21.1 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΘέατρο«Το Νυφικό Κρεβάτι», με συστατικά το γέλιο και την αληθοφάνεια, ταξιδεύει σε...

«Το Νυφικό Κρεβάτι», με συστατικά το γέλιο και την αληθοφάνεια, ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα!


Της Κυριακής Μαλλιαρίδου, 

Μετά από μια χρονιά που μας εξουθένωσε όλους ψυχικά, ήρθε η ώρα για στιγμές ξεγνοιασιάς, χαλάρωσης και φυσικά, γέλιου! Αν είσαι λάτρης κι εσύ των θεατρικών παραστάσεων, μην παραλείψεις αυτό το καλοκαίρι να δεις «Το Νυφικό Κρεβάτι». Ένα δημιούργημα που αναμφίβολα αφήνει τον καθένα μας να ταυτιστεί με τους πρωταγωνιστές και τις ενδοοικογενειακές καταστάσεις που βιώνουν.

Αναμφισβήτητα, πρόκειται για ένα περίτεχνα δοσμένο κωμικό έργο που φέρει την υπογραφή του Ολλανδού συγγραφέα Jan de Hartog. Από το 1951, που έκανε πρεμιέρα, έως σήμερα έχει γοητεύσει μεγάλες θεατρικές σκηνές τόσο της Ευρώπης αλλά και της Αμερικής. Το έργο πρωτοανέβηκε στην Ελλάδα το 1957 με το «θείο ζεύγος», Έλλη Λαμπέτη και Δημήτρη Χορν στους ρόλους του ζευγαριού, στη συνέχεια, το 1977, με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Γιάννη Φέρτη και το 2000, με τον Νίκο Σεργιανόπουλο και τη Ρένια Λουιζίδου. Και οι τρεις αυτές απόπειρες να ανέβει το έργο σημείωσαν στον καιρό τους μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία. Φέτος, ακολουθεί μια καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με πρωταγωνιστές την Πηνελόπη Αναστασοπούλου και τον Ορέστη Τζιόβα. Η εν λόγω παράσταση αποτελεί μια διασκευή των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου σε απόδοση – σκηνοθεσία. Αν θα έπρεπε να διαλέξω μονάχα ένα στοιχείο του έργου για να καταλάβω τι οδηγεί στην πολύχρονη επιτυχία του, αυτό θα ήταν πως όλα τα γεγονότα είτε ευτυχή είτε δυστυχή οδηγούν σε έναν κοινό παρονομαστή, στο συζυγικό κρεβάτι. Με μεγάλη αίσθηση του χιούμορ και της πραγματικότητας έχουν καταφέρει να εισβάλλουν σε κάθε «νυφικό κρεβάτι» και να αντικατοπτρίσουν κάθε ηλικιακή φάση που περνά ένα ζευγάρι.

Πηγή Εικόνας: Φωτογράφος Παράστασης Zak Viemon

Η υπόθεση θέτει στο επίκεντρο τον Μάικ και την Αγνή, ένα ζευγάρι που παρακολουθούμε από τη γνωριμία τους και την πρώτη νύχτα του γάμου μέχρι και το τέλος της ζωής τους. Οι δύο ήρωες συναντιούνται σε μικρή ηλικία, ερωτεύονται, αγαπιούνται και παντρεύονται. Ουσιαστικά, όμως, είναι δύο άνθρωποι που μεγαλώνουν και πορεύονται μαζί. Μοιράζονται άγχη, διαφωνούν, τσακώνονται, μονιάζουν και μέσα σε όλα αυτά μεγαλώνουν και τα δύο παιδιά τους. Προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία την εφηβεία των παιδιών και τους καβγάδες, που, φυσικά, δε λείπουν από κανένα σπίτι. Η απιστία εμφανίζεται ανάμεσά τους, αλλά το δυνατό συναίσθημα της αγάπης είναι αυτό που θα καταφέρει στο τέλος να προσπεράσει και να νικήσει κάθε εμπόδιο. Αφού πέρασαν από «40 κύματα», ηλικιωμένοι πια αποφάσισαν να απομονωθούν σε ένα σπίτι δίπλα στη θάλασσα.

Ο συγγραφέας, με έντονο το στοιχείο του συναισθήματος, πέτυχε να κρατά σε εγρήγορση το κοινό εδώ και 70 χρόνια, μόνο και μόνο γιατί δίνει το έναυσμα στους ανθρώπους να κάνουν το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο, που είναι ταυτόχρονα και το πιο απλό: Να μάθουν να αγαπιούνται! Το νυφικό κρεβάτι εξυμνεί τη συντροφικότητα, την αγάπη, μα πάνω απ’ όλα στον έγγαμο βίο.

Εν αναμονή της παράστασης. Πηγή Εικόνας: Προσωπικό αρχείο Κυριακής Μαλλιαρίδου

Έχοντας παρακολουθήσει την παράσταση, θα ήθελα να τονίσω πως σχετικά με τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών η Πηνελόπη Αναστασοπούλου με περίσσεια ταλέντου ενσαρκώνει τη μητέρα, τη σύζυγο και τη γυναίκα που έχει ανησυχίες, φόβους, αδυναμίες, αλλά μπροστά στο αγαθό που λέγεται οικογένεια, βρίσκει το μεγαλείο ψυχής και τη δύναμη που καλείται κάθε γυναίκα της εποχής μας να διαθέτει! Από την άλλη εξίσου κι ο Ορέστης Τζιόβας ανταποκρίνεται επάξια στο ρόλο του άντρα και του πατέρα που έχει φιλοδοξίες, πάθη και αγωνιά για το μέλλον της οικογένειας του, ώστε να μη τους λείψει τίποτα! Έχουν καταφέρει να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών και φεύγοντας σου δίνουν ένα ηθικό δίδαγμα, που θα κρατήσεις μέσα σου σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεσαι, για να το μνημονεύεις. Προσωπικά, τους ευχαριστώ που μέσα από το γέλιο τονίζουν και υπενθυμίζουν σε όλους μας τα απλά και καθημερινά! Εσύ ακόμη να κλείσεις το εισιτήριό σου;


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Εισιτήρια και πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε εδώ.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριακή Μαλλιαρίδου
Κυριακή Μαλλιαρίδου
Γεννήθηκε και ζει στην Ξάνθη. Έχει αποφοιτήσει από το τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Κομοτηνή). Επιμορφώθηκε στην «Ειδική Αγωγή κι Εκπαίδευση», «Στην Σχολική Ψυχολογία» και στην «Ελληνική ως Δεύτερη Ξένη Γλώσσα» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Είναι κάτοχος διπλώματος άριστης γνώσης της Αγγλικής γλώσσας και Η/Υ. Η θέλησή της να προσφέρει «τροφή» για σκέψη και προβληματισμό την οδήγησε στην σύνταξη άρθρων. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με το βόλεϊ, με προγράμματα Φιλαναγνωσίας και είναι λάτρης των ταξιδιών.