20.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝομικά ΘέματαΕθνικός Διαγωνισμός Εικονικής ΔίκηςΝίκη Ορφανίδου: «Η Νομική Επιστήμη δεν είναι μια θεωρητική επιστήμη»

Νίκη Ορφανίδου: «Η Νομική Επιστήμη δεν είναι μια θεωρητική επιστήμη»


Συνέντευξη στην Ιωάννα Μπινιάρη,

Στο πλαίσιο της διεξαγωγής του 7ου Εθνικού Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης, που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Νομικών – Τμήμα Ελλάδος, ELSA Greece, αργυρός χορηγός της διοργάνωσης διετέλεσε η Κυριακίδης – Γεωργόπουλος Δικηγορική Εταιρεία. Στην τελετή έναρξης του Διαγωνισμού, μάλιστα, που έλαβε χώρα στο Μουσείο Μπενάκη, πραγματοποιήθηκε και μια σύντομη παρουσίαση της εν λόγω εταιρείας από την εκπρόσωπό της και δικηγόρο, κα Νίκη Ορφανίδου, LLM Counsel Litigation Arbitration.

Η κα Ορφανίδου, με χαρά, αποδέχτηκε την πρόσκληση και παραχώρησε μια συνέντευξη στο OffLine Post, απαντώντας σε ορισμένα φλέγοντα ερωτήματα, τόσο σχετικά με το διαγωνισμό όσο και με τη νομική επιστήμη εν γένει. Παράλληλα, σχολίασε και τα νέα δεδομένα που επέφερε η πανδημία covid-19 και μοιράστηκε τις ελπίδες της για τη νέα γενιά.

  • Τι ελπίζετε για τη νέα γενιά; Θεωρείτε ότι τέτοιου είδους δράσεις, οι οποίες ενδεχομένως δεν υπήρχαν παλαιότερα, βοηθούν στη δημιουργία επιστημόνων με γνώσεις, όρεξη και πάθος για έρευνα;

Ελπίζω να δοθούν στη νέα γενιά οι ευκαιρίες να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που έχουν αποκτήσει και να εκφράσουν στην πράξη το δυναμισμό, την όρεξη και τον ενθουσιασμό τους. Από την επαφή μαζί τους, διαπιστώνει κανείς ότι το επίπεδο των φοιτητών Νομικής είναι πολύ υψηλό και, πέραν των σημαντικών τους ακαδημαϊκών επιδόσεων, εκδηλώνεται αξιοσημείωτη διάθεση ενεργής συμμετοχής σε δράσεις, όπως είναι ο Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης, που διοργανώνει η ELSA Ελλάδος. Είναι, πέραν πάσης αμφιβολίας, βέβαιο ότι δράσεις, όπως ο Εθνικός Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης, δίνουν την ευκαιρία στους φοιτητές Νομικής να γνωρίσουν τη διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης, να λάβουν μια πρώτη εικόνα για τη λειτουργία της, να εκφράσουν τις ιδέες και τους προβληματισμούς τους και να προάγουν τη συνεργασία μεταξύ τους, ερευνώντας σε βάθος και χρησιμοποιώντας στην πράξη τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Μακάρι να υπάρξουν στο μέλλον και άλλες δράσεις, όπως η συγκεκριμένη, οι οποίες θα κινητοποιήσουν τους Έλληνες φοιτητές Νομικής να εμβαθύνουν στο Δίκαιο και στα εργαλεία της Νομικής Επιστήμης.

  • Πόσο δύσκολη είναι η μετάβαση από τη θεωρητική ενατένιση στην πρακτική εναρμόνιση;

Το θεωρητικό υπόβαθρο είναι η προϋπόθεση και η βάση για να προχωρήσει κανείς εν συνεχεία στην πράξη. Χωρίς θεωρία, δε νοείται πράξη. Αφού ολοκληρώσει, λοιπόν, τις σπουδές του, ο απόφοιτος Νομικής θα κληθεί, στο πλαίσιο μιας απαιτητικής αγοράς εργασίας, να μετουσιώσει στην πράξη όσα έχει αφομοιώσει. Κατά το στάδιο, λοιπόν, της πρακτικής εναρμόνισης, θα χρειαστεί να εξασκήσει και να καλλιεργήσει πρόσθετες δεξιότητες, όπως η αποφασιστικότητα, η συνεργασία, η κοινωνική επιδεξιότητα, η εφευρετικότητα, η ικανότητα παράθεσης και προβολής των νομικών του απόψεων με σωστή επιχειρηματολογία. Γι’ αυτόν, ακριβώς, τον λόγο, δράσεις, όπως αυτή του Εθνικού Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης, εμφανίζουν εξέχουσα σημασία, αφού δίνουν την ευκαιρία για την ταυτόχρονη συνύπαρξη θεωρίας και πράξης και άρα, για τη λήψη μιας πρώτης εικόνας των δεξιοτήτων, που θα χρειασθεί να αναπτύξουν οι φοιτητές Νομικής κατά την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

  • Τι θα αλλάζατε στον τρόπο διδασκαλίας της Νομικής στη χώρα μας;

Η ερώτηση αυτή είναι φρονιμότερο να απαντηθεί από όσους έχουν μία πρόσφατη εικόνα του τρέχοντος τρόπου διδασκαλίας στις Νομικές Σχολές της χώρας μας. Ωστόσο, αυτό που διαπιστώνουμε, ως εταιρεία και προσωπικά, από τη συνεργασία και τη συναναστροφή με τους νέους νομικούς – συναδέλφους είναι το εξαιρετικό επίπεδο των γνώσεών τους και η αρτιότητα της νομικής τους σκέψης, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι σπουδές που πραγματοποιούν στις Νομικές Σχολές της χώρας και η διδασκαλία που λαμβάνουν από εξαιρετικούς ακαδημαϊκούς, τους προσφέρουν τις γνώσεις και τις πληροφορίες και τους βοηθούν να καλλιεργήσουν τη νομική τους αντίληψη, ώστε να μπορέσουν εν συνεχεία να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του επαγγέλματός τους.

Στιγμιότυπο από την τελετή έναρξης του 7ου Εθνικού Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη / Πηγή Εικόνας: Facebook ELSA Greece (ΕΔΕΔ)
  • Πώς κρίνετε την αποδοτικότητα της εξ αποστάσεως διδασκαλίας σε σύγκριση με τη διά ζώσης;

Και πάλι νομίζω ότι οι διδάσκοντες Καθηγητές των Νομικών Σχολών και οι φοιτητές πρέπει να απαντήσουν σε αυτήν την ερώτηση. Αυτό, ωστόσο, που καθίσταται αδιαμφισβήτητο είναι ότι η πανδημία, μέσα σε όλα τα σοβαρά προβλήματα και τις δυσκολίες που προκάλεσε και συνεχίζει, δυστυχώς, να προκαλεί, δημιούργησε, εν τούτοις, την ανάγκη να αξιοποιηθούν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα τα τεχνολογικά μέσα και έτσι, να χρησιμοποιηθεί η εξ’ αποστάσεως διδασκαλία ως εναλλακτικός τρόπος πραγματοποίησης των πανεπιστημιακών σπουδών. Κάτι αντίστοιχο έγινε και στον χώρο της εργασίας. Ωστόσο, θεωρώ ότι η αλληλεπίδραση και η διαδραστικότητα της δια ζώσης διδασκαλίας αποτελούν σημαντικά πλεονεκτήματα αυτής, τα οποία την καθιστούν, κατά την άποψή μου, προτιμητέα.

  • Πόσο η πανδημία του Covid-19 δοκίμασε τα όρια της ελευθερίας;

Σίγουρα, η υψηλή μεταδοτικότητα του ιού και τα προβλήματα στο σύστημα υγείας, τόσο της χώρας μας όσο και των άλλων χωρών, οδήγησαν στη σταδιακή υιοθέτηση, από τα περισσότερα κράτη του κόσμου, μέτρων και παρεμβάσεων για την προστασία της υγείας, την ενίσχυση του υγειονομικού συστήματος και τη στήριξη της οικονομίας, περιορίζοντας επιμέρους ατομικά και συλλογικά δικαιώματα. Από νομικής και συνταγματικής απόψεως, χωρεί μεγάλη συζήτηση επί του ζητήματος. Πρακτικά δε, είναι δεδομένο ότι παρόλο που οι περιορισμοί ήταν και είναι αναγκαίοι για την προστασία της υγείας όλων μας, εν τούτοις, σίγουρα δοκίμασαν τα όρια της ελευθερίας μας, με σημαντικές οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις. Σε κάθε, όμως, περίπτωση, τα περιοριστικά αυτά μέτρα, επί τη βάσει της αρχής της αναλογικής εφαρμογής τους, αποτέλεσαν και αποτελούν το εχέγγυο αναχαίτισης της διασποράς του ιού και εν τέλει, όπως όλοι ευχόμαστε, εξόδου μας από την παγκόσμια αυτή κρίση.

  • Θεωρείτε ότι κάθε πρόβλημα έχει και μια νομική προσέγγιση; Τελικά, η Νομική Επιστήμη είναι παρούσα μόνο στα δικαστήρια, ή και στην καθημερινή μας ζωή;

Η νομική επιστήμη δεν είναι μία θεωρητική επιστήμη. Το αντίθετο μάλιστα. Το δίκαιο απαντά σε κάθε έκφανση της πραγματικότητας, της καθημερινής ζωής και εφαρμόζεται σε πλήθος καθημερινών ζητημάτων, όπως εμπορικών, οικονομικών, οικογενειακών, κληρονομικών κ.λπ. Για τον λόγο αυτό, θεωρώ ότι κάθε πρόβλημα έχει μία ή περισσότερες νομικές προεκτάσεις και για την κατανόηση και σωστή αντιμετώπισή του, η επίκληση και εφαρμογή του δικαίου αποτελούν προϋπόθεση.

Ευχαριστούμε θερμά την κα. Ορφανίδου για την παραχώρηση της συνέντευξης!
Η κα Νίκη Ορφανίδου, εκπρόσωπος της δικηγορικής εταιρίας «Κυριακίδης – Γεωργόπουλος», αργυρού χορηγού της διοργάνωσης του 7ου Εθνικού Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης / Πηγή Εικόνας: kglawfirm.gr

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ιωάννα Μπινιάρη
Ιωάννα Μπινιάρη
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997 και κατάγεται από την Επίδαυρο, όπου και μεγάλωσε. Είναι απόφοιτη της Νομικής Σχολής Αθηνών και εργάζεται ως ασκούμενη δικηγόρος. Το πάθος της, από μικρή ηλικία, είναι η εκμάθηση ξένων γλωσσών και τα ταξίδια. Στον ελεύθερό της χρόνο απολαμβάνει την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων, την παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών και κινηματογραφικών ταινιών αλλά και την ενασχόληση με τη γυμναστική. Διετέλεσε Αρχισυντάκτρια Κοινωνικών Θεμάτων του OffLine Post από τον Μάρτιο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2022.