15.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΙστορικοί πειρατές: Η ζωή του Thomas Tew

Ιστορικοί πειρατές: Η ζωή του Thomas Tew


Του Δημήτρη Πέτικα,

Σημαντικό κομμάτι, αν όχι αναπόσπαστο, στη ροή των ιστορικών γεγονότων, καθώς και στην εξέλιξη της ίδιας της ιστορίας, γενικότερα, αποτέλεσαν οι πειρατές. Η πειρατεία, όπως ονομάζεται η δράση τους, έχει γεννήσει πάρα πολλούς πειρατές, οι οποίοι ξεχώρισαν συγκριτικά με όμοιούς τους, με τις περιπέτειές τους να μνημονεύονται ακόμα και στις μέρες μας. Στην προκειμένη περίπτωση, θα γίνει αναφορά στη ζωή και τα έργα του Thomas Tew, ενός από τους, διαχρονικά, σπουδαιότερους πειρατές που υπήρξαν.

Ως προς το βιογραφικό του αγγλικής καταγωγής πειρατή, δεν είναι γνωστή η ακριβής τοποθεσία γέννησής του, με μοναδικό ήδη διερευνημένο στοιχείο να αποτελεί ότι είχε μια οικογένεια στο State of Rhode Island της περιοχής New England. Στον αντίποδα, όμως, έχουν έρθει στην επιφάνεια άλλες θεωρίες, οι οποίες αναφέρουν ως τόπο γέννησής του το Maidford, ενορία στο West Northamptonshire και στη μητρόπολη Peterborough, που χαρτογραφείται 9,7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Towcester. Συμπληρωματικά, γίνονται αναφορές και σε δύο κόρες που είχε ο σπουδαίος πειρατής με τη γυναίκα του, καθώς και στην απόλαυση του πλούτου που εκείνος είχε συλλέξει, έχοντας μια αξιοπρεπή ζωή, δίχως, όμως, κάτι τέτοιο να επιβεβαιώνεται από γραπτές πηγές της εποχής. Ωστόσο, πώς γινόταν ένας πειρατής να έχει μόνιμη περιοχή εγκατάστασης; Δεν αποτέλεσε την εξαίρεση του κανόνα ούτε ο Άγγλος, ο οποίος μετεγκαταστάθηκε στην περιοχή των Βερμούδων το 1691. Εκεί, είχε γίνει αποδέκτης της αναγνωρισιμότητας και ασχολήθηκε κυρίως με τον ιδιωτικό τομέα, ανάμεσα στα γαλλικά και τα ισπανικά πλοία, έχοντας την υπολογίσιμη βοήθεια του στενού του συνεργάτη Richard Want, ο οποίος έγινε και ο πρώτος ακόλουθός του στην αρχή των πειρατικών «κρουαζιέρων» του, αποπλέοντας με το πλοίο του Dolphin στο πλευρό του Tew’s Amity, που ανήκε στον Thomas Tew, όπως φανερώνει και η ονομασία του.

Πλοίο του Thomas Tew, σε αναπαράσταση μοντέλου. Πηγή εικόνας: jokerspint.com

Μιας κι έγινε αναφορά σε πειρατικές κρουαζιέρες, αξίζει να αναφερθούμε και στην πρώτη πειρατική κρουαζιέρα του Thomas Tew, η οποία τοποθετείται χρονικά στα 1692, και ο σκοπός της ήταν η εξουδετέρωση ενός εργοστασίου των Γάλλων στην περιοχή της Δυτικής Αφρικής, με εντολή του Κυβερνήτη των Βερμούδων. Εκείνη την περίοδο, αποφάσισε να ξεκινήσει την πειρατική του δραστηριότητα. Προτού εφαρμόσει τις σκέψεις του ο Άγγλος πειρατής, κι ενώ είχαν απομακρυνθεί κάπως από τις Βερμούδες, ανακοίνωσε τις προθέσεις του στο πλήρωμα. Το τελευταίο δέχτηκε να τον ακολουθήσει σ’ αυτό το νέο μονοπάτι. Έπειτα, το πλοίο βγήκε στα ανοιχτά της Ερυθράς Θάλασσας, λεηλατώντας, εν τέλει, από ένα Ghanja Dhow, ένα ινδικό εμπορικό πλοίο, σε διαδρομή από την Ινδία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Σε αυτή την επιχείρηση, το πλήρωμα κατόρθωσε να αποκομίσει θησαυρό 100.000 λιρών χρυσού και ασημιού, μοιράζοντας 1.200 και 3.000 σε κάθε άτομο του πληρώματος, που απαρτιζόταν από 45 μέλη, και 8.000 στον ίδιο τον Tew.

Η σημαία του πληρώματος του Thomas Tew. Πηγή εικόνας: redbubble.net

Μετά την πρώτη πειρατική επιχείρησή του, ακολούθησε μια δεύτερη, δύο χρόνια αργότερα και πιο συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 1694, έπειτα από ένα γράμμα που έλαβε ο Άγγλος πειρατής από τον Fletcher. Αυτή τη φορά, ο αριθμός του πληρώματος ήταν ελάχιστα μειωμένος, καθώς εκείνο αριθμούσε 30-40 άνδρες. Το Tew’s Amity ήταν πλέον έτοιμο να βγει στα ανοιχτά της θάλασσας, έχοντας ως πλοηγό τον John Ireland, ενώ, όταν πλησίασε τις ακτές της Μαδαγασκάρης, το πλήρωμα αναγκάστηκε να αυξηθεί σε 50-60 άνδρες. Το πλοίο, μετά από μεγάλο ταξίδι, κατόρθωσε να μπει στο στενό Mandab, ενώ είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι εκεί εντόπισε πολλούς κορυφαίους πειρατές της εποχής που επεδίωκαν να πλουτίσουν, όπως ο Tew στην πρώτη του πειρατική «κρουαζιέρα», όπως ο σπουδαίος Henry Avery.

Εκείνο το ταξίδι έμελλε να είναι και το τελευταίο του, καθώς ο θάνατός του ήρθε κατά τη διάρκεια της δεύτερης πειρατικής επιχείρησης αυτού και του πληρώματός του, τον Σεπτέμβριο του 1695, στο στενό Mandab. Εκεί, ο Thomas Tew βρήκε ακαριαίο θάνατο με πυροβολισμό, καθώς αποβιβαζόταν. Ως προς το σημείο ταφής του δεν υπάρχει καμία επιβεβαιωμένη πληροφορία. Υποστηρίχθηκε από πολλούς, όμως, ότι ήταν ο πατέρας του Ratsimilaho, δημιουργού του Βασιλείου της Ανατολικής Ακτής στην περιοχή της Μαδαγασκάρης, καθώς και το ότι ο ίδιος ο Thomas Tew υπήρξε ένας εκ των ιδρυτών της μυστηριώδους πόλης των πειρατών, ονόματι Libertatia.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Botting, Douglas (1978), The Pirates, Time-Life Books
  • Johnson, Charles (1728), The History of the Pirates: containing the lives of Captain Mission….London: Printed for, and sold by, T. Woodward
  • Zacks, Richard (2003), The Pirate Hunter,Hachette Books

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Πέτικας
Δημήτρης Πέτικας
Γεννημένος στις 11 Μαρτίου 2002 στο Ηράκλειο Κρήτης, σπουδάζει στο τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης του Ρεθύμνου.