20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠόσο αντιληπτή είναι η αξία του εθελοντισμού σήμερα;

Πόσο αντιληπτή είναι η αξία του εθελοντισμού σήμερα;


Της Αγγελικής Ουζουνάκη,

Ένα «τρανό» παράδειγμα εθελοντικής εργασίας, μέσα από την οποία μπορεί ένας νέος άνθρωπος να αναπτύξει την παραγωγικότητά του και να καλλιεργήσει τις γνώσεις του, δε θα μπορούσε να μην είναι και η συμμετοχή στη συντακτική ομάδα του OffLine Post, το οποίο σήμερα συμπληρώνει τρία χρόνια λειτουργίας. Μέσα και από αυτό το εγχείρημα, μπορεί κανείς να αντιληφθεί την τεράστια σημασία της εποικοδομητικής έρευνας, της διεύρυνσης των πνευματικών οριζόντων, αλλά και τη σπουδαιότητα του εθελοντισμού εν γένει, αν και στη χώρα μας δεν είναι τόσο διαδεδομένος όσον αφορά ειδικότερα τον τομέα της αρθρογραφίας και της γραπτής έκφρασης γνώμης.

Αν σκεφτεί, μάλιστα, κανείς ότι στο εξωτερικό η εθελοντική εργασία είναι αναγκαία προϋπόθεση είτε για την ένταξη σε κάποια πανεπιστημιακή μονάδα είτε για την εύρεση μίας θέσεως εργασίας, θα λέγαμε ότι η ελληνική κοινωνία χρειάζεται να προάγει ακόμα περισσότερο αυτόν το θεσμό και να παροτρύνει τους πολίτες της να προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες αφιλοκερδώς μεν, αλλά με απώτερο στόχο τη γνώση και τη δημιουργία. Ειδικά η νέα γενιά επιβάλλεται να συνειδητοποιήσει ότι ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής και ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να αναπτύξει δεξιότητες και ικανότητες που ενδεχομένως δε θα είχε την ευκαιρία να αποκτήσει αλλιώς.

Πηγή εικόνας: pixabay.com

Αρχικά, η λέξη εθελοντισμός προέρχεται ετυμολογικά από το ρήμα «εθέλω», που σημαίνει «θέλω πολύ» και δηλώνει μία ηθελημένη πράξη για κάποιο κοινωφελή σκοπό με ανιδιοτελή κίνητρα. Οι εθελοντές αποτελούν μια σημαντική ομάδα ανθρώπων που συνασπίζονται και μάχονται με απώτερο στόχο να ανακουφίσουν κάποια κοινωνικά στρώματα από διαφόρων ειδών προκαταλήψεις, αλλά και να ενισχύσουν τις δράσεις της κοινωνίας μπροστά σε υλικούς και άυλους κινδύνους και γενικότερα, να προσφέρουν τα μέγιστα δυνατά.

Είναι πολύ σημαντικό να συγκροτούνται τέτοιες κοινωνικές ομάδες, διότι πέραν των αποτελεσμάτων που επιτυγχάνουν, οι εθελοντές ανήκουν σε μια νέα κοινωνική ομάδα μοιραζόμενοι κοινά ενδιαφέροντα, φιλοδοξίες και ανησυχίες με τους υπόλοιπους εθελοντές. Είναι, επιπλέον, σε θέση να ανήκουν σε ένα νέο διαφορετικό κοινωνικό σύνολο, ενισχύοντας την ανθρώπινη ανάγκη του ανήκειν, ενώ ταυτόχρονα γεύονται τους καρπούς από το όμορο συναίσθημα που προκύπτει από την αίσθηση της ανιδιοτελούς προσφοράς και της βοήθειας που παρέχουν στο κοινωνικό σύνολο.

Μία διαφορετική οπτική για την αξία του εθελοντισμού, είναι η ίδια η προσφορά στον κοινωφελή σκοπό. Αδύναμες κοινωνικές ομάδες υποβοηθούνται σημαντικά, κάνοντας αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από βοήθεια να μην παραμένουν παραμελημένοι. Επιπλέον, πολλές ΜΚΟ έχουν καταφέρει να πετύχουν πολλές σημαντικές αλλαγές στη ζωή των αδύναμων και ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων, αλλά και για τα ίδια τους τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ακόμη, οι τομείς στους οποίους εκτείνεται η εθελοντική δράση είναι αμέτρητοι. Υπάρχουν κοινωφελείς οργανώσεις που μεριμνούν για τη σίτιση φτωχών ανθρώπων, για τη στέγαση των προσφύγων, για τις περιβαλλοντικές συνθήκες, για διάφορες κοινωνικές ανισότητες, για επιχειρηματικότητα και ούτω καθεξής. Συνεπώς, αν ένας άνθρωπος επιθυμεί να συνεισφέρει με τον τρόπο του, υπάρχουν διάφοροι τρόποι και λόγοι για να το κάνει, αρκεί να το επιθυμεί πραγματικά.

Πηγή εικόνας: pixabay.com

Επομένως, η αξία του εθελοντισμού έχει διπλή όψη. Από τη μία πλευρά, βρίσκονται τα οφέλη που αποκομίζουν οι κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη, ερχόμενοι σε επαφή με άτομα και οργανισμούς που είναι διατεθειμένοι να τους ενισχύσουν και να τους παρέχουν βοήθεια. Κι από την άλλη πλευρά, βρίσκονται η ικανοποίηση και τα συναισθήματα ασφάλειας και επαφής που αποκομίζουν οι εθελοντές, καθώς ανήκουν σε μια κοινωνική ομάδα και είναι σε θέση να μοιραστούν τα ενδιαφέροντα, τις ανησυχίες και τις απόψεις τους με άλλους ανθρώπους με κοινά χαρακτηριστικά.

Έτσι, λοιπόν, αν κάποιος επιθυμεί πραγματικά να βοηθήσει, υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να μπορέσει να το επιτύχει. Οπότε, όποιος έχει θέληση, έχει και τρόπο!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Εθελοντισμός | Νοιάζομαι και δρω, noiazomaikaidrw.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αγγελική Ουζουνάκη
Αγγελική Ουζουνάκη
Γεννήθηκε το ’99 στην Κομοτηνή. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Διαχείριση του Ανθρώπινου Δυναμικού και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν. Συμμετείχε την περσινή χρονιά στο εξαμηνιαίο πρόγραμμα Erasmus+ στο Universität Mannheim, όπου ενίσχυσε σε μεγάλο βαθμό την λίστα των ταξιδιωτικών της εξορμήσεων. Αγαπάει τις ξένες γλώσσες και μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά. Ασχολείται ενεργά από μικρό παιδί με πλήθος διαφορετικών αθλημάτων. Τέλος, έχει έντονο ενδιαφέρον για την ανάγνωση βιβλίων κοινωνικού περιεχομένου, αντίστοιχων εφημερίδων και ερασιτεχνικά για την φωτογραφία.