18.6 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚάθε φορά που χτυπάς μια γυναίκα, μας χτυπάς όλες μας!

Κάθε φορά που χτυπάς μια γυναίκα, μας χτυπάς όλες μας!


Της Μαρίας Τσούκα,

«Εισαγωγή στο νοσοκομείο για την 30χρονη μετά από ανώνυμο τηλεφώνημα. Την βρήκαν αναίσθητη στο πάτωμα του σπιτιού της γεμάτη μώλωπες σε πρόσωπο και θώρακα. Ο φάκελός της έδειξε ότι νοσηλευόταν για τρίτη φορά. Τις δυο προηγούμενες φορές υποστήριξε ότι έπεσε από τις σκάλες. Και τώρα; Τώρα σιωπή. Η πραγματική αιτία; Ξυλοδαρμός».

Μία ακόμα γυναίκα θύμα ενδοοικογενειακής βίας και ένα ΓΙΑΤΙ -επιτηδευμένα τονισμένο με κεφαλαία γράμματα- που κυριαρχεί στο μυαλό των γιατρών που την παρακολουθούν, αλλά και του θύματος (φυσικά) ενδόμυχα. Να γίνει καταγγελία! Σαφώς. Τι γίνεται, όμως, στη περίπτωση που ο θύτης είναι διοικητικό στέλεχος των αρχών και κάθε καταγγελία κρίνεται απορριπτέα;

Το τελευταίο διάστημα οι ξυλοδαρμοί και οι δολοφονίες εις βάρος των γυναικών βρίσκονται στο προσκήνιο. Αρνητικοί πρωταγωνιστές είναι κατά γενικό όρο άνδρες, λίγο μετά την ηλικία των 40 με έντονο εργασιακό στρες, πιεστικές οικογενειακές υποχρεώσεις, αλλά και με «ακόρεστη» σεξουαλική δραστηριότητα, όπως απάντησαν σε τηλεφωνική έρευνα. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι νέο. Ήδη με την έξαρση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, η κακοποίηση των γυναικών αυξήθηκε κατά 47% σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και έφτασε στο ζενίθ της εν έτει 2020. Όπως αναφέρει η έρευνα που έγινε μεταξύ της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ) και του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.

Πηγή εικόνας: bbc.com

Η πανδημία, τα διάφορα οικονομικά προβλήματα που προκάλεσε εκ νέου και η ανάγκη για κυριαρχία που είναι έμφυτη σε άτομα του αρσενικού φύλου ίσως να είναι ό,τι χρειάζεται για τη δημιουργία ενός δυνατού αμαλγάματος που οδηγεί σε βίαιες συμπεριφορές. Συμπεραίνεται, έτσι, ότι η σεξουαλική βία είναι απόρροια κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής αποσάθρωσης.

Ξυλοδαρμός και ψυχολογία

Οι απόψεις των επιστημόνων πάνω στο ζήτημα ποικίλουν.

Η κυρία Ελένη Νίνα, κλινικός ψυχολόγος/ψυχοθεραπεύτρια αναφέρει σε συνέντευξή της ότι: «Παρ’ όλες τις προόδους που έχουν γίνει -κυρίως στις δυτικές κοινωνίες- ακόμα και σήμερα βλέπουμε ως κατώτερη τη γυναίκα ή ως είδος προς… προστασία. Η γυναίκα έχει εκπαιδευτεί στο να νιώθει ενοχή, ντροπή και φόβο! Σαν ρόλο και σαν παιδεία μαθαίνει να είναι πολυπράγμων, ν’ ακούγεται λίγο, να μην λαμβάνει πολύ εκπαίδευση πάνω σε θέματα διαχείρισης εξουσίας και να καταλήγει πολύ πιο αβασάνιστα στο ότι φταίει! Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που συχνά συμπράττουν στο να διώκονται και μαθαίνουν και στα παιδιά τους το ίδιο».

Πηγή εικόνας: nbcnews.com

Θα μπορούσαμε να περιγράψουμε την ψυχολογία του σημερινού «υφεσιακού» άνδρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΜΑΣ, Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, ως εξής: «Ίσως να μην μπορώ… αλλά μπορώ να δέρνω, να υποτάσσω, όχι ερωτικά, αλλά σωματικά και αυτό το ισοζύγιο με ισορροπεί. Με την κυβέρνηση δε μπορώ να τα βάλω, ούτε με τον στρατό, με την αδύναμη σύζυγο-σύντροφο μου, όμως, θα δείξω ποιος έχει το πάνω χέρι…» Και συνεχίζει λέγοντας πως: «Τα κλασικά εγχειρίδια της ψυχιατρικής μας προτρέπουν να αναζητήσουμε πίσω από έναν βιαστή κάποιον ανίκανο άνδρα ή ένα βιασμένο παιδί. Ωστόσο, στα ίδια εγχειρίδια θα μπορούσαμε να προσθέσουμε σήμερα ότι μία κοινωνία που παίρνει από τους άνδρες τη φωνή, τον ανδρισμό και την πανοπλία του προστάτη της οικογένειας, τελικά, τους αφήνει ταπεινωμένους, δειλούς, γονυπετείς, χωρίς φωνή, χωρίς φαλλό και ευνουχισμένους. Είναι ζήτημα χρόνου, λοιπόν, το πότε θα γίνουν και βίαιοι» .

Τελικά, όμως, τι θα γίνει; Πώς θα αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση; Λύσεις υπάρχουν πολλές για να προληφθεί η ανάπτυξη μελλοντικών περιπτώσεων. Ξεκινώντας από το πιο απλό. Ας μεγαλώσουμε και ας αναθρέψουμε παιδιά που θα μάθουν ότι το να χτυπάς μία γυναίκα ή ένα κορίτσι δεν σημαίνει δύναμη. Η γυναίκα σου ή το κορίτσι σου δεν είναι το ανδρείκελό σου, αλλά μία αυτόνομη και ανεξάρτητη οντότητα σαν εσένα, σαν το καθένα. Και ακόμα ότι όταν την χτυπάς, κακοποιείς αυτόματα τη κάθε γυναίκα στο κόσμο. Γιατί ανθρωπάκο και εσένα μία γυναίκα σε έφερε στο κόσμο και μια γυναίκα θα γεννήσει τους απογόνους σου και θα πονέσει γι’ αυτούς. Άραγε, ο θρόνος σου τελικά είναι τόσο μοναδικός που αξίζει στη σύντροφό σου η θέση της πιστής υπηκόου και όχι της βασίλισσας; Σκέψου το…


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Μία στις τρεις γυναίκες θύμα ξυλοδαρμού στην Ελλάδα της κρίσης, tvxs.gr, Διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Τσούκα
Μαρία Τσούκα
Γεννημένη το 1996 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης με κατεύθυνση την Ψυχολογία και τις Επιστήμες της Αγωγής. Η μεγάλη της αγάπη είναι τα παιδιά, γιατί πιστεύει ότι μέσα από τα μάτια τους, μπορούμε να δούμε τον κόσμο πιο όμορφο, πιο χρωματιστό. Από την ξεγνοιασιά τους μαθαίνουμε πολλά και εξοπλιζόμαστε με ένα βασικό προσόν: την υπομονή. Γνωρίζει Γαλλικά, Αγγλικά και Ιταλικά και στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τον εθελοντισμό.