17.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΟι συστημικές τράπεζες «παραδίδουν» τις κάρτες τους

Οι συστημικές τράπεζες «παραδίδουν» τις κάρτες τους


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου, 

Μια ενδιαφέρουσα τάξη πραγμάτων έχει δημιουργηθεί στον κλάδο των ηλεκτρονικών και ασύρματων πληρωμών, πού έρχεται για να αναδείξει για τις ελληνικές, τουλάχιστον, τράπεζες μια ανάγκη, ή ίσως μία έλλειψη. Έφτασε, λοιπόν, η ώρα και για την Εθνική Τράπεζα να θέσει προς πώληση το Σύστημα Αποδοχής Καρτών (POS). Κάπως έτσι, ήρθε η ώρα να κλείσει ο κύκλος, αφού Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank είχαν ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες. Η επίσημη δικαιολογία αναφέρει αποσυμφόρηση από τα κόστη συναλλαγών και θέσπιση στρατηγικών σχέσεων με εταιρίες που εξειδικεύονται στις πληρωμές. Έτσι, θα δημιουργηθεί άμεσα κεφάλαιο, εντός των τεσσάρων ηγέτιδων ελληνικών τραπεζών, ύψoυς 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Η επικείμενη συνεργασία της Εθνικής Τράπεζας έγινε με την αμερικανικών συμφερόντων εταιρία πληρωμών που ακούει στο όνομα EVO, εκ των κορυφαίων σε παγκόσμιο επίπεδο, αποσκοπεί στην ίδρυση νέας εταιρίας, σύμπραξης των δύο. Η ελληνική τράπεζα θα συμβάλλει παρέχοντας το σύστημα καρτών και έπειτα θα διατηρήσει μέρος του μετοχικού κεφαλαίου, κοντά στο 40%, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Τα μελλοντικά έσοδα από την πώληση αλλά και από τις συναλλαγές αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή εικόνας: Liberal.gr

Από τη μεριά της, η Alpha Bank, προχώρησε νωρίτερα σε συμφωνία παρόμοιου τύπου με την ιταλικής προέλευσης Nexi, πρωταγωνίστρια στον χώρο των συναλλαγών, κρατώντας στην ιδιοκτησία της το 49% από την κοινή εταιρία που δημιούργησαν. Τα άμεσα οφέλη για την τράπεζα ανήλθαν στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα, η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε τη δική της σύμπραξη με την Euronet, κορυφαία, επίσης, εταιρία που, όπως μαρτυρά η επωνυμία της, δραστηριοποιείται κυρίως εντός ευρωπαϊκών συνόρων. Οφέλη της τάξεως των 300 εκατομμυρίων ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς από την εν λόγω κίνηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Eurobank, με την επικύρωση της δικής της απόφασης και συμφωνίας να αναμένεται εντός των επομένων εβδομάδων. Το μερίδιό της στην αγορά των καρτών εκτιμάται κοντά στο 22%, για το πρώτο εξάμηνο του έτους που διανύουμε, με τα τρέχοντα κέρδη να υπολογίζονται στα 15 εκατομμύρια ευρώ. Φήμες θέλουν τις προτάσεις που έχει δεχθεί η Eurobank για το πακέτο της να κυμαίνονται ως τώρα μεταξύ 250 και 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Ωραία όλα αυτά και σίγουρα επικρατεί η ανάλογη αισιοδοξία στις τάξεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, που όλες τους κατάφεραν να προχωρήσουν σε κερδοφόρες για τις ίδιες συμφωνίες. Την ίδια ώρα, όμως, δημιουργείται και ένας μικρός προβληματισμός αναφορικά με το μέγεθος και τις ρεαλιστικές δυνατότητές τους. Είναι οι συναλλαγές μέσω καρτών, τόσο εξειδικευμένο αντικείμενο, ώστε να θέτει προβληματισμούς στις τράπεζες και έτσι, η σοφότερη επιλογή να είναι η πώληση των καρτών σε εταιρίες πληρωμών; Μήπως θα μπορούσαν οι ίδιες τράπεζες να έχουν μεριμνήσει για την ανάπτυξη ανάλογων τμημάτων και τη στελέχωση αυτών με καταρτισμένο προσωπικό; Ενδιαφέρουσες ερωτήσεις που θα βρουν την απάντησή τους στο άμεσο μέλλον.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • Πώληση του συστήματος καρτών και από την Εθνική Τράπεζα, Capital. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.