18.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνία«Πάμε ένα ταξιδάκι;»

«Πάμε ένα ταξιδάκι;»


Της Μαριτίνας Γκίνη,

Τα τελευταία χρόνια, οι ρυθμοί της ζωής μας έχουν ενταθεί σε έναν πρωτόγνωρα δύσκολο βαθμό. Όλοι οι άνθρωποι βυθίζονται σε μία ρουτίνα από την οποία προσπαθούν με κάθε τρόπο να δραπετεύσουν, είτε πρόκειται για μερικές ώρες είτε για μερικές μέρες. Επιθυμούν να αλλάξουν παραστάσεις και να αποκτήσουν νέες εμπειρίες, οι οποίες θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την ρουτίνα τους με έναν πιο ευχάριστο τόνο. Δεν υπάρχει, λοιπόν, πιο ευχάριστος τρόπος να σπάσεις αυτήν την μονοτονία, από το να κάνεις ένα ταξίδι, το οποίο θα γίνει η αφορμή για να ξεφύγεις από ό,τι σε βασανίζει. Άλλωστε, είναι γνωστά τα πλεονεκτήματα ενός ταξιδιού.

Μέσα από τα ταξίδια οι άνθρωποι ανακαλύπτουμε πόσο ίδιοι είμαστε με τους κατοίκους άλλων χωρών και αυτό μας βοηθά να ξεπεράσουμε κάθε είδους ρατσισμό. Μαθαίνουμε την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής των άλλων λαών, τα συναισθήματα τους και, μέσα από την τριβή μας μαζί τους, καταλαβαίνουμε ότι κάθε άνθρωπος είναι σημαντικός ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκείας, ή χρώματος. Επιπλέον, τα ταξίδια μας βοηθούν να διευρύνουμε τους ορίζοντες μας, καθώς αποκτάμε νέες εμπειρίες, οι οποίες μας βοηθούν να βελτιώσουμε τις απόψεις μας. Ο τρόπος σκέψης γίνεται πιο «χρωματιστός», αναθεωρούμε τα δεδομένα μας και σχηματίζουμε ολοκληρωμένες, σφαιρικές και πολυδιάστατες ιδέες για κάθε ζήτημα που μας απασχολεί.

Πηγή εικόνας: tripfiction.com

Η τριβή μας με άλλους ανθρώπους στη διάρκεια ενός ταξιδιού μας βοηθά να γίνουμε πιο κοινωνικοί. Όσο πιο μακριά ταξιδεύουμε, τόσο περισσότερο έχουμε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε με τους ντόπιους για να μάθουμε πληροφορίες για το μέρος που επισκεφθήκαμε και, κάπως έτσι, γίνεται η αρχή για τις πιο όμορφες φιλίες. Επίσης, οι νέες φιλίες σου δίνουν το έναυσμα να ταξιδεύεις συχνότερα, προκειμένου να βλέπεις τους φίλους σου. Τα ταξίδια, πέρα από τους πνευματικούς, διευρύνουν και τους γαστρονομικούς μας ορίζοντες, καθώς γνωρίζουμε νέες γεύσεις, άπειρους συνδυασμούς κοινών υλικών, αλλά και τις διατροφικές συνήθειες κάθε λαού. Ανατρέπεις τα μαγειρικά σου δεδομένα και αποκτάς μια ευρεία άποψη γύρω από το φαγητό, το οποίο έτσι κι αλλιώς φέρνει κοντά τους ανθρώπους.

Επιπροσθέτως, τα ταξίδια μας βοηθούν να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα οικονομικά μας. Μας βάζουν σε μια διαδικασία αποταμίευσης, ώστε να πραγματοποιηθεί το ταξίδι και στη διάρκεια του ταξιδιού μαθαίνουμε να χειριζόμαστε τα οικονομικά μας ανάλογα με το budget που εμείς οι ίδιοι έχουμε ορίσει στον εαυτό μας. Άλλη μία αρετή που μας προσφέρει το ταξίδι είναι αυτή της υπομονής. Από τη στιγμή που ξεφεύγουμε από τη ρουτίνα μας, γινόμαστε πιο ευέλικτοι και πιο ευπροσάρμοστοι σε κάθε απρόοπτο γεγονός που μπορεί να διαδραματιστεί στη διάρκεια ενός ταξιδιού. Είναι, επίσης, μια μορφή εξάσκησης για κάθε άνθρωπο που δεν έχει και τις καλύτερες γνώσεις γεωγραφίας και προσανατολισμού. Ο περίπατος σε άγνωστες πόλεις και χωριά γίνεται η αφορμή για να μάθεις καινούργια μέρη και να διευρύνεις την γεωγραφική σου κατάρτιση, αλλά και να χρησιμοποιήσεις τον προσανατολισμό σου σε περίπτωση που χαθείς.

Πηγή εικόνας: i0.wp.com

Εν κατακλείδι, τα ταξίδια μας βοηθούν να συνθέσουμε ένα πάζλ αναμνήσεων που θα μας συνοδεύει σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Οι εικόνες που θα αποτυπώνονται από τοπία πρωτόγνωρης ομορφιάς, οι άνθρωποι που θα γνωρίσουμε, οι πολιτισμοί που θα ανακαλύψουμε. Όλα αυτά θα κάνουν τη ζωή μας ομορφότερη και θα δημιουργήσουν μία σειρά αναμνήσεων στις οποίες θα μπορούμε να ανατρέχουμε κάθε φορά που η ρουτίνα θα μας πνίγει.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • 10 λόγοι που τα ταξίδια σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο, maxmag.gr, Διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριτίνα Γκίνη
Μαριτίνα Γκίνη
Γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1999. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λατρεύει τον εθελοντισμό, τα ταξίδια και τα βιβλία που μπορούν να την ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή.