15.9 C
Athens
Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΚατά πόσο γίνεται σωστή επιλογή Καθηγητών Πανεπιστημίου;

Κατά πόσο γίνεται σωστή επιλογή Καθηγητών Πανεπιστημίου;


Της Μαρίας Λεβέντη,

Αξιοκρατία σημαίνει να επιλέγονται άτομα που θεωρούνται πιο ικανά για μία συγκεκριμένη θέση. Πρόκειται για μία σημαντική έννοια, καθώς στηρίζεται στη διατήρηση του δημοκρατικού θεσμού, και στη μείωση ή και εξάλειψη ανισοτήτων μεταξύ των ατόμων. Όταν επιλέγονται βάσει άλλων κριτηρίων, όπως ο πλούτος ή οι πολιτικές πεποιθήσεις, τότε επικρατεί η αναξιοκρατία, που έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, το ρουσφέτι, τη δημιουργία ανταγωνισμού και γενικότερα την αποτελμάτωση της κοινωνίας, λόγω της τοποθέτησης ατόμων στις μη κατάλληλες θέσεις.

Στις μέρες μας, όμως, η αξιοκρατία εφαρμόζεται ολοένα και λιγότερο, εξαιτίας της μείωσης των θέσεων εργασίας και γενικότερα της ανεργίας, που με τη σειρά της προκαλεί τα προαναφερθέντα. Ένας τομέας που μαστίζεται από το εν λόγω φαινόμενο, λοιπόν, είναι η επιλογή καθηγητών πανεπιστημίου.

Πηγή εικόνας: todelta.gr

Δεν είναι λίγα τα καταγεγραμμένα περιστατικά στο σύστημα εισαγωγής των πανεπιστημίων, όπου έχουν επιλεχθεί ως υποψήφιοι καθηγητές, άνθρωποι που δεν τηρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις για να εισαχθούν στα Α.Ε.Ι., ενώ άτομα που τηρούν τα προαναφερθέντα, και μάλιστα, διαθέτουν και πολυετή εμπειρία διδασκαλίας στα Α.Ε.Ι. και συνεργασίες με κορυφαία πανεπιστήμια, όχι μόνο δεν καταφέρνουν να αποκτήσουν αυτές τις θέσεις, αλλά αντιμετωπίζονται υποτιμητικά από το σύστημα. Με παρόμοιο τρόπο εξελέγησαν, άλλωστε, και Πρυτάνεις που δε διέθεταν κάποια ιδιαίτερη εκπαιδευτική εμπειρία.

Αυτά τα περιστατικά αποτελούν κάποιους από τους λόγους, που ωθούν περαιτέρω τους Έλληνες, θύματα του “brain drain”, που έχουν φύγει στο εξωτερικό, να επιστρέψουν στην Ελλάδα, και παράλληλα δίνουν κίνητρο και σ’ άλλους να φύγουν από τη χώρα, γνωρίζοντας ότι στο εξωτερικό δεν είναι τόσο εμφανής η αναξιοκρατία, ενώ παράλληλα τα πανεπιστήμια είναι πιο σταθερά και πιο αξιόπιστα, με επαρκή επιδόματα και ενισχύσεις.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί η αναξιοκρατία. Αρχικά, οι πολίτες οφείλουν να συνειδητοποιήσουν και να καταλάβουν το μέγεθος του προβλήματος, τις προεκτάσεις, καθώς και τα αίτια αυτού. Επίσης, μπορεί να γίνει προβολή ικανών και άξιων προσωπικοτήτων εν ολίγοις, να υπάρξει προώθηση των πνευματικών ταγών. Ακόμα, μπορεί να γίνει και η κατάλληλη διαπαιδαγώγηση από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το σχολείο και άλλους φορείς κοινωνικοποίησης, τόσο δευτερογενείς όσο και πρωτογενείς, ώστε οι νέοι από μικρή ηλικία να αντιλαμβάνονται και να αντιμάχονται σε κάθε μορφή αδικίας.

Τέλος, πρέπει να πραγματοποιείται η εκλογή ικανών πολιτικών και παράλληλα η νομική και ηθική τιμωρία των διεφθαρμένων, σε συγκερασμό με τη θεσμοθέτηση νόμων που επιτρέπουν την πραγματοποίηση και αποτροπή των φαινόμενων αναξιοκρατίας.

Πηγή εικόνας: ilfattoquotidiano.it

Σε γενικές γραμμές, το φαινόμενο της αναξιοκρατίας είναι εμφανέστατο στην κοινωνία μας και αν δε λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισή της, τότε η ελληνική εκπαίδευση θα υποκύψει σε κατηφόρα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Οι κουμπάροι μπήκαν και στα πανεπιστήμια, tovima.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Λεβέντη
Μαρία Λεβέντη
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2002. Είναι πρωτοετής φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και παράλληλα ασχολείται με το κλασσικό μπαλέτο.