21.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαAdewale Ogunleye: Ο μόχθος και η επιμονή του έχτισαν μια εξαιρετική καριέρα

Adewale Ogunleye: Ο μόχθος και η επιμονή του έχτισαν μια εξαιρετική καριέρα


Του Άρη Κατσίδη,

Πέρα από τα έντεκα χρόνια καριέρας στο NFL, με συμμετοχές στο Pro Bowl και το Super Bowl, ο πρώην αμυντικός των Chicago Bears, Adewale Ogunleye, δήλωσε ότι από τα πράγματα που ξεχωρίζει περισσότερο από όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι έμαθε την αξία του δολαρίου.

Ο Ogunleye ξεκίνησε δυνατά τα πρώτα χρόνια στο κολλέγιο, αλλά λόγω πολλών τραυματισμών στη senior season, μπήκε στο NFL ως undrafted free agent, δηλαδή δεν πήρε μεγάλους μισθούς, όπως ο τότε No1 στο draft, Drew Bledsoe, που έλαβε έξι εκατομμύρια δολάρια, αλλά πήρε μόλις 200.000 δολάρια.

nfl.com

Ο 44χρονος πια Αμερικανός βετεράνος του Αμερικανικού ποδοσφαίρου δήλωσε στο CNBC ότι: «Ήξερα ότι δε θα μπορούσα να ζήσω με 200.000 δολάρια για το υπόλοιπο της ζωής μου, αν χτυπούσα. Οπότε, μπήκα στο πρωτάθλημα με αυτό το σκεπτικό και θα προσπαθούσα να δουλέψω πολύ καλά και αν αυτό δε δούλευε, τότε θα έκανα μια άλλη δουλειά. Νομίζω ότι εκεί που είχα ένα μικρό πλεονέκτημα [σε σχέση με τους παίκτες που ήταν draft] ήταν ότι δεν είχα τα χρήματα. Την πρώτη μου χρονιά στο πρωτάθλημα ήμουν 21 με 22 χρονών. Μπήκα στα αποδυτήρια και είδα αυτοκίνητα όπως Lamborghini και Ferrari και λέω από μέσα μου “Αυτό είναι”, στο δέκατο έτος νοιαζόμουν λιγότερο για αυτά και ήθελα ένα αυτοκίνητο να με πηγαίνει από το σημείο Α στο σημείο Β».

Ο Ogunleye εξασφάλισε το 2006 συμβόλαιο από τους Chicago Bears με 33 εκατομμύρια δολάρια και συνολικά είχε κέρδη 36 εκατομμύρια από την καριέρα του, αλλά, όπως προαναφέραμε, το γεγονός ότι μόχθησε για να πάρει ένα εγγυημένο συμβόλαιο από τα πρώτα χρόνια, τού δημιούργησε μια σωστή νοοτροπία, η οποία τον έκανε να αποφύγει δυσάρεστες καταστάσεις, αλλά και ανθρώπους του περίγυρού του που του ζητούσαν χρήματα, ενώ υπογράμμισε ότι όσο μεγάλωνε, κατάλαβε πόσο σύντομη είναι η καριέρα ενός αθλητή και πόσο πρέπει παντού να προσέχει ένας αθλητής.

Ο Ogunleye συνέχισε λέγοντας ότι: «Όσο μεγαλώνεις και ωριμάζεις και όσο περνούν τα χρόνια, τόσο σε επηρεάζει αυτό στη διαχείριση των χρημάτων σου. Τελικά, είναι σύντομη η περίοδος του χρόνου που έχεις. Ο Tom Brady έπαιξε 20 χρόνια στο NFL, αλλά πρέπει να κάνει κάτι με τον χρόνο και τα χρήματά του, όταν σταματήσει. Είμαι ακόμα νέος… Έκανα λάθη, αλλά δόξα τω Θεώ δεν ήταν καταστροφικά. Δε γνωρίζω από οικονομικά. Το γεγονός ότι δεν είχα ελλείμματα ήταν τύχη».

Διαβάζοντας όλα αυτά που ανέφερε ο Ogunleye, διαπιστώνουμε ότι για να κάνει κάποιος καριέρα δε χρειάζεται μόνο το ταλέντο, αλλά και αρετές όπως η επιμονή, η υπομονή, αλλά και, φυσικά, η σκληρή δουλειά.

Ζητήματα οικονομικής διαχείρισης, λοιπόν, υπάρχουν για όλους τους ανθρώπους. Είναι πραγματικά πολύ εύκολο όσα χτίζεις χρόνια, να διαλυθούν σε ένα βράδυ. Υπάρχουν σύμβουλοι, υπάρχουν σεμινάρια και επιμορφώσεις, έτσι ώστε άνθρωποι που προβληματίζονται με τέτοια ζητήματα να καταφέρουν να τα βγάλουν εις πέρας. Δεν είναι ντροπή να ζητά κανείς βοήθεια και να αναγνωρίζει τις ελλείψεις του. Είναι ντροπή να μην το παραδέχεται και τελικά να καταλήξει ανήμπορος να αντιδράσει.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης Κατσίδης
Άρης Κατσίδης
Είναι φοιτητής του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις οικονομικές ειδήσεις, ενώ παρακολουθεί σταθερά το χρηματιστήριο. Ως χόμπι έχει τον αθλητισμό, την ιστορία, την γεωγραφία, αλλά και τα ταξίδια.