20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤόλης Βοσκόπουλος: Αποχαιρετισμός σε έναν «Ανεπανάληπτο» καλλιτέχνη

Τόλης Βοσκόπουλος: Αποχαιρετισμός σε έναν «Ανεπανάληπτο» καλλιτέχνη


Του Γιώργου Σαλπιγγίδη,

Η εγχώρια καλλιτεχνική ζωή έχασε σήμερα τον Ανεπανάληπτο τραγουδιστή της σε ηλικία 81 ετών. Ο Τόλης Βοσκόπουλος σφράγισε τα τελευταία 60 και πλέον χρόνια του ελληνικού θεάματος και μαζί με αυτόν φεύγει σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι της ψυχής αυτού του χώρου.

Ο Αποστόλης Βοσκόπουλος γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1940 στην περιοχή του Πειραιά, μέσα σε μια μεγάλη οικογένεια, η οποία αποτελούνταν από δώδεκα παιδιά μαζί με τον ίδιο. Η ενασχόληση του πατέρα του με την ψαλτική φαίνεται πως είχε αποτυπωθεί μέσα στην παιδική ψυχή του, αφού ήταν έντονη στη μνήμη του η μορφή του πατέρα του να ψέλνει τους ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας.

Η κλίση του προς το χώρο του θεάματος γίνεται έντονα αισθητή στα 18 του χρόνια, όταν ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι το 1958 σε σκηνοθεσία του Θάνου Τράγκα. Έκτοτε η πορεία του θα είναι μόνο ανοδική. Αργότερα, μπήκε και στη μεγάλη οθόνη το 1960 με την ταινία Τρείς κούκλες και εγώ, έχοντας τον ρόλο του παρουσιαστή, ενώ τρία χρόνια μετά λαμβάνει το ρόλο του Πέτρου στην επιτυχημένη ταινία Κάτι να καίει. Αρχίζει έτσι να γίνεται γνωστότερος στο χώρο αυτό δίνοντάς του στη συνέχεια την ώθηση που χρειαζόταν για να αναδειχθεί στο τομέα της μουσικής, ενώ ακόμα και ως τραγουδιστής θα συμμετάσχει σε κινηματογραφικές παραγωγές. Λαμπρή σταδιοδρομία είχε και τα επόμενα χρόνια σε θεατρικές παραστάσεις και μιούζικαλ, μερικά από αυτά είναι: Οι εραστές του Ονείρου, Ήρθες σαν όνειρο κ.λπ.

Ο Τόλης Βοσκόπουλος στη σκηνή μαζί με τον Στράτο Διονυσίου. Πηγή εικόνας: protothema.gr

Η πρώτη του επαφή με τη δισκογραφία έγινε με το τραγούδι Βήμα-βήμα, ωστόσο η μεγάλη του επιτυχία, που τον εδραίωσε στην ελληνική δισκογραφία, ήταν η Αγωνία που κυκλοφόρησε το 1968, σε σύνθεση του Γιώργου Ζαμπέτα, υπερβαίνοντας τις 300.000 πωλήσεις. Ο δρόμος πλέον που του ανοίγεται είναι μεγάλος και δεν αργεί να καθιερωθεί, μέσα από τις ερμηνείες του, στο χώρο του τραγουδιού, αλλά περισσότερο στις καρδιές του κόσμου. Οι συνεργασίες του αμέτρητες και πάντα με ονόματα που είχαν μεγάλη πορεία στη μουσική, όπως Μίμης Πλέσσας, Άκης Πάνου, Θανάσης Πολυκανδιώτης και άλλοι.

Μέσα από τη δουλειά του έκανε και αρκετές φιλίες με συναδέλφους του, μια όμως από αυτές δεν ήταν απλά φιλία, αλλά εξελίχθηκε σε αδελφική σχέση και φυσικά το πρόσωπο αυτό ήταν ο Στράτος Διονυσίου. Μάλιστα ο Βοσκόπουλος του είχε γράψει το τραγούδι Αποκοιμήθηκα, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Ναι, για όσους τυχών δε το ξέρουν ο Τόλης έγραφε και δικά του τραγούδια, τόσο τους στίχους όσο και τη μουσική. Μεταξύ άλλων τραγούδια που φέρουν στίχους του είναι τα Έχω μια κρυφή αγάπη, Εσύ που ήρθες κ.α., ενώ έχει συνθέσει τα Αδέλφια μου αλήτες πουλιά (που απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη), Αυτοκολλητάκι μου, Εγώ κι εσύ, Πριν χαθεί το όνειρό μας, Δυο νύχτες και πολλά ακόμα. Έχει ερμηνεύσει αξέχαστα τα τραγούδια: Το φεγγάρι πάνωθέ μου, Γλυκά πονούσε το μαχαίρι, Οι άντρες σε μιλούν πολύ και πλήθος άλλα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που η προσωπική του ζωή απασχόλησε τα φώτα της δημοσιότητας. Οι σχέσεις που ανέπτυξε με τη συνάδελφό του Δούκισσα και με την ηθοποιό Ζωή Λάσκαρη έμειναν στην ιστορία της εποχής. Οι γάμοι, όμως, που έκανε ήταν ακόμα πιο πολύκροτοι, καθώς παντρεύτηκε τέσσερις φορές με γυναίκες που ανήκαν επίσης στον κόσμο του θεάματος. Ο πρώτος έγινε το 1960 με την ηθοποιό Στέλλα Στρατηγού και κράτησε μέχρι το 1965. Ο επόμενος γάμος του ήταν με τη Μαρινέλα το 1973 και ολοκληρώθηκε το 1981, ενώ μέσα από αυτόν ήρθαν και οι κοινοί δίσκοι που εκτόξευσαν την καριέρα και των δυο τους. Ο τρίτος πραγματοποιήθηκε με τη Τζούλια Παπαδημητρίου μεταξύ 1990-1996. Η γυναίκα, ωστόσο, που του σημάδεψε τη ζωή ήταν η ηθοποιός και μετέπειτα πολιτικός, Άντζελα Γκερέκου. Ο γάμος τους έγινε τον Αύγουστο του 1996 στη γενέτειρά της την Κέρκυρα και τα στέφανα άλλαξε ο δημοσιογράφος Τέρενς Κουίκ. Το ζευγάρι θα συνεργαστεί τόσο πάνω στη σκηνή του θεάτρου σε παραστάσεις όσο και στη δισκογραφία, γράφοντας και δημοσιεύοντας δικά τους τραγούδια. Η ευτυχία τους θα ολοκληρωθεί το 2001 με τη γέννηση της κόρης τους Μαρίας.

Ο Τόλης Βοσκόπουλος με την αγαπημένη του Άντζελα Γκερέκου. Πηγή εικόνας: tanea.gr

Η βράβευσή του το 2000 για το σύνολο της προσφοράς του ήταν το επιστέγασμα της πορείας του και ένα μικρό δείγμα ευγνωμοσύνης προς το πρόσωπό του. Παρόλο που στην αρχή της καριέρας του αμφισβητήθηκε από ορισμένους δεν το έβαλε κάτω, συνέχισε να κάνει αυτό που τον γέμιζε και κέρδισε την αγάπη και την υποστήριξη του κόσμου, που σχημάτιζε ουρές έξω από τους χώρους που εμφανιζόταν για να τον δει.

Το μουσικό στερέωμα έχασε σήμερα τον «Πρίγκιπα», τον Ανεπανάληπτο, Τόλη Βοσκόπουλο, ύστερα από ανακοπή καρδιάς στα 81 του χρόνια, λίγες μόνο μέρες πριν από τα γενέθλιά του.

Δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης
Γιώργος Σαλπιγγίδης, Σύμβουλος Διοίκησης
Γεννημένος στην Αθήνα το 1999. Φοιτητής του Τμήματος Ιστορία, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, της Καλαμάτας. Λάτρης της Βυζαντινής και Νεότερης Ιστορίας, του αρχαίου θεάτρου, του βιβλίου και της μαγειρικής.