21.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΙσορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής: Είναι εφικτή;

Ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής: Είναι εφικτή;


Της Αγγελικής Ουζουνάκη,

Η ισορροπία μεταξύ της εργασιακής ζωής και της προσωπικής ζωής ενός ανθρώπου βρίσκεται επάνω σε μία πολύ λεπτή ισορροπία, σαν να λέμε επάνω σε μία πολύ λεπτή γραμμή. Είναι εξαιρετικά εύκολο να διαταραχθεί αυτή η ισορροπία λόγω των γρήγορων ρυθμών ζωής που μας επιβάλλεται από τις γύρω συνθήκες. Η έλευση του διαδικτύου, η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας, η παγκοσμιοποίηση, η προώθηση του ατομικιστικού τρόπου ζωής αποτελούν μερικούς από τους βασικούς παράγοντες εξαιτίας των οποίων είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί μία ιδανική ισορροπία μεταξύ ζωής και εργασίας.

Επιπρόσθετα, οι άνθρωποι φαίνεται να τοποθετούν πλέον την καριέρα τους και την ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση πρώτες στη λίστα των προτεραιοτήτων τους. Οι επιλογές τους βασίζονται κυρίως επάνω στα εργασιακά τους ωράρια και τις απαιτήσεις της δουλειάς τους. Έτσι, είναι πολύ δύσκολο να μπορέσουν να καλύψουν τους υπόλοιπους τομείς της ζωής τους, καθώς ο ελεύθερός τους χρόνος δεν επαρκεί για να έχουν μία πλήρη ζωή, όπως για παράδειγμα μία οικογένεια, ένα κοινωνικό περίγυρο, ενασχόληση με κάποιο χόμπι, γυμναστική, ταξίδια κλπ. Είναι απαραίτητο λοιπόν, να γίνουν κάποιες συνειδητές επιλογές σχετικά με το χρόνο που είναι σε θέση να αφιερώνουν σε κάθε τομέα της ζωής τους.

Πηγή εικόνας: unsplash.com

Επομένως, οφείλουν να έχουν στο μυαλό τους ότι είναι πολύ σημαντικό να ιεραρχούν τις ανάγκες και τις προτεραιότητές τους με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε στο τέλος της ημέρας να είναι ικανοποιημένοι και χαρούμενοι χωρίς να αισθάνονται διαρκώς κουρασμένοι και δυσαρεστημένοι επειδή δεν προλαβαίνουν να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες που μπορεί να τους προσδώσουν κάποια στοιχειώδη ικανοποίηση.

Για αυτό πέρα της καλής κατανομής του χρόνου τους, είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρίσκονται σε ένα εργασιακό αντικείμενο και σε έναν εργασιακό χώρο που συμβαδίζει με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους, αλλά και μπορεί να τους γεμίζει χωρίς να αισθάνονται πως βρίσκονται εκεί μόνο και μόνο για να καλύψουν τις ανάγκες τους για τα προς το ζην. Και αυτό γιατί η δουλειά καταλαμβάνει το μεγαλύτερο κομμάτι του χρόνου των ανθρώπων και επομένως είναι υψίστης σημασίας να αξιοποιείται σε κάτι που τους ευχαριστεί κι όχι σαν κάτι που το βιώνουν συνεχώς ως υποχρέωση.

Ωστόσο, οι συνέπειες που μπορεί να προκύψουν εάν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να διατηρήσει την ισορροπία μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής, είναι πολλοστές. Αρχικά, συσσωρεύεται πολλή κούραση και δυσαρέσκεια μετά από ένα μεγάλο διάστημα αποχής από ευχάριστες δραστηριότητες που γεμίζουν την ζωή των ανθρώπων. Επιπλέον, μετά από ένα διάστημα αρχίζει να επηρεάζεται άμεσα η παραγωγικότητα και η αποτελεσματικότητα των εργαζομένων μίας και από την συσσωρευμένη κούραση μπορούν να αρχίσουν να χάνουν τις δυνάμεις και την όρεξή τους και αυτό να έχει ως άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα του έργου που καλούνται να παράξουν.

Πηγή εικόνας: pixabay.com

Επομένως συμπερασματικά, είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να διαφυλάσσουν όσο είναι εφικτό τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ προσωπικής ζωής και καριέρας, προκειμένου να είναι σε θέση να απολαμβάνουν τόσο τη ζωή όσο και την εργασία τους. Ένας καλός χρονοπρογραμματισμός των επιθυμητών τους δραστηριοτήτων με βάση τις καθημερινές απαιτήσεις, θα αποτελούσε μία πολύ καλή επιλογή, ώστε να διασφαλίζεται η ποικιλία και η ζωτικότητα της καθημερινότητας των ανθρώπων.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αγγελική Ουζουνάκη
Αγγελική Ουζουνάκη
Γεννήθηκε το ’99 στην Κομοτηνή. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Διαχείριση του Ανθρώπινου Δυναμικού και το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν. Συμμετείχε την περσινή χρονιά στο εξαμηνιαίο πρόγραμμα Erasmus+ στο Universität Mannheim, όπου ενίσχυσε σε μεγάλο βαθμό την λίστα των ταξιδιωτικών της εξορμήσεων. Αγαπάει τις ξένες γλώσσες και μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά. Ασχολείται ενεργά από μικρό παιδί με πλήθος διαφορετικών αθλημάτων. Τέλος, έχει έντονο ενδιαφέρον για την ανάγνωση βιβλίων κοινωνικού περιεχομένου, αντίστοιχων εφημερίδων και ερασιτεχνικά για την φωτογραφία.