22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: «Έγκλημα τον Αύγουστο», της Δήμητρας Καντεράκη

Διαβάσαμε και προτείνουμε: «Έγκλημα τον Αύγουστο», της Δήμητρας Καντεράκη


Της Κατερίνας Στόικου,

Αποχαιρετάμε τον μήνα Αύγουστο και το καλοκαίρι με το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα της Δήμητρας Καντεράκη, «Έγκλημα τον Αύγουστο», που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2020, από τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή.

Η συγγραφέας Δήμητρα Καντεράκη. Πηγή Εικόνας: Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή

Η Δήμητρα Καντεράκη γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα, είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά. Οι σπουδές της, σε Ελλάδα και Αγγλία, αφορούν τα οικονομικά και τα χρηματοοικονομικά, ενώ έχει εργαστεί σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Κατέχει δύο γλώσσες, παίζει πιάνο και αγαπά τους παραδοσιακούς χορούς. Απολαμβάνει ως αναγνώστρια τα αστυνομικά μυθιστορήματα και έτσι, αποπειράθηκε να γράψει και η ίδια ένα.

Βρισκόμαστε τον μήνα Αύγουστο στον Άγιο Αθανάσιο, ένα θέρετρο, στο οποίο παραθερίζουν οι στρατιωτικοί με τις οικογένειές τους. Εκεί θα παραθέριζε και ο απόστρατος, πλέον, στρατηγός Μυλωνάς με τη σύζυγο και τις κόρες του για δέκα ημέρες. Την τέταρτη, όμως, ημέρα, βρίσκεται νεκρός στη βεράντα του οικήματός του. Συγχρόνως, τέσσερις στρατιωτικοί, που στη διάρκεια της καριέρας τους είχαν διασταυρωθεί με τον στρατηγό, βρίσκονται στο θέρετρο με τις οικογένειές τους για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Το συναπάντημα με τον στρατηγό Μυλωνά ήταν για όλους τους μια τραυματική εμπειρία, που τους έχει στοιχειώσει. Μήπως, ο δολοφόνος βρίσκεται ανάμεσά τους; Ο υπολοχαγός Βεντίρης καλείται να ρίξει φως στην υπόθεση και βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα καλοστημένο έγκλημα.

Από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου, γίνεται αντιληπτό ότι η συγγραφέας με προσοχή και φροντίδα δημιουργεί μια ιδιαίτερα ανέμελη και ευχάριστη ατμόσφαιρα, που τίποτα δε μπορεί να την επισκιάσει – ή τουλάχιστον έτσι νομίζουμε. Ο Άγιος Αθανάσιος είναι ο ιδανικός προορισμός για τους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους, για τον λόγο ότι οι γονείς μπορούν να απολαύσουν τον ήλιο, τη θάλασσα και την παρέα με φίλους, ενώ τα παιδιά τους τριγυρίζουν σε ολόκληρο το θέρετρο, χωρίς να ανησυχούν για την ασφάλειά τους, αφού πρόκειται για έναν πλήρως ελεγχόμενο χώρο, όπου κανείς δε μπορεί να εισέλθει ή να εξέλθει χωρίς να ελεγχθεί. Κι όμως, σε αυτόν τον πλήρως ελεγχόμενο χώρο συνέβη ένα έγκλημα και κυκλοφορεί ελεύθερος ένας δολοφόνος. Αυτή η αντίθεση του ειδυλλιακού με τον θανάσιμο κίνδυνο, είναι άκρως γοητευτική για τον αναγνώστη.

Αξίζει να γίνει μνεία στον ρεαλισμό με τον οποίο παρουσιάζονται τα πρόσωπα και η μεταξύ τους αλληλεπίδραση. Οι διάλογοι που λαμβάνουν χώρα ανάμεσα στους ήρωες ρέουν με φυσικότητα, χωρίς να φαίνονται επιτηδευμένοι. Όσον αφορά τα πρόσωπα, ο υπολοχαγός του πεζικού Αδαμάντιος Βεντίρης καλείται από τον διοικητή του να αναλάβει την εξιχνίαση της υπόθεσης, προκειμένου η μονάδα να μη γίνει βορά στα νύχια του Τύπου. Ο υπολοχαγός Βεντίρης δεν είναι αστυνομικός, ούτε επαγγελματίας ιδιωτικός ερευνητής, είναι απλώς ένας ιδιαίτερα έξυπνος και οξυδερκής άνθρωπος, ο οποίος βγαίνει από τη ρουτίνα του και προσπαθεί να εφαρμόσει όσα έχει διαβάσει στα αγαπημένα του αστυνομικά βιβλία –ειδικά σε αυτά της Agatha Christie–, ώστε να ανακαλύψει τι πραγματικά συνέβη στον στρατηγό Μυλωνά. Οι επτά βασικοί ύποπτοι, οι στρατιωτικοί Χρυσικόπουλος, Σταυρόπουλος, Κατσιβάρης και Λαγουδάκης, με τις συζύγους τους –πλην του Λαγουδάκη που είναι χήρος–, συνδέονται με βαθιά φιλία που ξεκίνησε είτε στα χρόνια της εκπαίδευσής τους είτε στα διάφορα μέρη της Ελλάδας όπου μετατέθηκαν. Όλοι τους είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, ανίκανοι να διαπράξουν ένα έγκλημα, όμως ο στρατηγός Μυλωνάς, το φάντασμα, όπως τον αποκαλούν, τους οδήγησε στην καταστροφή. Είναι ένας από τους επτά ή και οι επτά μαζί, δολοφόνοι του στρατηγού;

Πηγή Εικόνας: pierrebaelen.com

Η συγγραφέας μέχρι το τέλος δε σταματά να αιφνιδιάζει τους αναγνώστες της. Έχει κατορθώσει από τη μια πλευρά να μας μεταφέρει το φωτεινό και καλοκαιρινό κλίμα του Αγίου Αθανασίου και από την άλλη να μας κρατήσει καθηλωμένους, ώστε να ανακαλύψουμε τον δολοφόνο του στρατηγού Μυλώνα. Όσο για τον υπολοχαγό Βεντίρη, είναι ένας ιδιαίτερα συμπαθής χαρακτήρας που ανυπομονώ να τον ακολουθήσω σε νέες περιπέτειες. Το «Έγκλημα τον Αύγουστο» είναι το ίδιο το καλοκαίρι σε ένα βιβλίο και η κατάλληλη επιλογή, για να προετοιμαστούμε και να υποδεχτούμε το φθινόπωρο.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κατερίνα Στόικου
Κατερίνα Στόικου
Γεννήθηκε το 2000 και κατάγεται από τη Μυτιλήνη. Διανύει το 3ο έτος των σπουδών της στο τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, στην κατεύθυνση των Μεσαιωνικών και Νεότερων Σπουδών. Γνωρίζει Αγγλικά και Γερμανικά. Αγαπά τη λογοτεχνία, το θέατρο και τα επιτραπέζια παιχνίδια. Ενδιαφέρεται για την ενδυνάμωση νέων γυναικών και για φεμινιστικά ζητήματα.