18.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤο πρώτο παγκάκι δημόσιου θηλασμού ευελπιστεί να καταρρίψει κάθε προκατάληψη

Το πρώτο παγκάκι δημόσιου θηλασμού ευελπιστεί να καταρρίψει κάθε προκατάληψη


Της Κυριακής Μαλλιαρίδου,

«Όχι, δε θα έρθω θα πεινάσει το μωρό και δε θα ξέρω τι να κάνω», «Μα πώς να το θηλάσω δημόσια, να με βλέπει ο κόσμος και να κοροϊδεύει;», «Μία φορά που θήλασα το μωρό σε ένα καφέ, η διπλανή παρέα μου έκανε παρατήρηση». Δυστυχώς, όλες αυτές οι φράσεις αποτελούν σκέψεις και βιώματα γυναικών που θήλασαν το μωρό τους σε κοινή θέα κι ένιωσαν την κατακραυγή του κόσμου σαν να διέπρατταν έγκλημα. Πολλές μητέρες που επιλέγουν να θηλάσουν δημόσια εισπράττουν πλήθος σεξιστικών σχολίων. Τελικά, μιλάμε για πρόοδο ή για οπισθοδρόμηση;

Πρόκειται για ένα δικαίωμα που προσπάθησαν και κατάφεραν να κατοχυρώσουν οι γυναίκες με παγκόσμιας εμβέλειας πορείες και διαδηλώσεις, αφού πρόκειται για βασική και συχνή ανάγκη των μωρών. Είτε βρίσκονται στο εργασιακό τους περιβάλλον είτε στο σούπερ μάρκετ είτε για μία βόλτα σε εξωτερικό χώρο οι μητέρες δεν πρέπει να νιώθουν ντροπή, αλλά άνεση, καθώς ο θηλασμός είναι ζωτικής σημασίας ανάγκη για το παιδί.

Αναμφισβήτητα, θα ήταν μεγίστης σημασίας για τις ίδιες να υπάρχει σε καφέ, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και σε διάφορα σημεία εξωτερικών χώρων ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου θα μπορούν να εισέρχονται για να θηλάσουν αλλά και να αλλάξουν πάνα στα μωρά, αποφεύγοντας έτσι τα αδιάκριτα βλέμματα των περαστικών. Είναι αναγκαίο, οι μητέρες να απενοχοποιηθούν και όλοι να εξοικειωθούμε στη θέα του θηλασμού, έτσι ώστε να τις βοηθήσουμε στο να μη βρίσκονται σε «κατ’ οίκον περιορισμό» λόγω της γαλουχίας. Ας μην ξεχνάμε πως έτσι η μητέρα δεν χρειάζεται να αρνηθεί την κοινωνική ζωή της ή να αποχωριστεί το παιδί της, προκειμένου να ανταποκριθεί στις πολυάριθμες υποχρεώσεις της ή σε δραστηριότητες που επιθυμεί να λάβει μέρος.

Πηγή εικόνας: childit.gr

Χαρά και συγχρόνως μία γλυκιά ανακούφιση προκαλεί το γεγονός πως το Βέλγιο πρωτοπόρησε, δημιουργώντας το πρώτο δημόσιο παγκάκι θηλασμού, αποσκοπώντας στη διάλυση κάθε είδους προκατάληψης και ρατσιστικής αντίληψης επί του θέματος. Παρόλο που ο δημόσιος θηλασμός στο Βέλγιο προστατεύτηκε πρόσφατα από το νόμο και οι γυναίκες μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, εάν αντιμετωπίσουν αρνητικές αντιδράσεις σχετικά με αυτόν, δεν αισθάνονται όλες οι μητέρες απόλυτα άνετα να θηλάζουν το μωρό τους δημόσια. Αυτό συμβαίνει καθώς το βλέμμα άλλου ατόμου, η μη οικειότητα στο περιβάλλον και οι πιθανές διαρροές γάλακτος, μπορούν γρήγορα να προκαλέσουν άγχος κατά τη σίτιση ενός παιδιού. Το παγκάκι, που δημιουργήθηκε από τη σχεδιάστρια με έδρα τη Γάνδη, Leda Devoldere, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε οι γυναίκες να μην χρειάζεται να είναι μόνες τους, αν δεν θέλουν να είναι και έχει μία θέση ανάμεσα στα δύο καθίσματα όπου το μωρό μπορεί να ξαπλώσει με ασφάλεια για ύπνο ή για αλλαγή της πάνας.

Ας ξεπεράσουμε λοιπόν, όλα αυτά τα ταμπού που μας κρατάνε δέσμιους και δεν μας επιτρέπουν να προοδεύσουμε είτε σαν μονάδες είτε μαζικά. Ο θηλασμός είναι ευλογία και είναι άξιος θαυμασμού, τίποτα λιγότερο! Ένα μεγάλο χειροκρότημα σε όσες μητέρες το τολμούν δημόσια κι ένα ακόμη μεγαλύτερο για όσες νιώθουν ενοχές, ώστε να πάρουν θάρρος.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Το πρώτο παγκάκι δημόσιου θηλασμού στο Βέλγιο είναι γεγονός και σπάει όλα τα ταμπού, infokids.cy, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριακή Μαλλιαρίδου
Κυριακή Μαλλιαρίδου
Γεννήθηκε και ζει στην Ξάνθη. Έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Κομοτηνή). Επιμορφώθηκε στην «Ειδική Αγωγή κι Εκπαίδευση», «Στην Σχολική Ψυχολογία» και στην «Ελληνική ως Δεύτερη Ξένη Γλώσσα» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Είναι κάτοχος διπλώματος άριστης γνώσης της Αγγλικής γλώσσας και Η/Υ. Η θέλησή της να προσφέρει «τροφή» για σκέψη και προβληματισμό την οδήγησε στην σύνταξη άρθρων. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με το βόλεϊ, με προγράμματα Φιλαναγνωσίας και είναι λάτρης των ταξιδιών.