20.9 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΣτρατηγική συνεργασία Renault-Geely για τις αγορές της Κίνας

Στρατηγική συνεργασία Renault-Geely για τις αγορές της Κίνας


Του Άρη Κατσίδη,

Η Renault ανακοίνωσε την Δευτέρα (9/8) ότι επιστρέφει στην Κίνα, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, μετά από ένα χρόνο απουσίας, αφού θα δημιουργήσει μια κοινή επιχείρηση υβριδικών αυτοκινήτων με τον όμιλο Geely Holding. Υπενθυμίζουμε ότι η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία είχε αποχωρήσει από τη «χώρα του δράκου» μετά το τέλος της κοινοπραξίας με την Dongfeng Motor Group, το 2020.

Οι δύο εταιρείες υπέγραψαν στρατηγική συμφωνία με σκοπό την σύσταση μιας κοινής επιχείρησης, που θα έχει ως σκοπό την κατασκευή και την πώληση υβριδικών αυτοκινήτων (petrol-electric) υπό την επωνυμία της Renault στην Κίνα, χρησιμοποιώντας τις τεχνολογίες, τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις εγκαταστάσεις της Geely, με την γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία να επικεντρώνεται και στο κομμάτι των πωλήσεων και του μάρκετινγκ. Παράλληλα, εξετάζουν και την περίπτωση να κατασκευάσουν αυτοκίνητα πλήρως ηλεκτρικά, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Ως μέρος της συμφωνίας ήταν και να πωλούνται αυτοκίνητα της Geely Lynk στην Νότια Κορέα στα μαγαζιά που βρίσκεται και η Renault, η οποία έχει επιρροή στην κατασκευή και πώληση αυτοκινήτων εκεί για πάνω από δύο δεκαετίες. Η συμφωνία ανάμεσα στις δύο αυτοκινητοβιομηχανίες θα αφορά αρχικά τις αγορές στην Κίνα και στην Νότια Κορέα, αλλά πιθανότατα να επεκταθεί και στις υπόλοιπες ταχέως αναπτυσσόμενες ασιατικές αγορές.

Πηγή εικόνας: scmp.com

Βέβαια, αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με τη συνεργασία της Geely με την Daimler από το 2019, όταν αυτή η επιχειρηματική προσπάθεια είχε ως σκοπό την κατασκευή στην Κίνα και την πώληση ηλεκτροκίνητων Smart βασισμένα στην τεχνολογία της Geely, αλλά χρησιμοποιώντας το παγκόσμιο δίκτυο πωλήσεων της γερμανικής εταιρείας. Παρότι και οι δύο συμφωνίες έχουν ως έναν εταίρο, την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία, πρόκειται για τελείως διαφορετικές δουλειές.

Για την Geely, η οποία είναι η μεγαλύτερη κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία στον τομέα των πωλήσεων, η νέα κοινοπραξία της με την Renault θα ενισχύσει τις σχέσεις της και την δυναμική της στον χάρτη της αυτοκίνησης, ενώ με τις συνεργασίες στις οποίες παρέχει τεχνολογίες, αλυσίδες εφοδιασμού και κατασκευής, καταφέρνει να μειώσει το κόστος της κατασκευής των αυτοκινήτων και να πουλήσει στην αγορά αμάξια με γνωστά brands, και με αυτόν τον τρόπο να προσελκύσει μεγαλύτερο κοινό.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης Κατσίδης
Άρης Κατσίδης
Είναι φοιτητής του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις οικονομικές ειδήσεις, ενώ παρακολουθεί σταθερά το χρηματιστήριο. Ως χόμπι έχει τον αθλητισμό, την ιστορία, την γεωγραφία, αλλά και τα ταξίδια.