καθημερινής πίεσης.

Οι άνθρωποι είναι πολύ σημαντικό να έχουν προσωπικά ενδιαφέροντα και χόμπι. Έτσι, λοιπόν, εντάσσοντας στη λίστα των καθημερινών δραστηριοτήτων και χόμπι, τον αθλητισμό, ο κάθε άνθρωπος δίνει την ευκαιρία στον εαυτό του να μπορέσει φυσικά να αποβάλλει το καθημερινό στρες, αλλά και να προάγει την προσωπική του ευεξία.

Πέραν των όσων έχουν λεχθεί παραπάνω, η επιλογή ενός αθλήματος ως χόμπι μπορεί να εντάσσεται στην κατηγορία της ανάγκης των ανθρώπων για κοινωνικοποίηση. Ο αθλητικός χώρος αποτελεί έναν υγιή χώρο που μπορεί να προσδώσει την ευκαιρία στους ανθρώπους να αποτελέσουν μέρος μίας κοινότητας, να συναναστραφούν με άλλους ανθρώπους που μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα, αλλά και να αισθάνονται ότι προσφέρουν κάτι στο κοινωνικό σύνολο, καθώς ως μέλη μίας ομάδας αποτελούν σημαντικό κομμάτι για την επίτευξη των ομαδικών στόχων πέραν των ατομικών.

Πηγή εικόνας: pixabay.com

Το άτομο δηλαδή σταδιακά αισθάνεται όλο και περισσότερο πως αποτελεί κομμάτι μίας ομάδας, που αποσκοπεί στην επίτευξη κάποιων συγκεκριμένων στόχων. Όμως, πέραν αυτού, δε γίνεται να παραβλέψουμε τη σημαντική συνεισφορά της άθλησης στον ανθρώπινο οργανισμό, αναφερόμενοι στον τρόπο με τον οποίο η σωματική άσκηση βελτιώνει την υγεία του οργανισμού μας. Έχει, λοιπόν, το άτομο την ευκαιρία μέσω της ψυχαγωγίας να βοηθήσει τον οργανισμό του να δουλεύει σε υψηλότερους ρυθμούς, συνεισφέροντας έτσι σημαντικά στη βελτίωση της φυσικής του κατάστασης.

Ταυτόχρονα όμως με όλα τα παραπάνω, μπορούμε να προσθέσουμε πως έχοντας στο πρόγραμμά μας μία καθημερινή «συνήθεια», μπορούμε να πούμε πως πλέον θα έχουμε μία πιο γεμάτη καθημερινότητα, ανακουφίζοντας περιστατικά ανθρώπων που δυσκολεύονται να βρουν κάποιο νόημα και κάποια ουσία στη ζωή τους. Έτσι, άνθρωποι οι οποίοι δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στο περιβάλλον που βρίσκονται, έχουν πλέον την ευκαιρία να αποτελέσουν κομμάτι μίας σημαντικής ομάδας, που τους δίνει το περιθώριο να καλύψουν κάποια φαινομενικά κενά που υφίστανται «μέσα» τους και να μπορέσουν να κερδίσουν το χαμένος έδαφος που έχει χαθεί λόγω κάποιων προσωπικών αναποδιών και δυσκολιών.

Επομένως, από όποια οπτική και να εξετάσουμε το ζήτημα, ο άνθρωπος που ασκείται και ανήκει σε έναν αθλητικό σύλλογο, απολαμβάνει πολύπλευρα και πολλαπλά οφέλη που προάγουν τη σωματική και τη ψυχική του υγεία. Και κλείνοντας, θα προσθέσουμε το αγαπητό ρητό των αρχαίων Ελλήνων περί του «Νους Υγιής εν Σώματι Υγιεί» που έχει αποτελέσει διαχρονική αξία παγκοσμίως.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αγγελική Ουζουνάκη
Αγγελική Ουζουνάκη
Γεννήθηκε το ’99 στην Κομοτηνή. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Διαχείριση του Ανθρώπινου Δυναμικού και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν. Συμμετείχε την περσινή χρονιά στο εξαμηνιαίο πρόγραμμα Erasmus+ στο Universität Mannheim, όπου ενίσχυσε σε μεγάλο βαθμό την λίστα των ταξιδιωτικών της εξορμήσεων. Αγαπάει τις ξένες γλώσσες και μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά. Ασχολείται ενεργά από μικρό παιδί με πλήθος διαφορετικών αθλημάτων. Τέλος, έχει έντονο ενδιαφέρον για την ανάγνωση βιβλίων κοινωνικού περιεχομένου, αντίστοιχων εφημερίδων και ερασιτεχνικά για την φωτογραφία.