20.2 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠεριηγήσεις στις Ευρωπαϊκές ΠρωτεύουσεςΤο κάστρο του Αγίου Άγγελου της Ρώμης

Το κάστρο του Αγίου Άγγελου της Ρώμης


Του Άγγελου Σάκουλη,

Το κάστρο του Αγίου Άγγελου στην Ρώμη αποτελεί από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά κτήρια της ιταλικής πρωτεύουσας. Αρκετοί κάνουν το λάθος και το μεταφράζουν στα ελληνικά ως «Κάστρο των Αγγέλων», ενώ η ονομασία του στα ιταλικά είναι “Castro Sant’ Angelo”.

Το κάστρο άρχισε να κατασκευάζεται το 125 μ.Χ., κατά την αυτοκρατορία του Αδριανού, και ολοκληρώθηκε το 139 από τον Αντωνίνο. Το κτήριο χρησιμοποιείτο ως μαυσωλείο, στο οποίο φυλάσσονται τα οστά του Αδριανού και της γυναίκας του, Σαβίνα, αλλά ακόμα και του Καρακάλλα και του Μάρκου Αυρήλιου. Το μεγαλοπρεπές αυτό κτίσμα περιβάλλεται από έναν μύθο, σύμφωνα με τον οποίον εμφανίστηκε στο μαυσωλείο ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, βάζοντας στην θήκη της τη ρομφαία του, ώστε να τερματιστεί η πανούκλα του 590. Καθ’ αυτόν τον τρόπο προέκυψε και το όνομα του κάστρου, ενώ επίσημα σε κάστρο μετατράπηκε τον 13ο αιώνα.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκε ως φρούριο και φυλακή, μέχρι που το 1925 μετατράπηκε σε μουσείο, γεμάτο πίνακες ζωγραφικής και λοιπά έργα τέχνης. Κατά την περίοδο της χρήσης του ως φυλακή, στο κτίσμα διενεργήθηκαν αρκετές εκτελέσεις, στην μικρή εσωτερική πλατεία, και τον 16ο αιώνα τα σώματα των εκτελεσμένων εκτείθονταν. Η συγκεκριμένη σωφρονιστική ιδιότητα παρουσιάζεται, μάλιστα, στην όπερα του Πουτσίνι με τίτλο «Τόσκα».

Πηγή εικόνας: depthworld.com

Το κάστρο έχει γνωρίσει και μία ατυχία, το 1450. Υπήρχε μία γέφυρα, μέσω της οποίας οι πιστοί πήγαιναν στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Όμως, λόγω του μεγάλου αριθμού πλήθους, τα κιγκλιδώματα της γέφυρας υποχώρησαν και αρκετοί πνίγηκαν στο ποτάμι. Μετά από αυτό το περιστατικό, αρκετά σπίτια καταστράφηκαν, καθώς και μία αψίδα, για να γίνει διεύρυνση του δρόμου. Στη συνέχεια της ιστορίας του μέχρι και τα πιο πρόσφατα χρόνια, το κτίριο έχει και τη λειτουργία μουσείου ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ συγκεκριμένα το 1925 έλαβε το όνομα «Εθνικό Μουσείο του Κάστρου του Αγγέλου».

Το κτήριο γνώρισε εξαιρετική άνοδο στον αριθμό των επισκεπτών, ύστερα από την προβολή της ταινίας «Άγγελοι και Δαίμονες» -με πρωταγωνιστή τον εξαιρετικό Tom Hanks- στην οποία παρουσιάζεται σε αρκετές σκηνές. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι και το γεγονός πως το κάστρο ενώνεται με το Βατικανό, μέσω του Pasetto di Borgo, ενός διαδρόμου που δεν είναι ανοιχτός για το κοινό, ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές για να διαφύγουν οι Πάπες κατά την διάρκεια δύσκολων στιγμών.

Το εσωτερικό του κάστρου δεν μπορεί να θεωρηθεί εντυπωσιακό, αν και η σπειροειδής σκάλα που ανεβάζει τους επισκέπτες σε πέντε ορόφους τραβάει τα βλέμματα. Αναμφίβολα, το πιο μαγευτικό και εξαίρετο χαρακτηριστικό του μνημείο είναι η θέα που προσφέρει από τα ψηλότερα επίπεδα. Πέρα από τις υπέροχες αναμνηστικές φωτογραφίες, η θέα αυτή συνοδεύει και αμέτρητες συναυλίες στο χώρο! Όσον αφορά τα πιο πρακτικά στοιχεία του «Κάστρου του Αγίου Άγγελου», κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα, η είσοδος είναι δωρεάν, και συνδυάζεται εξαιρετικά με μία επίσκεψη στο Βατικανό, που απέχει μόλις 10 λεπτά!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

Castel Sant’Angelo | mausoleum, Rome, Italy, Britannica, διαθέσιμο εδώ


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άγγελος Σάκουλης
Άγγελος Σάκουλης
Σπουδάζει στο τμήμα των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ασχολείται με τις ξένες γλώσσες και την Ιστορία των χωρών της Ευρώπης.