17.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΟικονομικός σχεδιασμός με γνώμονα το περιβάλλον

Οικονομικός σχεδιασμός με γνώμονα το περιβάλλον


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Με τις πρόσφατες πυρκαγιές, που ταλαιπώρησαν το μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας, να έχουν περάσει ως γεγονός στα βιβλία της περιβαλλοντικής ιστορίας, πλησιάζει σιγά σιγά η περίοδος των απολογισμών και ο σχεδιασμός της επόμενης μέρας. Είναι δεδομένο πως οι αναμνήσεις θα έχουν το χρώμα των καπνών, βαρύ μαύρο, και πως οι πληγές δύσκολα θα επουλωθούν για όσους βρέθηκαν αντιμέτωποι με την πύρινη λαίλαπα, όμως αυτό που μπορεί από εδώ και στο εξής να γίνει είναι να στηριχθούν με όποιο κόστος οι πληγέντες.

in.gr

Στα μέσα του περασμένου Αυγούστου, όταν ακόμα τα περισσότερα μέτωπα σε Ελλάδα και Ευρώπη ήταν ενεργά, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δήλωσε «αλληλέγγυα» με τα θύματα αυτών των φρικτών καταστροφών και έτοιμη να εργαστεί για να παράσχει την υποστήριξή της στους πληγέντες, σύμφωνα και με συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε.

Αλλά αυτό που είναι πιο τρομακτικό, από όλα όσα προηγήθηκαν, είναι η προοπτική του χειρότερου που διαφαίνεται στον ορίζοντα. Όπως κατέστησε σαφές αυτή τη εβδομάδα η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες είναι πιθανό να αυξηθούν κατά 1,5 °C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα έως το 2040. Σε αυτό το επίπεδο, τα κύματα καύσωνα, όπως αυτά που βιώσαμε κατά το φετινό καλοκαίρι, είναι πιθανό να γίνουν πιο συχνά και έντονα.

emea.gr

Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παρουσίασε το χάρτη πορείας της, για την Τράπεζα για το Κλίμα, ένα σχέδιο για να αυξηθούν οι επενδύσεις στο κλίμα και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα στο 50% του ετήσιου δανεισμού έως το 2025. Αυτό αποτελεί μέρος της δέσμευσής της, ως τράπεζα κλίματος της Ε.Ε., να τεθούν σε κίνηση περίπου 1 τρισεκατομμύριο ευρώ επενδύσεων για την κλιματική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα έως το τέλος της δεκαετίας.

«Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα και άλλες χώρες και τους ανθρώπους τους, που έχουν πληγεί από αυτά τα ακραία κλιματικά γεγονότα», είναι το σύνθημα που βγαίνει από πλευράς Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μέσω του Προέδρου Werner Hoyer, για τη συνέχεια.

aagora.gr

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • EIB President Hoyer: We stand ready to support Greece and other countries affected by fires, ΕΤΕπ. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.