18.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηScripta Manent: Ευσταθούν τα σενάρια πρόωρων εκλογών;

Scripta Manent: Ευσταθούν τα σενάρια πρόωρων εκλογών;


Του Κωνσταντίνου-Ειρηναίου Σταμούλη, 

Μιλώντας καθαρά με βάση τα λεγόμενα των κυβερνητικών αξιωματούχων, θα αποκλείαμε το σενάριο αυτό. Συντονισμένα, όλα τα κυβερνητικά στελέχη εκπέμπουν ένα μήνυμα: Εκλογές στο τέλος της 4ετίας. Την άποψη αυτή υποστήριξε φυσικά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Αυτό μας καθησυχάζει και μας κάνει να περιμένουμε όντως εκλογές στο τέλος της 4ετίας;

Όχι, βέβαια. Προφανώς δεν θεωρούμε αναξιόπιστο τον Πρωθυπουργό, αλλά κι αυτός, εκτός από Πρωθυπουργός είναι και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Δεν μπορεί να έχει ανοιχτά όλα τα χαρτιά του, γι’ αυτό κρατά κρυφό το χαρτί του αιφνιδιασμού. Κι αν πράγματι σκοπεύει να αιφνιδιάσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, προφανώς και θα απέρριπτε δημόσια κάθε ενδεχόμενο εκλογών. Προσοχή, δεν λέω ότι αυτό θα κάνει, λέω ότι αν το κάνει, δεν θα μου προκαλέσει έκπληξη.

Πηγή εικόνας: George Vitsaras/SOOC

Γιατί όμως να συμφέρει τον Πρωθυπουργό η διεξαγωγή εκλογών το φθινόπωρο;

  1. Η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού αναμφισβήτητα θα δημιουργήσει μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα. Η χρήση των χρημάτων του ταμείου ανάκαμψης θα κρίνουν πολλά αναφορικά με το πόσο αισθητές θα γίνουν οι συνέπειες της κρίσης αυτής. Το κρίσιμο, όμως, εδώ είναι το «πότε». Πότε θα γίνουν αισθητές οι συνέπειες αυτές; Μέχρι το φθινόπωρο, και ελέω τουρισμού, δεν θα έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Έτσι, δεν θα έχει ζημιωθεί η σημερινή κυβέρνηση. Αν οι εκλογές γίνουν στο τέλος της 4ετίας, με αισθητές τις συνέπειες της κρίσης, αυτό θα σημαίνει ότι θα έχει πληγεί το κοινωνικό κεφάλαιο της κυβέρνησης και σίγουρα τα ποσοστά της δεν θα βρίσκονται στα σημερινά ύψη.
  2. Γιατί αν δεν κάνει εκλογές τώρα, που έχει μεγάλη δημοσκοπική διαφορά από τον δεύτερο, πότε θα κάνει; Εντάξει, αυτό είναι κοινωνικά λανθασμένο, καθώς είναι απαράδεκτο να παίζονται πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες ενός λαού. Αλλά εδώ αναλύουμε το πολιτικό σκεπτικό, που ενδεχομένως υπάρχει. Δεν το αξιολογούμε.
  3. Γιατί το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται σε περίοδο εσωτερικών ζυμώσεων, με τις εκλογές για την ηγεσία του να είναι προγραμματισμένες για το φθινόπωρο. Η λογική λέει ότι μετά τις εκλογές, όποιος κι αν είναι ο τελικός νικητής, θα παρατηρηθεί μία συσπείρωση στον χώρο. Μεγάλη ή μικρή, δεν γνωρίζω, αλλά σίγουρα υπαρκτή. Έτσι, είναι λογικό να επιδιώξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προλάβει την ανασύνταξη της κεντροαριστεράς, προκειμένου να αντλήσει κι από εκεί ψηφοφόρους. Και για να σας προλάβω, ναι, ένα κόμμα με πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, (βλέπε Γεραπετρίτης, Πιερρακάκης, Χρυσοχοΐδης κ.α) μπορεί να αντλήσει ψήφους κι από τον προοδευτικό χώρο, ιδιαίτερα όταν ο χώρος αυτός βρίσκεται σε περίοδο ανασύνταξης.

    Πηγή εικόνας: topontiki.gr
  1. Γιατί μπορεί έτσι να τελειώσει κάθε συζήτηση για τη διαχείριση της πανδημίας. Αν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές και η Νέα Δημοκρατία τις κερδίσει, τότε πολύ εύκολα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορεί να διατυμπανίζει ότι ο λαός επαίνεσε την κυβέρνηση για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Έτσι, παύει κάθε αφήγημα της αντιπολίτευσης, η οποία μετά από δύο συνεχόμενες ήττες θα έχει βαθύτατα πληγεί
  2. Γιατί τώρα μπορεί να προσπεράσει, χωρίς απώλειες, τον σκόπελο των διπλών εκλογών. Και λέω διπλές εκλογές, καθώς μετά την απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα εφαρμοστεί από τις επερχόμενες εκλογές, η Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Έτσι, για να μην έχουμε κυβέρνηση συνασπισμού, θα πάμε, εκτιμώ, το αμέσως επόμενο διάστημα σε νέες εκλογές.

Για τους λόγους αυτούς, η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι οι πρόωρες εκλογές είναι ένα σενάριο με αρκετές πιθανότητες επιβεβαίωσης. Εξυπηρετεί τον αιφνιδιασμό, την στρατηγική και το timing είναι ιδανικό.

Βέβαια, υπάρχουν παράγοντες οι οποίοι μπορούν να ματαιώσουν τη διεξαγωγή εκλογών, όπως για παράδειγμα ένα νέο κύμα μεταλλάξεων του κορωνοϊού ή ενδεχομένως η αύξηση της δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση εντός του καλοκαιριού, πχ. μετά από μία φονική πυρκαγιά η οποία πέρα από τα δεινά που θα προξενούσε, θα κατέστρεφε την κυβερνητική αποδοχή.

Κάν’ το όπως ο Σημίτης

Πηγή εικόνας: paraskhnio.gr

Να τονίσω στο σημείο αυτό ότι τα πρωτεία στον πολιτικό αιφνιδιασμό τα έχει ο πρώην Πρωθυπουργός με το ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης. Πιο συγκεκριμένα, μετά την ανάληψη της προεδρείας του ΠΑΣΟΚ, όλοι περίμεναν ότι ο Κώστας Σημίτης θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, όταν ο ίδιος αναχώρησε για διακοπές στη Σίφνο, όλοι ηρέμησαν και απέρριψαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το απέρριψαν όλοι εκτός από τον ίδιο τον Σημίτη, ο οποίος, με το που γύρισε από τη Σίφνο, προκήρυξε εκλογές. Πρόκειται για τις πιο αιφνιδιαστικές εκλογές της μεταπολίτευσης έως σήμερα!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Πόσο απίθανες είναι οι πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο; -Οι δύο ενδείξεις, iefimerida.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος-Ειρηναίος Σταμούλης
Κωνσταντίνος-Ειρηναίος Σταμούλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000. Σπουδάζει Πολιτική Επιστήμη και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ασχολείται ενεργά με το αντικείμενο των σπουδών του, αρθρογραφώντας και συμμετέχοντας σε συνέδρια και εκδηλώσεις σχετικά με την Πολιτική, τη Διεθνή διπλωματία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.