17.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός«Η Κλέφτρα των Βιβλίων», του Markus Zusak

«Η Κλέφτρα των Βιβλίων», του Markus Zusak


Της Έφης Κούσιου,

Τί θα γινόταν αν έπρεπε να κρύψεις κάτι, για να το σώσεις; Όταν η νεαρή Λίζελ φτάνει στο σπίτι των θετών γονιών της, έχοντας χάσει την οικογένειά της, το μόνο που κρατάει στα χέρια της είναι το κλεμμένο εγχειρίδιο ενός νεκροθάφτη, το οποίο δεν μπορεί καν να διαβάσει, αφού δεν ξέρει γραφή και ανάγνωση. Αυτή θα είναι και η αρχή της καριέρας της ως… κλέφτρας. Η Λίζελ θα αρχίσει να κλέβει βιβλία, βιβλία που πετάνε οι ναζί στη φωτιά για να τα κάψουν, βιβλία από τη βιβλιοθήκη του δημάρχου, βιβλία που τη συντροφεύουν στις περιπέτειές της παρέα με το φίλο της, Ρούντι, στους δρόμους της πόλης, βιβλία που θα γεμίσουν τις ώρες του άλλου φίλου της, του κυνηγημένου Μαξ. Κι ενώ οι βόμβες των Συμμάχων πέφτουν συνεχώς και οι σειρήνες ουρλιάζουν, η Λίζελ μοιράζεται τα βιβλία της με τους γείτονές της στα καταφύγια και βρίσκει σ’ αυτά παρηγοριά. Μέχρι που κάποια μέρα η σειρήνα θα αργήσει να σφυρίξει… (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Πηγή Εικόνας: pinterest.com

Αναλυτικότερα, πρόκειται για μια συγκινητική ιστορία, η οποία ακολουθεί την ζωή της Λίζελ, ενός μικρού δεκάχρονου κοριτσιού την εποχή πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Γερμανία. Μετά την σύλληψη του πατέρα της και τον θάνατο του αδελφού της, η Λίζελ δεν έχει άλλη επιλογή από το να μείνει με τους πλέον θετούς γονείς της, ονόματι Χανς και Ρόζα Χούμπερμαν. Καθώς η πρωταγωνίστρια ενηλικιώνεται με φόντο τη ναζιστική Γερμανία, την βλέπουμε να σχηματίζει μια δυνατή φιλία με τον Ρούντι, έναν ντόπιο της πόλης, να αναπτύσσει μια σχέση αγάπης με τα βιβλία, τα οποία και προμηθεύεται ή καλύτερα να πω, κλέβει από την βιβλιοθήκη της συζύγου του δήμαρχου.

Ο συγγραφέας, Markus Zusak, γεννημένος στις 23 Ιουνίου του 1975 είναι Αυστραλός με αυστριακές και γερμανικές ρίζες. Είναι περισσότερο γνωστός για τα βιβλία Η Κλέφτρα Των Βιβλίων και Είμαι Ο Αγγελιοφόρος, δύο μυθιστορήματα που έγιναν διεθνή best sellers. Σπούδασε Αγγλικά και Ιστορία στο πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, από το οποίο αποφοίτησε με πτυχίο Τεχνών και δίπλωμα εκπαίδευσης. Η Κλέφτρα Των Βιβλίων εκδόθηκε το 2005 και έκτοτε έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες. Προσαρμόστηκε επίσης ως ταινία με το ίδιο όνομα το 2013, παρόλο που οι κριτικές για την κινηματογραφική απόδοση, δεν ήταν οι αναμενόμενες, καθώς η σκληρότητα της ναζιστικής εποχής επισκιάστηκε από τις σκηνοθετικές επιλογές που ως σκοπό είχαν να συγκινήσουν, όπως φάνηκε όχι με τον πιο επιτυχημένο τρόπο.

Πηγή Εικόνας: twitter.com

Ο συγγραφέας έχει καταφέρει να δημιουργήσει τους πιο όμορφους χαρακτήρες που έχω διαβάσει ποτέ! Η πρωταγωνίστρια είναι ένα ψυχικά δυνατό κορίτσι που αντιδρά με τόσο ωραίο τρόπο στις δοκιμασίες που της δίνει η ζωή στην ιστορία. Είναι νέα και αθώα, αλλά ταυτόχρονα ένας «άγριος» χαρακτήρας που μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Πηγή Εικόνας: weheartit.com

Συνολικά θα μπορούσαμε να πούμε πως η ιστορία της πρωταγωνίστριας πρόκειται για μια από τις πιο ανθεκτικές ιστορίες της εποχής μας. Η γραφή είναι κομψή, φιλοσοφική και συγκινητική. Ακόμα και στο μήκος του, είναι ένα έργο που διαβάζεται αργά για να μπορέσεις να το απολαύσεις. Σίγουρα μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ως ένα κλασικό βιβλίο που σίγουρα θα μείνει στην ιστορία.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Markus Zusak, en.wikipedia.org, διαθέσιμο εδώ

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Έφη Κούσιου
Έφη Κούσιου
Γεννήθηκε στην Βέροια το 2001 και είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το 2018 ήταν μέλος του προγράμματος Euroscola δίνοντας την έτσι την ευκαιρία να επισκεφθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γνωρίζει αγγλικά και λατρεύει το σινεμά, την μαγειρική και τα ταξίδια.