17.9 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΙταλία, Τουρισμός, Δέλτα

Ιταλία, Τουρισμός, Δέλτα


Του Παναγιώτη Παναγιωτακόπουλου,

Τις τελευταίες μέρες, οι αριθμοί για τη γείτονα χώρα μιλούν και δυστυχώς όσα έχουν να πουν δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, ο κορωνοϊός είναι για τα καλά μέρος της καθημερινότητας του παγκόσμιου γίγνεσθαι. Εδώ και κάποιες εβδομάδες, μία νέα μετάλλαξη Δέλτα, όπως συνηθίζεται να αναφέρεται, έχει κάνει την εμφάνιση της και ταλαιπωρεί εκ νέου το υγειονομικό σύστημα του πλανήτη. Στα θύματά του αυτήν τη φορά συγκαταλέγεται και ο τουρισμός, αφού, όπως αναφέρει η ιταλική εμπορική ένωση Confcommercio και η εταιρία δημοσκοπήσεων Swg, ο εισαγόμενος τουρισμός είναι αισθητά μειωμένος συγκριτικά με το 2019, ενώ ακόμα και ο εγχώριος έχει υποστεί περιορισμούς στη διάρκεια και στα έξοδα.

Αναλυτικότερα, από τον αρχικό αριθμό των 17 εκατομμυρίων Ιταλών που φέρονταν να έχουν ήδη πακετάρει τα πράγματά τους, πάνω από το ένα τρίτο, το 34% (!), ανέφερε πως ακύρωσε τις όποιες μετακινήσεις, ενώ το 30% δηλώνει πανέτοιμο να προχωρήσει σε ακυρώσεις στην περίπτωση που η κατάσταση σε ό,τι έχει να κάνει με την πανδημία βγει εκτός ελέγχου. Την ίδια ώρα, οι πιστοί στο ραντεβού τους με τις εξορμήσεις ήταν κατά 8 εκατομμύρια λιγότεροι σε σχέση με το τελευταίο φυσιολογικό, με τα παλιά δεδομένα, έτος, το 2019. Το διάστημα της μιας εβδομάδας μακριά από τη μόνιμη κατοικία τους θα ξεπεράσουν μόλις 28% των ταξιδιωτών, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που θα προτιμήσουν τις αποδράσεις σύντομής διάρκειας, μίας με δύο ημερών, στις αρχές του φθινοπώρου. Τέλος, μία συντριπτική πλειοψηφία, της τάξεως του 90%, επέλεξαν την παραμονή εντός συνόρων για τις όποιες, έστω μικρής διάρκειας, εξορμήσεις τους.

Πηγή εικόνας: euractive

Ανάμεσα στις χώρες που φέρονται να αντέχουν το κύμα της μετάλλαξης Δέλτα, βρίσκονται Ελλάδα και Ισπανία, για πόσο όμως ακόμα; Ήδη οι Ιταλοί, δήλωσαν βροντερά υπέρ της χρήσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, το 79% συγκεκριμένα, κι όμως «έπεσαν» όταν τέθηκαν αντιμέτωποι για μία ακόμα φορά με τον ιό.

Κάπου εδώ, γεννώνται εύλογα ερωτήματα γύρω από το πόσο θα αντέξουν ακόμα τα συστήματα των άλλων χωρών και εν προκειμένω της χώρας μας. Καλός ο τουρισμός, η σημαντικότερη μερίδα του ελληνικού ΑΕΠ, όμως διαρκεί τρεις, ίσως και τέσσερις μήνες. Ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει το τι θα ακολουθήσει σε επίπεδο οικονομιών από τον Σεπτέμβρη και έπειτα; Μάλλον κανένας και οι εκτιμήσεις σίγουρα δε θα είναι και οι καλύτερες, αναφορικά με το μέλλον πολλών ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στη χώρα, σε περίπτωση που ένας νέος κύκλος lockdown τεθεί σε ισχύ το προσεχές διάστημα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Ιταλία: Σε δύσκολη θέση ο τουρισμός λόγω της παραλλαγής Δέλτα, Capital. Διαθέσιμο εδώ.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Παναγιώτης Παναγιωτακόπουλος
Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τον ενδιαφέρει η καινοτομία στον κλάδο των οικονομικών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια και προσομοιώσεις. Λατρεύει τα ταξίδια, γι' αυτό και δεν σταματά να παρακολουθεί διάφορα προγράμματα Erasmus+ ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τα μέσα Ιουνίου 2020 ως τα τέλη Μάρτιου 2022 διετέλεσε Αρχισυντάκτης Οικονομικών του OffLine Post.