18.3 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΣχολείο για χαρισματικά παιδιά: Ένας υπαρκτός κόσμος για «ιδιοφυίες»

Σχολείο για χαρισματικά παιδιά: Ένας υπαρκτός κόσμος για «ιδιοφυίες»


Της Κυριακής Μαλλιαρίδου,

Τί εννοούμε με τον όρο «χαρισματικά» παιδιά; Τί διαφορετικό έχουν από τα «κανονικά» παιδιά; Πώς καταλαβαίνουμε αν ένα παιδί είναι χαρισματικό; Το χάρισμα έχει θετικό ή αρνητικό πρόσημο για την καθημερινότητα και την κοινωνικότητα του παιδιού; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που ταλανίζουν τόσο τους γονείς αυτών των παιδιών όσο και όλους εμάς, όταν πληροφορούμαστε πως ένα παιδί ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

Επιστημονικά, ο όρος χάρισμα τεκμηριώνεται ως το παιδί που συνδυάζει πολύ υψηλές ικανότητες στον συναισθητικό αλλά και στον γνωστικό τομέα. Είναι ο άνθρωπος, ο οποίος θα λέγαμε πως έχει την απόλυτη νοημοσύνη γιατί έχει υψηλές επιδόσεις, όπως περιγράφονται από την πολλαπλή νοημοσύνη του Γκάρντνερ. Κάποια από τα χαρακτηριστικά που συναντάμε σ’ αυτούς τους μικρούς «εφευρέτες» είναι η μεγάλη ταχύτητα αντίληψης, οι συνειρμοί που τους οδηγούν στην εξαγωγή νέων συμπερασμάτων, η επίλυση προβλημάτων με νέες δικές τους λύσεις αλλά και η ευέλικτη και ασυνήθιστη σκέψη. Υπάρχει μία έμφυτη περιέργεια για τα φυσικά φαινόμενα, τη λογοτεχνία, τις επιστήμες αλλά και τον τρόπο λειτουργίας μηχανημάτων. Διαθέτουν σε υψηλά επίπεδα την ενσυναίσθηση, ασκούν κριτική και διατυπώνουν παρατηρήσεις και φυσικά είναι οι «περιζήτητοι» φίλοι όλων, εφόσον δείχνουν ευαισθησία και ενδιαφέρον ως προς τα προβλήματα των υπολοίπων.

Πηγή εικόνας: offsite.com.cy

Μέχρι εδώ όλα καλά και πολύ ενδιαφέροντα. Πώς, όμως, αντιμετωπίζονται αυτά τα παιδιά από συμμαθητές; Σίγουρα, υπάρχουν οι συνομήλικοι που τα επιβραβεύουν και τα θαυμάζουν αλλά δε λείπουν και αυτοί που σπεύδουν να τα κοροϊδέψουν και να τους αντιμετωπίσουν ως κάτι διαφορετικό. Θα ήταν, λοιπόν, καινοτομία να υπάρχει ένα ξεχωριστό σχολείο γι’ αυτά τα παιδιά, όπου θα μπορούν να εξασκούν τις ικανότητές τους και να επικεντρώνονται σε αυτές; Την απάντηση έρχεται να δώσει το κέντρο για χαρισματικά και ταλαντούχα παιδιά, που βρίσκεται στην Αθήνα.

Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν τον «φίλο» που ανυπομονούν κάθε χρόνο να συναντήσουν οι μαθητές με τη λήξη του σχολικού έτους. Ωστόσο, τα χαρισματικά παιδιά περιμένουν με χαρά το θερινό πρόγραμμα για να εισχωρήσουν στον κόσμο της φαντασίας, της λογικής, των πιθανοτήτων, της ρομποτικής, των μαθηματικών και των επιστημών.

Το 2ο Θερινό Πρόγραμμα του Κέντρου για Χαρισματικά–Ταλαντούχα Παιδιά / Center for Talented Youth (CTY) Greece στην Αθήνα, στην OTEAcademy, ολοκληρώθηκε περί τα μέσα Ιουλίου μετά από τρεις εβδομάδες μαθημάτων και φιλοξένησε παιδιά από την Ελλάδα και την Κύπρο. Εκατό μαθητές, από την Γ’ μέχρι και την ΣΤ’ τάξη του δημοτικού, στην Αθήνα και ογδόντα στη Θεσσαλονίκη, παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα, που περιελάμβανε μαθήματα Βιολογίας, Ρομποτικής, Μαθηματικών, Επιστήμης & Μηχανικής, και Συγγραφής. Παράλληλα, στο Κολλέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη, 207 μαθητές Γυμνασίου έως και Β΄ Λυκείου παρακολούθησαν το αντίστοιχο θερινό πρόγραμμα τριών εβδομάδων, μαθαίνοντας Κρυπτολογία, Εισαγωγή στις Βιοϊατρικές Επιστήμες, Πιθανότητες και Θεωρία Παιγνίων, Αρχές Σχεδίασης για Μηχανικούς, Τέχνη και Επιστήμη του Κινηματογράφου και Εισαγωγή στην Επιστήμη των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Φιλοσοφία, Αρχές Μικροοικονομίας, Μαθηματικά Μοντέλα, Γενετική, Διεθνείς Σχέσεις και Ποίηση και Πεζογραφία.

Όσον αφορά τις εξετάσεις και τα τεστ για την εισαγωγή των παιδιών σε αυτό το θερινό σχολείο, ο ένας τύπος εξετάσεων περιλαμβάνει ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής στη γλώσσα και στα μαθηματικά, φυσικά είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας και στοχεύει στην αξιολόγηση της γλωσσικής και μαθηματικής λογικής τους. Ο δεύτερος τύπος εξετάσεων, απευθύνεται σε μαθητές με αυξημένη χωρική αντίληψη και επιτρέπει στους επιτυχόντες την εγγραφή σε μαθήματα θετικών επιστημών. Φυσικά, υπάρχει και η δυνατότητα της εξ’ αποστάσεως διδασκαλίας για μαθητές από Γ΄ δημοτικού έως Γ΄ γυμνασίου είτε στα ελληνικά είτε στα αγγλικά.

Πηγή εικόνας: talcmag.gr

Ως χώρα έχουμε χαράξει έναν λαμπρό δρόμο τόσο στις επιστήμες όσο και στη φιλοσοφία. Ας δώσουμε, συνεπώς, μέσω αυτού του προγράμματος τη δυνατότητα στους μικρούς μας ερευνητές να κάνουν αυτόν τον δρόμο μακρύτερο!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Ήξερες ότι έχουμε Κέντρο για χαρισματικά και ταλαντούχα παιδιά;, shape.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριακή Μαλλιαρίδου
Κυριακή Μαλλιαρίδου
Γεννήθηκε και ζει στην Ξάνθη. Έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Κομοτηνή). Επιμορφώθηκε στην «Ειδική Αγωγή κι Εκπαίδευση», «Στην Σχολική Ψυχολογία» και στην «Ελληνική ως Δεύτερη Ξένη Γλώσσα» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Είναι κάτοχος διπλώματος άριστης γνώσης της Αγγλικής γλώσσας και Η/Υ. Η θέλησή της να προσφέρει «τροφή» για σκέψη και προβληματισμό την οδήγησε στην σύνταξη άρθρων. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με το βόλεϊ, με προγράμματα Φιλαναγνωσίας και είναι λάτρης των ταξιδιών.