17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΜία προβληματισμένη ατμόσφαιρα

Μία προβληματισμένη ατμόσφαιρα


Του Χρήστου Πουλιδάκη,

Έχασε την στήριξη των 880 μονάδων το χρηματιστήριο Αθηνών, αφού η αύξηση των κρουσμάτων και η μετάλλαξη δέλτα καλπάζουν. Αναλυτικότερα, την Δευτέρα, η πλειονότητα των τραπεζών αλλά και των μετοχικών τίτλων υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν με αρνητικό πρόσημα. Η αγορά δεν έχει τις δυνάμεις να ξεπεράσει αυτές τις αντιξοότητες, πόσο μάλλον να εισέλθουν επιπρόσθετες νέες δυσκολίες, όπως για παράδειγμα η είσοδος νέων περιοριστικών μέτρων, κάτι το οποίο θα μπορούσε να γίνει αφού κι ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει μειωθεί. Αυτό το σενάριο έχει προκαλέσει την πτώση του Γενικό Δείκτη στις 800 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,09% στις 876,96 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 875,43 μονάδων (-1,27%) και 886,11 μονάδων (-0,06%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 37,4 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,07%, στις 2.118,73 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,37% στις 543,50 μονάδες.

Πηγή εικόνας: Πρώτο Θέμα

Στο ταμπλό, η Aegean σημείωσε βουτιά 4%, με τις Εθνική, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, και Μυτιληναίο να ακολουθούν με απώλειες άνω του 2%. Άνω του -1% έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΕΛΧΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Λάμδα, ΕΧΑΕ, Titan, και Jumbo. Ήπια πτωτικά έκλεισαν, τελικά, οι ΟΛΠ, ΟΤΕ, και ΔΕΗ, ενώ σε θετικά εδάφη έκλεισαν τελικά οι Βιοχάλκο, Eurobank, και Coca-Cola. Ο Σαράντης κράτησε έως το τέλος τα κέρδη του στο +1,59%.

Επανήλθε στην άνοδο η αγορά χωρίς πειστικότητα, αφού επιτευχθεί με αρκετή δυσκολία και σε ήπιους ρυθμούς. Αναλυτικότερα, την Τρίτη, σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της  συνεδρίασης, ο Γ.Δ ήταν «ντυμένος» στα κόκκινα, ώσπου στο τέλος οι αγοραστές έδειξαν ένα μικρό ενδιαφέρον σε επιλεγμένους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως για παράδειγμα τις Viohalco, Aegean, και ΟΤΕ, με αποτέλεσμα η εικόνα της αγοράς να αλλάξει. Από την άλλη, σήμερα υπήρξε μια αύξηση του τζίρου που συνδέεται με 2 πακέτα της Eurobank.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,18% στις 878,55 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 870,51 μονάδων (-0,74%) και 878,90 μονάδων (+0,22%). Ο τζίρος ανήλθε στα 68,6 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,04%, στις 2.119,63 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,96% στις 538,26 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα, οι Βιοχάλκο, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, και ΟΤΕ σημείωσαν κέρδη άνω του 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, και Μυτιληναίος. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Titan, Jumbo, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, και Εθνική. Στον αντίποδα, οι ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Eurobank, ΕΥΔΑΠ, και ΕΧΑΕ έκλεισαν με απώλειες άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, και Coca-Cola. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ και Σαράντης.

Όντως, η χθεσινή αντίδραση δεν έπεισε τους επενδυτές, αφού γι’ ακόμη μια ημέρα οι συναλλαγές ήταν υποτονικές. Αναλυτικότερα, την Τετάρτη, παρά τις προσπάθειες ανόδου, η αγορά δεν τα κατάφερε, κι ολοκλήρωσε ελαφρώς σε αρνητικό πρόσημο. Αυτό που ενδιαφέρει πλέον τους επενδυτές, είναι οι ανακοινώσεις περί του ρυθμού των εμβολιασμών και το μέγεθος τον κρουσμάτων, διότι αυτά θα χαράξουν την μετέπειτα πορεία. Από την άλλη, παρόμοιες σκέψεις περιβάλλουν και την παγκόσμια οικονομία, αφού ένα νέο κύμα κρουσμάτων πιθανόν να σταματήσει την άνοδο του πληθωρισμού, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους ασκούντες οικονομικής πολιτικής να συνεχίσουν την επεκτατική νομισματική πολιτική.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,15% στις 877,22 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 876,91 μονάδων (-0,19%) και 883,66 μονάδων (+0,58%). Ο τζίρος ανήλθε στα 42,2 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,25%, στις 2.114,39 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,99% στις 532,91 μονάδες.

Στο ταμπλό, το -3,33% της Aegean, αλλά και το -2,47% των Ελληνικών Πετρελαίων επηρέασε την αγορά, όπως και οι άνω του 1% απώλειες σε ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντη, Alpha Bank, Εθνική, ΟΛΠ, και Μυτιληναίο. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Titan, Πειραιώς, και Ελλάκτωρ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΕΛΧΑ, και ΟΠΑΠ. Η Βιοχάλκο και η Coca-Cola σημείωσαν κέρδη 1,09% και 1,18% αντίστοιχα, με τη Λάμδα να ενισχύεται κατά 3,20%.

Μια έντονη διόρθωση κατακλύζει το χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γ.Δ να καταρρέει για ακόμα μια ημέρα. Αναλυτικότερα, την Πέμπτη, στο επίκεντρο βρέθηκε η Coca-Cola, αφού η διανομή μερισμάτων παρέσυρε τη μετοχή στο -4%. Από την άλλη, ο πλειονότητα των τίτλων, αλλά και οι τραπεζικές μετοχές, συνέλαβαν στη σημερινή πτώση. Αυτή η εξέλιξη είναι κάτι παραπάνω από αναμενομένη, αφού η εξέλιξη της πανδημίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις αγορές.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,02% στις 859,46 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 856,73 μονάδων (-2,34%) και 874,27 μονάδων (-0,34%). Ο τζίρος ανήλθε στα 58 εκατ. Ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,90%, στις 2.074,29 μονάδες, ενώ o τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,35% στις 525,74 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Βιοχάλκο δέχτηκε ισχυρότατες πιέσεις κλείνοντας στο -4,42%, με την Coca-Cola να κλείνει στο -4,16%. Απώλειες 3,49% σημείωσε η Λάμδα, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση σε Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, Titan, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, και ΕΛΧΑ. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Πειραιώς, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΟΛΠ, και ΕΧΑΕ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Eurobank, Alpha Bank, Jumbo, Σαράντης, ΟΠΑΠ, και ΕΥΔΑΠ. Η Aegean, στον αντίποδα, έκλεισε με κέρδη 0,76%

Πηγή εικόνας: newsit.gr

Στη σημερινή συνεδρίαση, το χρηματιστήριο Αθηνών ήρθε προ εκπλήξεως σε μια ανοδική αντίδραση, και μάλιστα εν μέσω τραπεζών. Αναλυτικότερα, την Παρασκευή, η Alpha Bank σημείωσε ένα εξαιρετικό ράλι της τάξεως του 10%, αφού, σύμφωνα με την JPMorgan, υπαχθούν πιθανότητες να ενταχθεί στον δείκτη MSCI EM Standard. Αυτό το γεγονός έδωσε ώθηση στον τραπεζικό αλλά και τον Γενικό Δείκτη να κλείσουν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Στα αρνητικά της ημέρας, βλέπουμε ότι ο όγκος των συναλλαγών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Επιπλέον, φαίνεται ότι ο τουριστικός κλάδος αντιμετωπίζει δυσκολίες, αφού μέχρι και οι προοπτικές είναι μακριά από τον στόχο των 9 δισ. ευρώ. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει υπενθυμίσουμε ότι ο συγκεκριμένος κλάδος συμβάλει κατά 20,8% στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας (στοιχεία του 2019), επομένως μια αρνητική εξέλιξη σε αυτό θα ταράξει ιδιαιτέρως τα δεδομένα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,72% στις 874,25 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 858,47 μονάδων (-0,12%) και 875,23 μονάδων (+1,83%). Ο τζίρος ανήλθε στα 80,3 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,76%, στις 2.110,76 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,60% στις 544,65 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Alpha Bank σημείωσε άλμα 10,14%, με την Πειραιώς να κλείνει στο +3,62%. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Εθνική, Βιοχάλκο, και Σαράντης. Τα κέρδη σε ΕΛΧΑ, Μυτιληναίο, Titan, ΕΧΑΕ, Jumbo, Λάμδα, και ΟΤΕ ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Motor Oil, Aegean, Coca-Cola, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, και ΔΕΗ. Χωρίς μεταβολή, τελικά, έκλεισε η Eurobank.

Στο επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,39%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 1,44%. Η πτώση στον τραπεζικό δείκτη έφτασε το 1,15%.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χρήστος Πουλιδάκης
Χρήστος Πουλιδάκης
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, είναι προπτυχιακός φοιτήτης στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Αυτή η επιστήμη του κινεί εξαιρετικά το ενδιαφέρον και γι'αυτό του άρεσει να σχολιάζει και να ενημερώνει τον κόσμο πάνω σε αυτό.