19.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΕυρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Παγκόσμιο Κέντρο Προσαρμογής χαράζουν κοινή πορεία

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και Παγκόσμιο Κέντρο Προσαρμογής χαράζουν κοινή πορεία


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Σύμφωνα με συνέντευξη τύπου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB), εντός της εβδομάδας που ολοκληρώνεται σήμερα, υπάρχει ένα μεγαλόπνοο σχέδιο, σε συνεργασία πάντα με το Παγκόσμιο Κέντρο Προσαρμογής (GCA), προς επιτάχυνση των απαραίτητων ενεργειών για την ομαλότερη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Η σύμπραξη των δύο οργανισμών αναγνωρίζει την επείγουσα ανάγκη κινητοποίησης και εντατικοποίησης των δράσεων σε περιοχές του κόσμου που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως η Αφρικανική ήπειρος, όπου η ΕΤΕΠ και η GCA στοχεύουν να συνεργαστούν στο πρόγραμμα επιτάχυνσης της προσαρμογής στην Αφρική (Africa Adaptation Acceleration Programme-AAAP), πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε από την Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (AfDB) και την GCA για την επίσπευση της προσαρμογής στην Αφρική, «κινητοποιώντας» 25 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια.

Η ΕΤΕΠ και η GCA έχουν εντοπίσει διάφορους τομείς συνεργασίας, όπως αυτοί που αναφέρονται παρακάτω:

  • Χρηματοδότηση λύσεων προσαρμογής.
  • Υποστήριξη γνώσης, εργαλείων.
  • Ανάπτυξη ικανοτήτων για την προσαρμογή.
  • Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και δεδομένων.
Πηγή εικόνας: eib.org

Οι δύο οργανισμοί προβλέπουν στενή συνεργασία με την AfDB και άλλες αναπτυξιακές τράπεζες, καθώς και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με στόχο την παροχή χρηματοδότησης για έργα που εμπίπτουν στους πυλώνες του AAAP, τα οποία περιλαμβάνουν ανθεκτικότητα σε υποδομές, ενδυνάμωση των νέων μέσω θέσεων εργασίας και επιχειρηματικότητας και έξυπνες ψηφιακές τεχνολογίες, προσαρμοσμένες στα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής, για τους τομείς της γεωργίας και των τροφίμων.

Ανάμεσα σε πολλά αναμενόμενα αποτελέσματα της εταιρικής σχέσης ΕΤΕΠ-GCA είναι και ο εντοπισμός και η υποστήριξη ευκαιριών και έργων που θα μπορούσαν να συμβάλουν σημαντικά στην κλιματική προσαρμογή σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, τα αναπτυσσόμενα κράτη μικρών νησιών και στις περιοχές των δραστηριοτήτων της ΕΤΕΠ.

«Η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τον κοινό μας στόχο, την επιτάχυνση της παγκόσμιας δράσης προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, αντιπροσωπεύει μια εξαιρετική ευκαιρία να συνδυάσουμε τους πόρους μας για να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας και τις μελλοντικές γενιές από τις επιπτώσεις αυτής», δήλωσε ο καθηγητής Patrick Verkooijen, Διευθύνων Σύμβουλος της GCA.

Από την μεριά του, ο Werner Hoyer, Πρόεδρος της ΕΤΕΠ, ανέφερε πως «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με το Παγκόσμιο Κέντρο Προσαρμογής, για να επιταχύνουμε τη δράση προσαρμογής στις πιο ευάλωτες σε κλίμα περιοχές του κόσμου. Η συνεργασία θα φέρει μαζί τις συμπληρωματικές μας δυνάμεις, με την ΕΤΕΠ να είναι ένας από τους μεγαλύτερους πολυμερείς χρηματοδότες στον κόσμο για την κλιματική δράση και την GCA ως μεσίτη λύσεων για προσαρμογή».

Η ΕΤΕΠ και η GCA ανακοίνωσαν την προτεινόμενη συνεργασία τους, κατά τη διάρκεια του Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου, με θέμα “An Adaptation Acceleration Imperative for COP26”, με παγκόσμιους ηγέτες να βρίσκονται παρόντες στα κεντρικά γραφεία της GCA στο Ρότερνταμ, μεταξύ των οποίων και ο Werner Hoyer.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • EIB and GCA join forces to accelerate global adaptation, ΕΤΕΠ. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.