15.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιο«Ακάκιε», του Κώστα Κρομμύδα

«Ακάκιε», του Κώστα Κρομμύδα


Της Μαρίας Κελεπούρη,

«Προχώρα, μη διστάσεις και φτάσε όπου μπορείς, ακόμα κι εκεί που τρέμει η ψυχή σου, μα μην ξεχάσεις…Να είσαι πάντα άνθρωπος». Αυτά τα λόγια δεν περικλείουν μόνο ένα από τα σημαντικότερα μηνύματα, που αφήνει το βιβλίο, ολοκληρώνοντάς το, αλλά αντιπροσωπεύουν την ουσία της ζωής, προσφέροντας στον αναγνώστη μια γεύση για το τι σημαίνει ο τίτλος Ακάκιε.

Απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου, ο Κώστας Κρομμύδας έχει συμμετάσχει σε πλήθος θεατρικών, τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών, προσφέροντας παράλληλα μαθήματα υποκριτικής, αλλά και δημοσίου λόγου. Εκτός από την ενασχόλησή του με την αρθρογραφία σε θέματα που αφορούν την ανατροφή των παιδιών και την σχέση τους με τους γονείς, άλλωστε σε αυτό το πλαίσιο εκδόθηκε και το πρώτο του βιβλίο Μπαμπά, μεγάλωσέ με, μυθιστορηματικά ξεκίνησε την πορεία του το 2013 με το Η Ζωή που Έλειπε. Από τότε έχει ακολουθήσει μία σειρά από μυθιστορήματα, με το τελευταίο, το οποίο κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2021, να μεταφέρεται σύντομα και στη μεγάλη οθόνη.

Ο συγγραφέας Κώστας Κρομμύδας. Πηγή Εικόνας: twitter.com

Αυτή τη φορά, ο συγγραφέας βαδίζει στον δρόμο που χάραξε ο «Ακάκιος», όχι απλώς καταγράφοντας τη διαδρομή της ζωής του, αλλά παρακολουθώντας όλη την πορεία εξέλιξής του από τα χρόνια της Λιγοψάς και τη δίψα του εφηβικού εαυτού του να ανακαλύψει τον κόσμο ως την ωριμότητα και την επιχειρηματική καταξίωση των δεκαετιών μετά τον πόλεμο. Ο Λευτέρης Μαντζίκας είναι η προσωποποίηση της θέλησης και η ενσάρκωση ενός ονείρου που, κατά βάθος, όλοι κρύβουμε μέσα μας. Ξεκινώντας από το ηπειρώτικο χωριό του, συμπορεύεται με τις ιστορικές εξελίξεις, που κάποιες φορές στέκονται εμπόδιο στα σχέδιά του, μα άλλες, τον διδάσκουν πως να επιβιώνει στη ζωή, αποδεικνύοντας τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής να προχωρά πάντα με το βλέμμα στραμμένο πέρα από τον ορίζοντα. Με έμπιστους φίλους και κατάλληλες αποφάσεις, καταφέρνει να ιδρύσει ένα εργοστάσιο ζυμαρικών, που με σταθερά βήματα θα εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του είδους στην Ελλάδα.

Δεν πρόκειται για ένα βιογραφικό εγχείρημα, καθώς ο Κώστας Κρομμύδας δεν έχει τον ρόλο του παρατηρητή. Aντιθέτως, προσεγγίζει την ιστορία αυτού του προσώπου με έναν τρόπο που δίνει χώρο να αναδειχθεί ο τρόπος σκέψης του και μας αφήνει να αντικρύσουμε τη ζωή μέσα από τα δικά του μάτια, βγάζοντας ο καθένας τα συμπεράσματά του. Ίσως αυτή την οπτική να ενίσχυσε και η προσωπική του γνωριμία με τον «ήρωα» του βιβλίου του. Ακολουθώντας τα κύρια γεγονότα της ζωής του Λευτέρη Μαντζίκα, το Ακάκιε είναι εμπλουτισμένο με μυθοπλαστικά στοιχεία, τα οποία πλέκονται με τα πραγματικά περιστατικά, χωρίς να μπορεί κανείς να τα ξεχωρίσει, επιβεβαιώνοντας τη ζωντανή γραφή του συγγραφέα, που σε μεταφέρει σε νοσταλγικούς χρόνους.

Ο Λευτέρης Μαντζίκας. Πηγή Εικόνας: watchandchill.gr

Μέσα από μία κινηματογραφική σκοπιά ξετυλίγεται το χρονικό ενός ανθρώπου, που, συμβαδίζοντας με την ιστορία της Ελλάδας, αξιοποιεί κάθε ευκαιρία που συναντά, προσηλωμένος πάντοτε στον στόχο του, αλλά χωρίς να ξεχνά τις ρίζες του και τους ανθρώπους που τον στήριξαν. Η ευσυνειδησία του, εξάλλου, αποδεικνύεται έμπρακτα από την πλούσια φιλανθρωπική του δραστηριότητα. Το Ακάκιε είναι ένα βιβλίο που κέντρο του δεν έχει μια προσωπικότητα και την πορεία επιτυχίας της, αλλά τον άνθρωπο ως συνοδοιπόρο και κυρίαρχο του χρόνου. Ο έρωτας στέκεται αρωγός σ’ αυτή την προσπάθεια ζωής, όπως και καταφύγιο που αγκαλιάζει και ξεπερνά κάθε δυσκολία.

Από το άγνωστο με το οποίο ήρθε αντιμέτωπος ο Λευτέρης, όταν κατέβηκε στην Αθήνα, μέχρι την απόλαυση όλων αυτών που κατάφερε, ολοκληρώνεται ο κύκλος μιας ζωής. Kαι ίσως αυτή η αναπόληση στα όσα έφερε και πήρε το πλήρωμα του χρόνου να είναι το πιο συγκινητικό στοιχείο του μυθιστορήματος, γιατί ανασύρει έστω και έμμεσα τις δικές μας αναμνήσεις ή ξυπνά τα δικά μας όνειρα.

Η ιστορία του «Ακάκιου» θα αποτελέσει κίνητρο για να δείτε τη ζωή με τα μάτια της καλοσύνης, της μεγαλοψυχίας, αλλά και του θάρρους. Ο Λευτέρης Μαντζίκας είναι το παράδειγμα και συνάμα η απόδειξη πως η επιμονή και η εργατικότητα όχι μόνο αποδίδουν, αλλά ακόμη, ανταμείβονται με το πιο λυτρωτικό συναίσθημα, αυτό της πληρότητας.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Κώστας Κρομμύδας, kostaskrommydas.gr, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Κελεπούρη
Μαρία Κελεπούρη
Γεννήθηκε το 1999 στην Ιτέα Καρδίτσας, όπου και μεγάλωσε. Είναι τελειόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με κατεύθυνση Νεοελληνικών και Μεσαιωνικών σπουδών. Έχει συμμετάσχει σε διαγωνισμό διηγήματος, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση, ενώ έχει παρακολουθήσει ένα σεμινάριο σχετικά με την ΔΕΠΥ. Είναι μέλος σε σύλλογο παραδοσιακών χορών, ενώ παράλληλα στα ενδιαφέροντά της συμπεριλαμβάνονται η ανάγνωση βιβλίων, η συγγραφή λογοτεχνικών κειμένων και η αρθρογραφία.