18.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΤοίχος ανοσίας: Βασιζόμαστε στους μαθητές

Τοίχος ανοσίας: Βασιζόμαστε στους μαθητές


Του Θάνου Παπαδογιάννη,

Όπως επανειλημμένα έχω αναφέρει είμαι υπέρ του εμβολίου και έχω εμβολιαστεί από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκω. Η άποψή μου αυτή δεν έχει αλλάξει. Παρ’ όλα αυτά, έχω ενδοιασμούς για την επιλογή εμβολιασμού των μαθητών και των μαθητριών ηλικίας 12-17 από τώρα.

Αυτή τη στιγμή έχουμε ξεπεράσει τον πλήρη εμβολιασμό του μισού πληθυσμού μας. Περισσότερα από 5 εκατομμύρια άτομα είναι πλέον εμβολιασμένα και με τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Σε κάθε ηλικιακή ομάδα από τα 45 έτη και άνω υπάρχει ένα ποσοστό περίπου 30%, το οποίο είναι ακόμα ανεμβολίαστο. Το ποσοστό αυτό κυμαίνεται στο 50-65% όσο κατεβαίνει η ηλικία του ενήλικου πληθυσμού. Σύμφωνα με έρευνα της Pulse για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ περίπου 3.138.000 είναι οι ανεμβολίαστοι ενήλικες στην Ελλάδα.

Η μόνη ηλικιακή ομάδα η οποία έχει πάρει ένα bonus για να εμβολιαστεί -ένα προνόμιο που μπορεί να πείσει κάποιους να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα- είναι οι 18-25. Οι υπόλοιποι ακούν απλά την προτροπή για εμβολιασμό από την πολιτεία. Θα μπορούσε η κυβέρνηση, ενδεχομένως, να δώσει ένα κίνητρο και στους υπόλοιπους πολίτες, χωρίς αναγκαστικά να είναι χρηματικό ποσό. Τότε, τα ποσοστά εμβολιασμένων μπορεί και να ήταν υψηλότερα.

Πηγή εικόνας: eurokinissi/ Γιώργος Κονταρίνης

Αυτό που εκλαμβάνω για τον εμβολιασμό του ανήλικου πληθυσμού είναι πως εξαιτίας του ότι η πολιτεία δεν κατάφερε να πείσει τους ενήλικες να εμβολιαστούν πριν έρθει το Φθινόπωρο και δεδομένου του ότι χρειαζόμαστε ένα τοίχος ανοσίας με το 75% του πληθυσμού μας εμβολιασμένο για την είσοδο στη νέα σεζόν, αναγκαζόμαστε να βασιστούμε πλέον στους μαθητές και τις μαθήτριες γυμνασίου και λυκείου.

Καταλαβαίνω πως το ρίσκο που υπάρχει και πάλι για το άνοιγμα των σχολείων από την νέα σχολική χρονιά είναι μεγάλο. Τα παιδιά από τις αρχές Σεπτεμβρίου θα κληθούν να επιστρέψουν στις αίθουσες σχολείων, φροντιστηρίων, φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, αθλητικών συλλόγων. Το κάθε παιδί καθημερινά θα βρίσκεται σε διαφορετικούς χώρους και θα συνυπάρχει με διαφορετικά κάθε φορά άτομα. Αυτός ήταν και ο φόβος που ώθησε την αδερφή μου, 16 χρονών, να κλείσει ραντεβού με το που άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή της ομάδα.

Πηγή εικόνας: sporttime.gr

Από την στιγμή, βεβαίως, που οι ειδικοί είπαν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και έδωσαν το πράσινο φως για τον εμβολιασμό των ηλικιακών ομάδων 12-15 και 15-17, δεν έχουμε παρά να τους εμπιστευτούμε.

Με την απόφαση της πολιτείας, όμως, είμαι επιφυλακτικός, καθώς πρώτα έπρεπε να χτιστεί το τείχος ανοσίας από τους ενήλικες, που έχουν χρέος απέναντι στα παιδιά τους να φτιάξουν έναν υγιή κόσμο γύρω τους, και μετά να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ανηλίκων.

Αφού όμως η αρχή έχει γίνει και η πλατφόρμα είναι ανοιχτή…

Eμβολιάστε τα παιδιά σας!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Παπαδογιάννης
Θάνος Παπαδογιάννης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2002 και είναι πρωτοετής φοιτητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο. Του αρέσει να γράφει και να ακούει μουσική από τα βινύλια του και να τα μοιράζετε στην ραδιοφωνική του εκπομπή. Θέλει να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική. Έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων και του αρέσει να είναι ενεργός πολίτης. Αναζητά εκδηλώσεις που αφορούν τον τομέα της πολιτικής και δράσεις εθελοντισμού.