13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιο«Μια κούπα αγάπη», των Antii Ervasti και Matti Pikkujamsa: μια κούπα χαρά!

«Μια κούπα αγάπη», των Antii Ervasti και Matti Pikkujamsa: μια κούπα χαρά!


Της Μαρίας Τάκη,

Όλοι αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Άσχημες μέρες, θυμό, απογοήτευση, στιγμές απελπισίας. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει βιώσει τα ανωτέρω ομολογουμένως άσχημα και δεσμευτικά σε αρκετές στιγμές της ζωής του συναισθήματα. Κι όμως, αρκετοί, όσα περισσότερα αντιμετωπίζουν, τόσο το λιγότερο τα επικοινωνούν στους γύρω τους. Βλέπετε ζούμε σε μία αρκετά ιδιόρρυθμη εποχή, που η πραγματική ζωή δεν έχει σταματήσει (κι ούτε πρόκειται) να αποτελείται από μία συνεχόμενη και επαναλαμβανόμενη εναλλαγή χαράς και στεναχώριας (με επιθυμία όλων οι ευχάριστες στιγμές να είναι περισσότερες και διαρκέστερες από τις δυσάρεστες). Την ίδια στιγμή όμως, ο λαμπερός κόσμος των social media και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (με κορωνίδα αυτών, το Instagram) χωρά ελάχιστη, ως μηδαμινή ανοχή στις «κακές μέρες».

Εξ ου και ο λαμπερός αυτός κόσμος, έχει κι ένα ακόμη χαρακτηριστικό. Είναι ψεύτικος! Και κομμάτι αυτού αποτελούμε όλοι, συμπεριλαμβανομένου κι εμού, όσοι έχουν λογαριασμούς σε τέτοιες πλατφόρμες. Γιατί συντηρούμε την ανωτέρω δήλωση είτε ανεβάζοντας μόνο τις ευχάριστες στιγμές της ζωής μας (γιατί ποιος θέλει/μπορεί να επικοινωνήσει μία κακή του στιγμή) είτε ψάχνοντας (μόνο) τις ευχάριστες στιγμές των άλλων.

Οι κακές μέρες/στιγμές όμως, είτε τις επικοινωνούμε είτε όχι, υπάρχουν και είναι δύσκολο να εξωτερικευθούν. Και τι χρειάζονται οι έχοντες μία κακή μέρα;

Πηγή Εικόνας: 8tracks.com

Να διαβάσουν το «Μια κούπα αγάπη»!

Το «Μια κούπα αγάπη» από τις εκδόσεις Διόπτρα, των Antii Ervasti (ψυχοθεραπευτής) και Matti Pikkujamsa (εικονογράφος, graphic designer), με την Κλαίρη Παπαμιχαήλ να υπογράφει τη μετάφραση, ήταν ένα από τα ομορφότερα δώρα για την ονομαστική μου εορτή. Ασπαζόμενη εδώ και αρκετά χρόνια το «Είναι εντάξει να μην είσαι εντάξει», όλες οι σελίδες του βιβλίου, εικονογραφημένες και μη, ξεκινούν από αυτή ακριβώς την αφετηρία. Το γεγονός, δηλαδή, ότι οι στενάχωρες μέρες υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς απέναντι σε αυτές και πώς τις αντιμετωπίζουμε.

Το «Μια κούπα αγάπη» αποτελείται από εκατό γουλιές θεραπείας, όπως λέει και ο υπότιτλος του, δηλαδή από 100 μικρές ιστορίες που δεν ξεπερνούν τη μία παράγραφο, καθεμιά από τις οποίες θίγει ένα διαφορετικό ζήτημα που αφορά την ψυχολογία του ανθρώπου. Η αριστερή σελίδα κάθε ιστορίας έχει και την αντίστοιχη εικονογράφηση, ενώ στη δεξιά θίγεται το κάθε ζήτημα με απλότητα και σαφήνεια.

Αν ανυπομονείτε να λυθούν οι απορίες του εσωτερικού σας κόσμου, το «Μια κούπα αγάπη» δεν είναι το κατάλληλο βιβλίο για εσάς. Αν όμως επιθυμείτε να δώσετε μία μικρή ώθηση στον εαυτό σας και να του υπενθυμίσετε πως όλα μπορούν να αλλάξουν αρκεί να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο, τότε το συγκεκριμένο βιβλίο μπορεί να αποτελέσει κομμάτι της προσωπικής σας βιβλιοθήκης προκειμένου να ανατρέχετε σε αυτό κάθε που θα ξεχνάτε την παραπάνω δήλωση.

Πηγή Εικόνας: japantimes.co.jp

Γιατί μέσα από τις σελίδες του θα μάθετε πως οι διατροφικές διαταραχές είναι πολύ πιο συχνό φαινόμενο απ’ ότι φαντάζεστε και πως και αυτές (όπως και σχεδόν όλα σε αυτή τη ζωή), είναι παιχνίδια του μυαλού. Θα ηρεμήσετε διαβάζοντας πως η μητρότητα και η πατρότητα δεν είναι πάντοτε μαγική και δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ανάγκη να υποδυθούν τον συγκεκριμένο ρόλο. Θα επιθυμήσετε να πάρετε μία σφιχτή αγκαλιά τον εαυτό σας και να του πείτε πως όλα θα πάνε καλά, γιατί τα πάντα ξεκινούν από την αυτοεκτίμηση.

Θα διαβάσετε για τη σεξουαλικότητα ως ξεχωριστό τομέα της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου και την ανάγκη του καθενός να την εξερευνήσει, για την επίγνωση πως η αυτοαγάπη δεν προέρχεται από το πόσα κιλά είμαστε, αλλά από το πόσο μας φροντίζουμε εσωτερικά κι εξωτερικά, για το τραύμα που ενδέχεται να αφήνει στα μικρά παιδιά ο χωρισμός ή ένας μεγάλος καυγάς των γονιών τους.

Ζώντας στο μεταίχμιο της αλλαγής και της μετάβασης από την επιβίωση στην πνευματικότητα, οι εσωτερικές αναζητήσεις πληθαίνουν με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να εκδηλώνουν ειλικρινή συναισθήματα, να παραδέχονται την ευαλωτότητά τους, να επικοινωνούν την ανάγκη τους για ασφάλεια και πληρότητα. Ακριβώς αυτό προσπαθεί να φέρει στην επιφάνεια και το «Μια κούπα αγάπη». Το γεγονός δηλαδή πως όλα είναι καλύτερα όταν ερχόμαστε σε επαφή με αυτό που ειλικρινά νιώθουμε, και ειδικά με τη δυσάρεστη μας πλευρά, γιατί μόνο όταν παραδεχτούμε κάτι μπορούμε να προχωρήσουμε στη λύση του. Διαφορετικά πάντα θα μένει μετέωρο μέσα μας, χωρίς να μας αφήνει σε ησυχία.

Πηγή Εικόνας: flowsofly.art

Το «Μια κούπα αγάπη» είναι ένα μικρό εγχειρίδιο που μέσα από μικρά τιπς και λύσεις, σου δείχνει ρεαλιστικά την άλλη πλευρά του νομίσματος. Αντί να αυτομαστιγώνεις τον εαυτό σου, μπορείς κάλλιστα να δεις τη δυσάρεστη κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι, ως βήμα για να την αλλάξεις, να ξεκινήσεις ψυχοθεραπεία, γιόγκα, διαλογισμό, να κάνεις τέλος πάντων ένα από τα πάμπολλα δώρα που υπάρχουν στις μέρες μας, στον εαυτό σου.

Κι αν δεν είναι έτοιμος για τίποτε από τα παραπάνω, μπορείς πολύ απλά να διαβάσεις το βιβλίο κρατώντας μία κούπα καφέ ή τσάι (κρύο ή ζεστό αναλόγως την εποχή και την προτίμηση). Θα έχει σίγουρα κάτι καλό να σου δώσει!


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Τάκη
Μαρία Τάκη
Γεννήθηκε στην Έδεσσα. Είναι απόφοιτη του τρίτου ευρωπαϊκού σχολείου Βρυξελλών και της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Γνωρίζει άριστα Αγγλικά και Γαλλικά. Παίζει ακορντεόν και πιάνο και έχει κάνει μαθήματα φωνητικής. Χορεύει μπαλέτο και λάτιν και ασχολείται ερασιτεχνικά με το θέατρο και την φωτογραφία. Η αγάπη της για την λογοτεχνία και την ποίηση την οδήγησε στην αρθρογραφία, ενώ τα ταξίδια και η επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς είναι το διάλειμμα από την καθημερινότητά της.